Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 232996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #1065 dnia: Czerwca 29, 2010, 10:07:04 »
mmaruda:
Graj na Flaming Cliffs i maksymalnym realizmie żeby nie uczyć się złych nawyków - i zabawa rozpoczęta :) a najlepsza zabawa to opanowanie Żabska :021:, jak ogarniesz to się odwdzięczy pięknym filmem w TV w kokpicie po prawej.
Udanej zabawy.

Mój kumpel nazwał ten telewizor "wiadomości z kraju i ze świata".

Mam takie pytanie: czy jest jakikolwiek sens używać Aim-7 lub 9? Bo tak w sumie to najlepszym paylodem wydaje się 8xAMRAAM, który jest najcelniejszy, ma największy zasięg, jest fire&forgot, i nie da się go praktycznie zmylić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1066 dnia: Czerwca 29, 2010, 11:22:24 »
Mam takie pytanie: czy jest jakikolwiek sens używać Aim-7 lub 9? Bo tak w sumie to najlepszym paylodem wydaje się 8xAMRAAM, który jest najcelniejszy, ma największy zasięg, jest fire&forgot, i nie da się go praktycznie zmylić.

Fire & Forget jak już. Każda z tych rakiet ma inne naprowadzanie. AIM-9 - pasywne, AIM-7 - półaktywne i AIM-120 - aktywne. Co które daje znajdziesz sam w Google. Każde z nich ma swoje plusy i minusy. Dlatego warto je wozić mimo wszystko.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1067 dnia: Czerwca 29, 2010, 11:38:33 »
Jedyną rakietą fire and forget jest akurat AIM-9. AMRAAM wymaga utrzymania locka radarowego podobnie jak Sparrow. Cała kwestia w tym, że żeby skutecznie z tych rakiet korzystać, trzeba skutecznie śledzić cel i wiedzieć, kiedy rakieta sama zacznie go śledzić bez naszego locka (w AMRAAMie chyba trzeba do końca trzymać zresztą).

« Odpowiedź #1068 dnia: Czerwca 29, 2010, 11:41:22 »
(...) i nie da się go praktycznie zmylić.

Ekhm... no nie rób sobie jaj...

Jedyną rakietą fire and forget jest akurat AIM-9. AMRAAM wymaga utrzymania locka radarowego podobnie jak Sparrow. Cała kwestia w tym, że żeby skutecznie z tych rakiet korzystać, trzeba skutecznie śledzić cel i wiedzieć, kiedy rakieta sama zacznie go śledzić bez naszego locka (w AMRAAMie chyba trzeba do końca trzymać zresztą).

Źle! Źle! Źle!

• AIM-9 - IR (podczerwień)
  • AIM-7 - SARH (półaktywne, czyli tu trzymasz do końca)
  • AIM-120 - ARH (aktywne, wystrzel i zapomnij)

Duże uproszczenie i tak, ale to są żelazne zasady (h)amerykańskich rakiet używanych w LO

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1069 dnia: Czerwca 29, 2010, 11:50:46 »

AMRAAM należy do pocisków klasy wystrzel i zapomnij (ang. Fire and forget), co oznacza że samolot-nosiciel może się oddalić natychmiast po jego wystrzeleniu (chyba, że potrzebna jest asysta radarowa do naprowadzania na najdalsze cele) lub ostrzelać jednocześnie kilka celów, albo podjąć działania obronne przed pociskami wroga. No chyba, że Google kłamie  :118: :021:.

Ps. Sniffer był szybszy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1070 dnia: Czerwca 29, 2010, 12:06:57 »
Ekhm... panowie, ja dobrze wiem jak te rakiety działają. Co nie zmienia faktu, że Aim-120 jest o niebo praktyczniejszy od Sparrowa i ma o niebo większy zasięg niż Aim-9. Szczególnie, że tego ostatniego łatwo wabią flary, a i trafienie czasem nie psuje wroga.

Ponawiam, zatem pytanie: czy są jakieś taktyki, triki, które czynią Aim-7 czy 9 użytecznymi?

Wołejek

• Gość
« Odpowiedź #1071 dnia: Czerwca 29, 2010, 13:05:15 »
Ponawiam, zatem pytanie: czy są jakieś taktyki, triki, które czynią Aim-7 czy 9 użytecznymi?

Tak odpalać z bliska, w locie poziomym i wtedy kiedy samolot nie jest poddawany na duże przeciążenia.

« Odpowiedź #1072 dnia: Czerwca 29, 2010, 13:14:11 »

Ja osobiście zawsze zabieram ze sobą 2x Sparrow 2x Sidewinder 4x Amraam, plus Aim-7 jest taki, że ruski pilot który walczy przeciw F-15 spodziewa się aim120 i skupia się na rwr żeby udanie go ominąć, czasem więc może się zdziwić "choroba, dlaczego nadal nie widzę zbliżającej się rakiety na rwr??" dla mnie bardzo fajna rakieta, czyni walkę bardziej ambitną a nie tylko na łątwiznę 8x aim120 i strzelanie seriami jak to wielu robi, poza tym tryb FLOOD całkiem fajny ale raczej ciekawostka niż praktyczne użycie w walce, no i na koniec rakieta ta odpalona w trybie HOJ jest całkiem skuteczna (w sensie nawet potrafi dopaść cel bez locka o ile ten nie wyłączy ECM). Taktyka może wyglądać tak: w BVR odpalasz 120, cel zaczyna manewrować żeby ominąć, udaje mu się, wraca na kurs zbliżeniowy szuka cię a tu już następny alarm na rwr, gość znowu myśli ze 120 skupia sie na rwr a tymczasem dostaje z aim7. Taka teoria, w praktyce jest to różnie różniście.

