Autor Wątek: Nowości na rynku gier  (Przeczytany 206367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nowości na rynku gier
« Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 13, 2009, 14:12:37 »
Motyw utraty przytomności wydaje się być całkiem na miejscu. Po takim zdarzeniu musisz używać zestawów do leczenia ran - czyli padnięcie oznacza pęknięcie czaszki, zwichnięcie itd. które skutecznie osłabiają wartość bojową.
A mi się wydaje, że Życie wraca do poziomu maks. po zakończonej walce.... :\
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 13, 2009, 16:57:15 »
No tak, ale masz osłabione statystyki (widać to w tym pasku, gdzie są wzmocnienia, ogłuszenia itd.).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 15, 2009, 09:56:49 »
Troche pograłem i tak: Gra nie jest zła, faktycznie czerpie garściami z tego co było dobre do tej pory. Przypomniały mi sie stare dobre RPGi i jest znacznie lepsza niż seria NWN. Ma klimat (troche moglaby byc fajniejsza i wiecej muzyki), a w zaleznosci kto co lubi moze grac z nad ramienia lub w rzucie Izometrycznym. Grafika jest ładna, chodzi wszystko b.płynnie na najwyższych ustawieniach. Spolszczenie ok. Jest pare minusów (wymienionych wyżej), szkoda troche że wersja PL jest dosc uboga, nie ma żadnych poradników, bestiariuszy, czy księg z zaklęciami i opisanymi poziomami. Ot takie zwykłe szybkie wydanie. No ale to w końcu EA PL... CDProjekt by na pewno ubrał to w lepsze szatki a cena byłaby taka sama. Szkoda jedynie, że mało czasu na granie.... ehhh

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 15, 2009, 23:04:00 »
Widzieli to?
http://www.gametrailers.com/video/gameplay-series-red-dead/59978

Premiera dopiero za 5 miesięcy ale już widać że jest na co czekać. Jeszcze tylko Mafia 2, FIFA 11 oraz olegowy BoB i nic więcej od 2010 roku nie oczekuję. No może jeszcze porządnej kampanii do RoF :)

« Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 23, 2009, 23:57:02 »
Widzieli to?
http://www.gametrailers.com/video/gameplay-series-red-dead/59978

Premiera dopiero za 5 miesięcy ale już widać że jest na co czekać. Jeszcze tylko Mafia 2, FIFA 11 oraz olegowy BoB i nic więcej od 2010 roku nie oczekuję. No może jeszcze porządnej kampanii do RoF :)
Kurcze, dopiero teraz zapoznałem się z tą pozycją i bez wątpienia obok Mafii II i SC:Conviction jest to najbardziej oczekiwany przeze mnie tytuł 2010 roku. Niby po prostu GTA4 na Dzikim Zachodzie, ale filmik prezentuje się na prawdę świetnie. Poza tym Rockstar prezentuje jakiś poziom jednak. W przeciwieństwie choćby do EA z ich grą Saboteur, która jest jakimś niesmacznym żartem.

Ta gra to szansa na spełnienie moich marzeń o westernowej grze z prawdziwego zdarzenia, której jak dotąd nikt do tej pory wg. mnie nie zrobił (choć próbowano). Tu wygląda to obiecująco. Nawet na tym krótkim filmach widać inspiracje klasykami kina westernu, Clintem, Sergio itp. Oby spełniły się moje oczekiwania. Mam nadzieję, że można poruszać się z gracją jak John Wayne. :118:

PS. Cholerka dopiero teraz widzę, że to nie na PC... Ale kicha. Konsolę będę musiał chyba w końcu kupić, bo już mnie te exclusivy dobijać zaczynają.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 25, 2009, 00:14:13 »
Za moment wyjdzie dodatek do Dragon Age: Powrót do Ostragaru. Przenosi nas on do początkowego etapu rozgrywki i przygody.

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=14411

Z tego co wiem tytuł pojawi się w wersji PL po Swietach. Bedzie tylko wersja Download i bedzie kosztowala 18zł. Z tym, że to i tak maleństwo - ok 90 minut Gry dodatkowo. Pomysł na płatne dodatki wkroczył już na dobre w inne tytuły.

http://dragonage.bioware.com/addon/

Że też jestem poza swoim PC i nie mogę połazić po Fereldenie .... błeee.... :121:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2009, 00:31:55 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 27, 2009, 00:28:41 »
Teraz sprawdziłem czas rozgrywki w Dragon Age, fakt, że staram się robić wszystkie questy itp. - czas gry 33h, ukończenie 16% haha, jak tak dalej pójdzie to skończę na wiosnę ;)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 12, 2010, 18:49:12 »

« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 14, 2010, 10:36:24 »
Oooo tak! Dla mnie jako fana Stalkera niezwykle smaczny kąsek.
Tym bardziej, że grę tworzy część ekipy (ta ważniejsza, pomysłodawca itd.) odpowiedzialna za ten tytuł właśnie.
Chłopaki odeszli z GSC po przepychankach na linii developer-wydawca, zmianie tytułu (z Oblivion Lost na Shadow of Charnobyl) a przede wszystkim koncepcji gry i od tego czasu dłubią sobie przy Metro 2033.

