Autor Wątek: Nowości na rynku gier  (Przeczytany 205937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Nowości na rynku gier
« Odpowiedź #390 dnia: Grudnia 13, 2011, 22:31:51 »
Wracając do tematu Heroesów, kupiłem, pograłem (na razie niewiele i tylko w HotSeat - ale właśnie głównie z myślą o tym zastosowaniu grę nabyłem). Pierwsze wrażenia następujące - średnio udana próba powrotu do trójki. Twórcy moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie wycofali się z kilku dobrych rzeczy, które pojawiły się w piątce. Przede wszystkim rozbudowa miasta - w piątce mieliśmy pełnoekranowe trójwymiarowe miasta z dopracowanymi budowlami fajnie pasujące do poszczególnych ras (tak samo a nawet jeszcze lepiej jest w Disciples III), w szóstce niestety powrócono do koncepcji znanej z trójki - czyli mamy małe okienko z drzewkiem budowli a widoku samego miasta nie możemy w żaden sposób obrócić, zbliżyć itp. Taki układ był okej w trójce ze względu na bardzo czytelną dwuwymiarową grafikę, niestety w szóstce mamy trójwymiarową bardzo jaskrawo-pstrokatą grafę co powoduje że ekran miasta jest bardzo mało czytelny (przede wszystkim przy ustalaniu co już mamy, a czego nam brakuje).
Podobnie jak z ekranem miasta jest też z ekranem ekwipowania jednostek (zamiast świetnych dużych i szczegółowych modeli jednostek mamy niewyraźne ikonki po których ciężko się zorientować jak dana pokraka wygląda i co sobą reprezentuje albo na którym jest poziomie zaawansowania). Same jednostki są wykonane bez polotu i strasznie "przebajerowane" do poziomu w którym stają się mało rozpoznawalne i odróżnialne od innych z tej samej frakcji (każda, nawet najlichsza pokraka wygląda jak nie przymierzając obwieszeni złotymi łańcuchami chłopcy z amerykańkich teledysków rapowych).
Na sam koniec - poza omówionymi kwestiami grafika wizualnie nie odbiega specjalnie od piątki (w sensie nie robi wrażenia znacznego postępu technologicznego), ale niestety działa dużo gorzej, na tym samym sprzęcie są problemy z płynnością przy niemal najniższych ustawieniach, gdzie piątka z dodatkami śmiga wymaksowana aż miło.

Jak widać pierwsze wrażenia niespecjalnie pozytywne. Na pocieszenie dodam, że nieźle wygląda system umiejętności i statystyk bohaterów, czyli "RPGowa" strona Herosów - wygląda na znacznie bardziej rozbudowany i skomplikowany niż w poprzednich częściach. Zamierzam dać tej grze szansę, mam nadzieję że nie skończy zakurzona na półce, jednak póki co pozycja piątki jest niezagrożona.

« Odpowiedź #391 dnia: Grudnia 13, 2011, 23:08:57 »
"powrócono do koncepcji znanej z trójki - czyli mamy małe okienko z drzewkiem budowli a widoku samego miasta nie możemy w żaden sposób obrócić, zbliżyć itp. Taki układ był okej w trójce ze względu na bardzo czytelną dwuwymiarową grafikę"
Huh ?
W trójce były piękne plansze 2D miast zapełniające się wraz z rozbudową miasta.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #392 dnia: Grudnia 14, 2011, 04:25:32 »
Marudzicie na Ubisyf. To Wam powiem, że Anno 2070 zamiata i to tak, że mucha nie siada. Oprócz samej gry, to posiada to fenomenalne funkcje sieciowe, bardzo zgrabnie zaprojektowane.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #393 dnia: Grudnia 14, 2011, 08:11:20 »
No może skrótowo napisałem, poza tym ostatnio w trójkę grałem z modem rozdzielczości, i u mnie to jednak jest okno:

Co nie zmienia sedna wypowiedzi - że koncept podobny (dlatego napisałem że w tej kwestii szóstka wraca do trójki), tylko że niestety dla szóstki jest to mocno kulawe rozwiązanie.
Jeszcze mi się przypomniało - nie wiedzieć czemu tura bohatera w trakcie walki nie wyświetla się w kolejce ruchu jednostek, więc trzeba cały czas pilnować, żeby nie przegapić ruchu. Nie widzę sensu w takim rozwiązaniu zwłaszcza, że bohater zachował zdolność normalnego atakowania jaką miał w piątce.

« Odpowiedź #394 dnia: Grudnia 14, 2011, 08:23:09 »
http://stalker.pl/

Nosz kurrr...teczka. Najbardziej klimatyczna seria gier ever, a tu studio prawdopodobnie zamykają.
Jakby mi kto młotkiem dał w głowę. No nic, trzeba czekać na ostateczne wyjaśnienie sprawy.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #395 dnia: Grudnia 14, 2011, 11:06:54 »
Nie widzę sensu w takim rozwiązaniu zwłaszcza, że bohater zachował zdolność normalnego atakowania jaką miał w piątce.