Co do sidewindera to jasne że walka na bliski dystans, poza tym jeżeli jesteś z tyłu celu a on o tym nie wie, możesz użyć jej bez włączania radaru (chyba tryb pod przyciskiem 6) co oznacza w praktyce silent kill i WTF? u gościa który właśnie dostał, na bliski dystans aim9 jest chyba bardziej manewrowy niż aim120 ale tu mogę się mylić. Poza tym jest tańszy ;) nie lubię marnować 120 na cele w zasięgu aim9. No i najbardziej oczywisty plus tej rakiety to to że jak przeciwnik jej nie zobaczy wzrokowo to koniec ( choć czasem faktycznie rakieta ta tylko uszkadza samolot nie niszcząc go do końca)

« Odpowiedź #1073 dnia: Czerwca 29, 2010, 13:49:14 »
9-tek używam do zwalczania wrogich rakiet wystrzelonych w moim kierunku. Jak widzisz 'kitę' którą ciągnie za sobą rakieta, kierujesz w tym kierunku celownik w trybie namierzania pasywnego i da radę ją zalokować. Najczęściej są to rakiety z wyrzutni naziemnych, właściwie nie próbowałem tego w wersji AA z braku czasu na to w walce z innym samolotem. Również często używam do zwalczania KA-50. Ponieważ, śmigła to powolne stworzenia, radar włączam tylko na chwilę w celu zlokalizowania gdzie znajduje się cel, wyłączam i w trybie pasywnym namierzam się 9-tką. Jak jest kilka śmigieł w bliskim sąsiedztwie, to przeważnie wszystkie spadają, zanim myśliwce wroga zdążą mnie zlokalizować. Podstawa to odpowiednie podejście żeby za wcześnie cię nie wykryli, czasem trzeba narobić kilometrów, ale przeważnie zaskoczenie pełne.
Co do 7-mki to rzadko ją zabieram, ale gdy już jest to wykorzystuje tryb FLOOD. Przydaje się podczas walki na bliskim dystansie. Podobnie działa tryb skanowania pionowego, ale wydaje mi się że FLOOD działa jakby sprawniej - tzn szybciej lokuje. Ponadto, gdy jestem pewien gdzie znajduje się cel (mimo, że go nie widzę, np za chwilę wyłoni się zza wzgórza, lub jest z 5 mil przede mną) odpalam 7-kę z wyłączonym radarem i włączam po 2-3 sek - przeważnie jest już za późno na unik :D

« Odpowiedź #1074 dnia: Czerwca 29, 2010, 14:28:05 »
Ekhm... panowie, ja dobrze wiem jak te rakiety działają.Co nie zmienia faktu, że Aim-120 jest o niebo praktyczniejszy od Sparrowa i ma o niebo większy zasięg niż Aim-9. Szczególnie, że tego ostatniego łatwo wabią flary, a i trafienie czasem nie psuje wroga.

No właśnie nie wiesz! Jeszcze nie słyszałem aby rakiete naprowadzaną na podczerwień flary wabiły także zapraszam do podręcznika najpierw...

Po przygodzie z podręcznikiem sam powinieneś coś wymyślić - ja w kwestii używania amerykańskich rakiet doświadczenie mam praktycznie zerowe i jedynie mnie intereusje jak im spitolić także tu nie pomogę :118:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1075 dnia: Czerwca 29, 2010, 14:34:45 »
No właśnie nie wiesz! Jeszcze nie słyszałem aby rakiete naprowadzaną na podczerwień flary wabiły także zapraszam do podręcznika najpierw...

A co robią flary według podręcznika?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1076 dnia: Czerwca 29, 2010, 18:36:40 »
Ładnie wyglądają.

« Odpowiedź #1077 dnia: Czerwca 30, 2010, 00:53:31 »
A co robią flary według podręcznika?

W symulatorze typu LO wcielamy się w postać flary czy pilota?

Czy przechodzimy na tzw. 'real' i rozmawiamy co jak działa?

Wyszedłem z założenia że rozmawiamy o symulatorze a jak ktoś nie zna zastosowania danej rakiety to i tak powinien skończyć z nosem w podręczniku...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1078 dnia: Czerwca 30, 2010, 07:31:12 »
Cóż, jedziesz po kimś że nie wie do czego służą rakiety a sam napisałeś bzdurę jakich mało. Myślałem że po prostu pomyliłeś flary z folią albo miałeś na myśli jakieś niuanse, ale widzę że brniesz dalej. To teraz na serio:

Do czego twoim zdaniem służą flary jak nie do wabienia rakiet na podczerwień?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1079 dnia: Czerwca 30, 2010, 08:51:35 »
  • Nie widzę żebym tu kogokolwiek pojechał.
  • Tak pomyliłem się i zdanie które napisałem brzmi jak bzdura. Dlatego że w jego zdaniu w miejscu słowa 'wabią' widziałbym 'gubią' (może chciałem widzieć) - i tu się walnąłem bo gdy jestem uciekającym to używam flar do gubienia rakiet poprzez ich wabienie (odpowiedź na Twoje pytanie)