Wracając do tematu Heroesów, kupiłem, pograłem (na razie niewiele i tylko w HotSeat - ale właśnie głównie z myślą o tym zastosowaniu grę nabyłem). Pierwsze wrażenia następujące - średnio udana próba powrotu do trójki. Twórcy moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie wycofali się z kilku dobrych rzeczy, które pojawiły się w piątce. Przede wszystkim rozbudowa miasta - w piątce mieliśmy pełnoekranowe trójwymiarowe miasta z dopracowanymi budowlami fajnie pasujące do poszczególnych ras (tak samo a nawet jeszcze lepiej jest w Disciples III), w szóstce niestety powrócono do koncepcji znanej z trójki - czyli mamy małe okienko z drzewkiem budowli a widoku samego miasta nie możemy w żaden sposób obrócić, zbliżyć itp. Taki układ był okej w trójce ze względu na bardzo czytelną dwuwymiarową grafikę, niestety w szóstce mamy trójwymiarową bardzo jaskrawo-pstrokatą grafę co powoduje że ekran miasta jest bardzo mało czytelny (przede wszystkim przy ustalaniu co już mamy, a czego nam brakuje).
Podobnie jak z ekranem miasta jest też z ekranem ekwipowania jednostek (zamiast świetnych dużych i szczegółowych modeli jednostek mamy niewyraźne ikonki po których ciężko się zorientować jak dana pokraka wygląda i co sobą reprezentuje albo na którym jest poziomie zaawansowania). Same jednostki są wykonane bez polotu i strasznie "przebajerowane" do poziomu w którym stają się mało rozpoznawalne i odróżnialne od innych z tej samej frakcji (każda, nawet najlichsza pokraka wygląda jak nie przymierzając obwieszeni złotymi łańcuchami chłopcy z amerykańkich teledysków rapowych).
Na sam koniec - poza omówionymi kwestiami grafika wizualnie nie odbiega specjalnie od piątki (w sensie nie robi wrażenia znacznego postępu technologicznego), ale niestety działa dużo gorzej, na tym samym sprzęcie są problemy z płynnością przy niemal najniższych ustawieniach, gdzie piątka z dodatkami śmiga wymaksowana aż miło.
Jak widać pierwsze wrażenia niespecjalnie pozytywne. Na pocieszenie dodam, że nieźle wygląda system umiejętności i statystyk bohaterów, czyli "RPGowa" strona Herosów - wygląda na znacznie bardziej rozbudowany i skomplikowany niż w poprzednich częściach. Zamierzam dać tej grze szansę, mam nadzieję że nie skończy zakurzona na półce, jednak póki co pozycja piątki jest niezagrożona.