Autor Wątek: W obronie "Pepeszy"  (Przeczytany 90972 razy)

Odp: W obronie "Pepeszy"
« Odpowiedź #45 dnia: Października 25, 2006, 22:54:47 »
Mała ciekawostka:

Do wyprodukowania jednej sztuki PPSz-41 zużywano 13,9 kg metalu oraz 7,3 maszynogodziny, ale już na jeden PPS-43 potrzeba było tylko 6,2 kg metalu i 2,7 maszynogodziny.

« Odpowiedź #46 dnia: Października 25, 2006, 23:12:05 »
Razor , takie pytanie
Ile pocisków (magazynków) trzeba wystrzelać że by lufa została zniszczona bądź rozgrzana do czerwoności?

« Odpowiedź #47 dnia: Października 25, 2006, 23:51:21 »
Ile pocisków (magazynków) trzeba wystrzelać że by lufa została zniszczona bądź rozgrzana do czerwoności?

Co do "pepeszy" - to nie wiem, z wiadomych przyczyn nie prowadziłem takich eksperymentów, bo o ilę sama cena PPSz-41 w zakupie z AMW nie jest zbyt duża - z "kosztami" to jakieś 500 zł, to cena amunicji jest spora i wychodzi 100 za pudełko (50 szt.) - po prostu nie stać mnie na takie eksperymenty (w końcu nie istnieje jedna tylko "pepesza", są inne rodzaje i typy broni z których trzeba regularnie trenować).

Trudno też spotkać takie dane w literaturze, a to oznacza, że w normalnej eksploatacji nie ma z tym problemu i przegrzewanie luf następowało tylko w sytuacjach "krytycznych".

Spotkałem się z danymi dla Thompsona - w książce "Broń Samoczynna" P.Wilniewczyca (Konstruktora m.in. Visa, Morsa i Raka) podano, że Thompson model 1921 może oddać do 1000 strzałow bez nadmiernego rozgrzewania lufy. Ale "przedwojenne" Thompsony miały żebrowana lufę dla lepszego oddawania ciepła, więc moim zdaniem nagrzewania lufy pepeszy na pewno było dużo szybsze.

Jednocześnie Wilniewczyc podaje, że w pm MORS można było odddawać serie ciągłe po 250 strzałów bez chłodzenia.

Osobiście oceniam, że "pepesza" powinna oddać bez przegrzania około 200 strzalów (duża prędkość pocisku = tarcie + dość wysoka szybkostrzelność) w ogniu ciągłym, ale to tylko moje dywagacje. Wystrzeliłem kiedyś 4 magazynki (po 35 nabojów czyli 140 sztuk) z PPS-43 "ciągiem" i lufa była rozgrzana umiarkowanie.

Znam za to dane instrukcyjne innej broni np. karabin automatyczny Steyr AUG-77 - max. 150 nabojów w ogniu ciągłym. Takie dane są najczęściej podawane co zrozumiałe dla karabinów maszynowych np.:

- PK (cięższa żebrowana lufa) - wymiana lufy co 500 strzałów
- PKM (lżejsza nieżebrowana lufa) - co 250
- M-60 co 500 strzałów
- Uiraporu co 400 strzałów
- MG-3 (MG-42) co 150 strzałów

« Odpowiedź #48 dnia: Października 26, 2006, 11:44:02 »
Niezupełnie związane z tematem , ale nie chciałem tworzyć nowego wątku

Chłopaki strzelają z takich różnych ciekawych rzeczy m. in. z  postrachem tego forum  :icon_luger_148: tylko muzyka jakaś kijowa  :118:

http://video.interia.pl/obejrzyj,film,2163,sortuj,p,st,24H,pozycja,329,Bro%C5%84_z_II_Wojny_%C5%9Awiatowej_w_akcji

szkoda że ma wyników tych prób  :005:
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2006, 11:52:54 wysłana przez Ravenik »
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #49 dnia: Października 26, 2006, 11:53:16 »
Jak, stzrelał Stg44 i Mp40 to jakby starą rype zima próbowali odpalić ale za to Mg34 ślicznie kopał ;>, szkoda ze taka lipna jakość.

BTW: Proponuję się ograniczyć do Pepeszy w tym wątku.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #50 dnia: Października 27, 2006, 16:37:28 »
 :533: Oberwałbym facetowi o,o za tych petszopbojsów :502: Nie słychać prawie kanonady, za to muzykę - wyraźnie  :620:
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 08, 2006, 13:46:23 »
Czy "pepesza" pasuje do tego forum? Oczywiście bo była również bronią lotniczą!

