http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8719199&rfbawp=1170763339.284Brytyjczycy opublikowali amerykańskie nagrania.
Ciekaw jestem, czy komentarz:
"Opublikowany przez "The Sun" zapis jest pełen wulgaryzmów - skutki ostrzału kwituje sformułowanie, że ktoś na ziemi "bierze d... w troki, cha, cha, cha", a reakcja na sygnał o pomyłce brzmi "niech to Bóg przeklnie, niech mnie zapier... na śmierć", przy czym słychać szloch pilota." napisali nasi, czy herbatniki ?
Znów widać przepaść pomiędzy starannie pielęgnowaną "opinią publiczną" a rzeczywistością.
Zaraz ktośz acznie domagać się od pilotów dodatkowego szkolenia z zakresu kultury osobistej:
" - proszę przyjąć w dowód uznania swojej zdolności bojowej tego oto Hellfire'a, którego odpalam z bólem serca i dylematami moralnymi"
" - popatrz John, w jakim pośpiechu nasi uprzejmi wrogowie w swojej uprzejmości raczyli rozpocząć opuszczanie swoich, jakże starannie utrzymanych i zadbanych pojazdów bojowych !"
" - ohhh, Jimm, zaczynam odnosić wrażenie, iż pochopnie uwalniając diaboliczną moc naszych środków umacniania pokoju mogliśmy przyczynić się do naruszenia ciągłości tkanki u znajdujących się na dole ludzi, którzy najprawdopodobniej są tam z przymusu i z pewnością nie mają złych zamiarów.
- Obawiam się również, że zostaliśmy niedostatecznie jasno poinformowani przez naziemne ośrodki kontroli i koordynacji iż istniało duże prawdopodobieństwo napotkania sił sprzymierzonych !
- A niech to !
- Do diaska !
- Do kroćset !
- Panowie uważajcie na słownictwo ! Jesteśmy na wojnie a nie w pubie !! Tu wymagana jest kultura osobista !
- Z całego serca i duszy przepraszam PJ za moje absolutnie niedopuszczalne w tej sytuacji słownictwo !
- OK. Przechodzimy z ciężkim sercem do dalszego wykonywania rozkazów sprzecznych z naszym sumieniem i poglądami okazując pełne godności poszanowanie dla naszych kolejnych celów, z którymi łączymy się w bólu i cierpieniu... Zmówmy w ich intencji "ojcze nasz" i uczcijmy ich minutą ciszy radiowej..."
Zalatuje to Monthy Pythonem, ale chyba takiego zachowania oczekują od wojskowych cywile ?
F-F to nieodłączna część walki bez wyraźnej linii frontu, a szczególnie w akcjach A2G... Ludziom ciągle się wydaje, że jak kamera wpadnie na pole walki, to wszystko zamienia się w paintball ?