Dzięki temu bohater może wykonać akcję w każdym momencie, jak w trójce, nie musisz czekać na jego kolej. Przy atakach mniej ważne, przy czarach bardziej :)
Ale ekrany miast faktycznie są słabe, szkoda bo to był znak rozpoznawczy serii.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #396 dnia: Grudnia 15, 2011, 21:31:06 »
Polska gra o Powstaniu Warszawskim czyli Uprising 44. Może być ciekawe.  :001:
http://www.gambler.pl/MATERIAL/2108/zapowiedz,uprising,44,gry,o,powstaniu,warszawskim.html
I co nieco na temat trailera http://www.youtube.com/watch?v=pndjfa-CcO8

« Odpowiedź #397 dnia: Stycznia 01, 2012, 10:11:27 »
http://store.steampowered.com/agecheck/app/110800/

W ostatni dzień promocji świątecznej na Steam można nabyć L.A. Noire Complete Edition za ok. 55 zł. Egzemplarze na polskich półkach sklepowych kosztują najczęściej 149,99 zł, więc promocja jest godna uwagi i za tą cenę myślę, że jak najbardziej warto.

« Odpowiedź #398 dnia: Stycznia 01, 2012, 12:57:55 »
Magicka też po raz kolejny w promocji. Gra ktoś ? Właśnie kupiłem i pograłbym w coopa ;]

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #399 dnia: Stycznia 21, 2012, 13:17:29 »
Kolejne informacje o Sniper Elite V2. Klik.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #400 dnia: Stycznia 21, 2012, 17:52:34 »
Zapowiada się na kolejną gierkę, która prowadzi gracza za rączkę :/

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #401 dnia: Stycznia 25, 2012, 17:25:29 »
Cytat: http://www.gram.pl/news_8AjqGeu8_Zobacz_w_akcji_Sniper_Elite_V2.html
Częstowanie oponentów ołowiem z dobrych kilkudziesięciu metrów to podstawa, ale jak pokazują zaprezentowane fragmenty, nie zabraknie przy tym akcji z użyciem noża, podręcznej spluwy z tłumikiem tudzież karabinu maszynowego.

To do tego trzeba snajpera :D? Chciałbym kiedyś zagrać w grę ze słowem sniper w tytule bardziej zbliżoną do Long Range Shooting Simulation niż do Call of Duty - niestety na to się nie zanosi...

Mi osobiście wystarcza grafika z Raven Shield, ale lepsza oprawa audiowizualna na pewno dodałaby grze realizmu. Poza tym moja lista życzeń wyglądałaby następująco:
[...]
- HK416, HK417, HK USP, HK MK23 we wszelkich wariantach - taki zestaw broni palnej mi wystarczy;

Przeglądając ten wątek natknąłem się na mojego posta na temat R6:RvS i zacząłem się zastanawiać, do czego właściwie mi potrzebna ta armata HK MK23 :)? Idealny, minimalistyczny zestaw broni do tej gry to dla mnie wszelkie warianty: USP, MP5, HK416, HK417. Nic bardziej precyzyjnego od tego ostatniego z lufą 20'' nie powinno być potrzebne... Ale jakie to ma znaczenie, jak Ubi zrobiło z R6 grę, w której dostaje się punkty za zastrzelenie przeciwnika zjeżdżającego na linie (kill an opponnent using a rope +3 - nie grałem, widziałem na YouTube :D)...

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #402 dnia: Lutego 08, 2012, 02:10:19 »
Wyszedł już Shank 2.

Dla tych, co nie w tamcie:

http://www.youtube.com/watch?v=zZGhqpw1zzs

Nic dodać nic ująć, najlepszy brawler EVER (!) w swojej drugiej odsłonie. :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #403 dnia: Lutego 17, 2012, 15:45:25 »
Czy ktoś już miał możliwość pogrania w demo Mass Effect 3? Wiem że tylko na PS lub Xboksie ale może ktoś jednak się załapał. Może Rashbanor albo Jos?
Dajcie ktoś znać bo nie wiem czy kase zbierać :)

Trailery dają radę ale ja bym chciał wiedzieć że klimat jest jak poprzednio. Chodzi mi tylko o single bo na multi i tak czasu nie będę miał.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

_michal

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: Lutego 17, 2012, 15:54:19 »
Na piecu też jest demo przecież.

Przeszedłem pierwszą misję, potem stwierdziłem, że poczekam na pełną skoro i tak planuję zakup. Po co sobie spojlerować. Pierwsza misja to głównie strzelanie + niewielka ilość pogaduszek. Strzelanie fajne, grafa ok, choć rozdzielczość tekstur na postaciach taka sobie.