Samolot Tu-2Sz (Ту-2Ш) został uzbrojony w 88 pistoletów maszynowych PPSz-41, umieszczonych po 11 sztuk w 8 rzędach w komorze bombowej. Broń, zaopatrzona w magazynki bębnowe (po 71 naboi), została zamocowana pod kątem 45o w stosunku do kierunku lotu.

Podczas przelotu pilot otwierał komorę bombową i w ciągu około 5,3 sekundy można było wystrzelić w kierunku ziemi 6248 pocisków pistoletowych kalibru 7,62 mm.

http://www.airwar.ru/enc/aww2/tu2sh.html

Taki sobie "kufajmański" gunship  :004:  :002:

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 08, 2006, 14:15:12 »
Trzeba przyznać, że robi wrażenie.
Jednakże farmerzy wpadli na ten pomysł dużo wcześniej. Przerabialismy to już na Forum:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6297.msg83288.html#msg83288

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 08, 2006, 14:21:07 »
Jednakże farmerzy wpadli na ten pomysł dużo wcześniej.

Zgadza się, ale wykonanie radzieckie jest dużo bardziej "dopracowane", a po za tym amerykanie kombinowali z tymi Thompsonami w czasach, w których dopiero rodziły się systemy uzbrojenia lotniczego, natomiast TU-2Sz z "pepeszami" powstał w połowie lat czterdziestych czyli był wynikiem już doświadczeń wojennych. Wyraźnie ma cechy rozwiązania przemyślanego, a nie "nawiedzonego pomysłu" jak ten Junkers naszpikowany "bez ładu i składu" Thompsonami.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 08, 2006, 14:31:09 »
Tylko pytanie, ile czasu zajmowało obsłudze naziemnej przeładowanie tych wszystkich PM'ów ? :D

Czasami po prostu lepiej zrzucic bomby kasetowe  :121:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 08, 2006, 23:24:51 »
Zgadza się, ale wykonanie radzieckie jest dużo bardziej "dopracowane", a po za tym amerykanie kombinowali z tymi Thompsonami w czasach, w których dopiero rodziły się systemy uzbrojenia lotniczego, natomiast TU-2Sz z "pepeszami" powstał w połowie lat czterdziestych czyli był wynikiem już doświadczeń wojennych. Wyraźnie ma cechy rozwiązania przemyślanego, a nie "nawiedzonego pomysłu" jak ten Junkers naszpikowany "bez ładu i składu" Thompsonami.
B25 chyba nieco wcześniej ne c'est pas? ;)
Choć tam to było "tylko" 14 Browningów strzelających do przodu.

Nie wiem czy nie wcześniej, tj. przed Tu2Sz, nie powstał Su8 z podobną inicjatywą pepeszową :)

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 08, 2006, 23:49:27 »
Ju-88 ( coż za niespodzianka :D wszystkiego bym się spodziewał tylko nie tego :D ) z 72 MG17 wydaje mi sie najsubtelniejszym rozwiązaniem , mimo wszystko

« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 09, 2006, 07:50:44 »
B25 chyba nieco wcześniej ne c'est pas? ;)
Choć tam to było "tylko" 14 Browningów strzelających do przodu.

Broń strzelająca do przodu to nie to samo, nawet jak jej dużo - powiedzmy rozwiązanie dość popularne w tamtych czasach.

Ju-88 ( coż za niespodzianka :D wszystkiego bym się spodziewał tylko nie tego :D ) z 72 MG17 wydaje mi sie najsubtelniejszym rozwiązaniem , mimo wszystko

Zgadza się, ale napisałem o tym Tu-2Sz nie dlatego, że było to jakieś niespotykane gdzie indziej rozwiązanie (choć zbyt popularne też nie było  :002:) - ale dlatego, że dotyczyło właśnie "pepeszy" - no i liczba luf imponująca choć wiadomo "siła rażenia" mniejsza z oczywistych względów niż 72 MG-17.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 09, 2006, 09:08:41 »
Wszystko fajne, ale jak odpalic na raz tyle luf "zwykłych" pistoletów czy nawet karabinów?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 09, 2006, 09:48:26 »
System odpalania a la Gustlik?
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...