Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 232701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #510 dnia: Lipca 19, 2008, 10:38:18 »
Przed startem również trzeba nacisnąć "U". Wydaje mi się że nawet z rakietą przeciwokrętową, uzbrojeniem AA oraz około 80% paliwa startuje bez problemu.

« Odpowiedź #511 dnia: Lipca 19, 2008, 11:10:44 »
Start z pełnym paliwem i rakietami to nie jest jakiś wielki problem przecież. Po stracie chowamy od razu koła i dajemy drążek do przodu aby samolot nie wznosił się tylko nabierał prędkości w locie poziomym.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Lolerer

• Gość
« Odpowiedź #512 dnia: Lipca 19, 2008, 11:39:02 »
Przed startem również trzeba nacisnąć "U". Wydaje mi się że nawet z rakietą przeciwokrętową, uzbrojeniem AA oraz około 80% paliwa startuje bez problemu.

Ale tuż przed startem?, Czy tuż przed oderwaniem się od pokładu lotniskowca :011:

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #513 dnia: Lipca 19, 2008, 12:50:08 »
Przed startem - ustawia Cię na rampie.

Ja tam startuje z domyślnej rampy zawsze na full i jakoś jest... w realu to by się spadło jak kamień w wodę. Jak się zrobi to co powiedzieli poprzednicy tzn. chowamy podwozie zaraz po stracie, a klapy na rampie otwieramy to się zawsze uda :)

Lolerer

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Lipca 19, 2008, 13:05:00 »
Aha, dzięki, A jest jakaś możliwość, żeby w edytorze misji, wybrac sobie z którego pasa chce się startować?
Czy za każdym razem trzeba zakołować na inny pas?

« Odpowiedź #515 dnia: Lipca 19, 2008, 13:35:59 »
Aha, dzięki, A jest jakaś możliwość, żeby w edytorze misji, wybrac sobie z którego pasa chce się startować?
Czy za każdym razem trzeba zakołować na inny pas?

Numer pasa jest uzależniony od ustawionego w edytorze kierunku wiatru (tzn. start pod wiatr).

Lolerer

• Gość
« Odpowiedź #516 dnia: Lipca 19, 2008, 13:51:13 »
A gdzie można zmienić ten kierunek wiatru?

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #517 dnia: Lipca 19, 2008, 14:01:54 »
W edytorze misji w zakładce weather... taka chmurka i słoneczko w prawym górnym rogu. Są tam trzy parametry kierunku wiatru w zależności od wysokości. Ustawiasz tam również takie bajery jak turbulencja, chmury, czy widoczność i mgła. Pora dnia jest do zmienienia w zakładce briefing (nie wiem, czy dobrze to literuję).

« Odpowiedź #518 dnia: Lipca 19, 2008, 14:26:28 »
A właśnie - czy używasz klap wypuszczonych na max? To znaczy czy naciskasz "F" i po tym "Shift+F"?

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #519 dnia: Lipca 19, 2008, 14:48:03 »
Ja osobiście klapy wypuszczam na max przy lądowaniu... pozwala lecieć wolniej i jednocześnie wymusza pewien kąt natarcia, który jest odpowiedni - zielona kontrolka po lewej od HUD-a.
Przy starcie tylko "F", ponieważ mimo, że dodają siłę nośną, dodają opory i 300 raczej nie osiągniesz po wyjściu z rampy. Nawet tego nie próbowałem szczerze mówiąc bo Su-33 nie latałem. Swoją wiedzę opieram na tym, że w realu piloci takiej, np. cessny 172 startując z odpowiednio długich pasów betonowych klapy mają schowane całkowicie... bo po co klapy skoro przed nami 2000 betonu?? ;)
Wychylenie klap zależy od tego co masz podczepione pod pylonami... jak lecisz bez uzbrojenia, w zbiornikach masz, np. 35% możesz użyć tylko "F"... jak jesteś pełny zalecałbym klapy na full... przy lądowaniu oczywiście. Przy starcie wystarczy "F" i dopalacze troszkę dłużej.
Nie jestem ekspertem więc zastrzegam, że mogą być lepsze podpowiedzi niż moje.

Lolerer

• Gość
« Odpowiedź #520 dnia: Lipca 19, 2008, 16:00:06 »
Z tym wiatrem, co piszesz WilkzPolski, to nie chodzi mi o pas na lotnisku!
Tylko na lotniskowcu, co i gdzie trzeba ustawić, żeby domyślnie startować z tego dłuższego pasa, Ten czerwony. Bo domyslnie jest się na tym Niebieskim, a ja chcę być domyslnie na czerwonym, i nie wiem co ustawić...

Z miejsc oznaczonych niebieską strzałką startuje się z masą startową zmniejszoną, natomiast z miejsca oznaczonego strzałką czerwoną jest możliwy start z masą startową maksymalną.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #521 dnia: Lipca 19, 2008, 16:06:30 »
Nie da się, musisz tam zakołować po rozpoczęciu misji.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Lolerer

• Gość
« Odpowiedź #522 dnia: Lipca 19, 2008, 16:12:13 »
Aha, a czy na lotniskowcu prócz mnie, da się zrobić, żeby jeszcze helikoptery startowały?
Jak tak, to jak to zrobić?

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #523 dnia: Lipca 19, 2008, 21:26:40 »
Nie wiem... jeśli ustawisz śmigłowiec w okolicy lotniskowca i ustawisz "take off" lub "land" dla tegoż wiatraka i nie przeniesie ci go nad lotnisko to się da... popróbuj z różnymi helikopterami. Ja ci powiem tyle, że raczej się nie da. Lock-on ma pewne ograniczenia, z którymi trzeba się liczyć i je zaakceptować bo nie ma na to rady. Może w DCS będzie się dało.

PS. Są filmiki (nie pamiętam dobrze nazwę ale film "Russian response" chyba... --> ), na których śmigłowiec startuje nie z lotniskowca, a z innego statku z lądowiskiem zabudowanym na rufie... Może próbujesz ze złą jednostką morską. Popatrz w Encyklopedii obiektów w zakładce ze statkami.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #524 dnia: Lipca 20, 2008, 13:13:32 »
Helikopter wystartuje z lotniskowca. Możesz też ustawić jego start z pokładu okrętu eskorty. Ale uwaga! Jeżeli ustawisz lądowanie śmigłowca na pokładzie lotniskowca, to wyląduje na pasie za linami i tak zostanie - czyli uniemożliwi lądowanie innym samolotom.