Szkoda tylko, że gra w przeciwieństwie do Stalka będzie miała strukturę zwykłego, liniowego FPS-a bez otwartego świata i możliwości eksploracji.
Z drugiej strony jeżeli reżyseria będzie na miarę pierwszego Modern Warfare a klimat gęsty jak u starszego brata to nie mam nic przeciwko.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 18, 2010, 20:49:17 »
Też sobie ostrzę zęby ale czy mój blaszak to uciągnie... Ledwo co spełniam wymagania najnowszego Stalkera.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 19, 2010, 11:24:19 »
Fakt, że z produktami ze wschodu bywa różnie. Do dziś się wściekam na Cryostasis leżący u mnie grzecznie na półce po tym jak zamiast gry zobaczyłem pokaz slajdów, ale może nie będzie tak źle.

Po pierwsze. Stalker jest fatalnie zoptymalizowany i nawet na lepszych maszynach potrafi przyciąć.
Ja, na Skadowsku, przy większej ilości chłopa potrafię mieć 16 FPS, by chwilę później, na otwartej przestrzeni cieszyć się płynną grą przy 50-60 FPS. Nie ma więc co porównywać, tym bardziej, że to inny silnik.

Po drugie. Czytałem już wrażenia z pokazu dla prasy (o ile dobrze pamiętam w CD-Action) i podobno twórcy pochwalili się płynną grą odpalając ją na laptopie.

Swoją drogą muszę przyznać, że mam jakiś sentyment do gier zza Buga. Z jednej strony grając w nie widzi się pewną zgrzebność, najczęściej kiepską optymalizację i wszelkiej maści problemy techniczne, z drugiej zaś to jeden z nielicznych bastionów, gdzie stawia się jeszcze na oryginalność i klimat produkcji podlane oldschoolowym (bardzo mi odpowiadającym) sosem.
A może to tylko obecność tego wyraźnego, instynktownie wyczuwalnego słowiańskiego pierwiastka.

Tak czy tak, jest w tych grach coś innego i niezwykle intrygującego.

« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 19, 2010, 16:07:52 »
Przepraszam, jeszcze tylko to i już nic więcej nie mówię na temat Metra (oprócz piania z zachwytu po premierze).

Klimat wylewa się z ekranu:

http://www.youtube.com/watch?v=jSKe3KTXzaE

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 19, 2010, 16:24:22 »
Tak czy tak, jest w tych grach coś innego i niezwykle intrygującego.

Sądzę, że chodzi o to, że twórcy gier zza Buga nie są _jeszcze_ do tego stopnia podporządkowani specom od marketingu co ich zachodni koledzy. Oczywiście gry robi się po to, aby je sprzedawać w jak największej liczbie kopii, czy to w Hameryce czy gdziekolwiek indziej na świecie. Różnica może polegać na tym, że _być może_ Rosjanie nie nie są jeszcze do tego stopnia wytresowani w tym aby na każdy najdrobniejszy akcent gry patrzeć pod kątem "czy to się dobrze sprzeda?" i dlatego w ich produkcjach zostaje więcej miejsca, na jakkolwiek pojętą świeżość czy oryginalność.

« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 19, 2010, 18:01:04 »
Warto może zauważyć, że gra wychodzi też na grajpudła, a wydawcą jest THQ. Oczywiście nic w tym złego z definicji nie ma, ale wstrzymałbym się z zachwytami jak bardzo oldschoolowa czy też "niezależna" jest ta gra do czasu premiery.

Twórcy zza Buga nie są podporządkowani marketingowi? Hmmm... Jak Oleg na przykad? ::) Dla mnie programiści z Europy Środkowej i Wschodniej są po prostu kreatywni i dobrzy w tym co robią, jak Czesi choćby (Illusion, BIS). Z kolei zachodni programiści kojarzą mi się raczej z rzemieślnikami. Ale takie podziały są przecież bez sensu, bo tak samo wiele jest zachodnich oryginalnych i ciekawych gier (subiektywnie: Bioshock, Portal, World of goo, Spore, Red Orchestra itp. itd. etc.)

Może to naiwne, ale wydaje mi się, że to tylko kwestia czasu kiedy rynek gier będzie miał ten okres "pop trendów" za sobą i na szeroką skalę wykształcą się firmy specjalizujące się w produkcjach niezależnych, niszowych, skierowanych do konkretnych odbiorców. Podobnie jak choćby jest z filmami, czy muzyką. Najbardziej popularny i wszechobecny jest mainstream, ale produkcji niezależnych, skierowanych do konkretnych i specyficznych grup odbiorców jest takie multum, że bez problemu każdy może zadowolić swoje gusta. Myślę czy też raczej mam nadzieję, że z rynkiem gier kiedyś będzie podobnie.

PS. Filmik z gameplaya świetny. :D Poziom detali oszałamiający, choć warto pamiętać, że to pokazówka.

« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 19, 2010, 19:33:18 »
@Jascha,

Mam wrażenie, że czasy o których mówisz powoli się zaczynają. O grach niezależnych i niszowych coraz więcej się mówi i coraz więcej ich powstaje. Firmy uczą się, że też można na nich zarabiać, myślę że ten rynek powoli się stabilizuje. Może tylko mi się wydaje, ale przez ostatni rok prawie nie grałem w produkcje mainstreamowe i jest to dla mnie znak, że zmierza ku lepszemu :).