Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443068 razy)

Glebas

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #495 dnia: Lipca 23, 2007, 20:31:02 »
Jeśli mam podpiętą kierownicę, to osie i przyciski dżojskika w ustawieniach mają oznaczenia typu "joy button 1 ID2". Jeśli odepnę kierownicę i w konfiguracji przypiszę ten sam przycisk do tej samej akcji to mam "joy button 1, joy button 1 ID2". Jak widać Iłek preferuje kierownicę, dżojstk jest obywatelem kategorii ID2 ;) Pomieszanie z poplątaniem!
A u mnie jak przyłaczę dwa joje to ID 1 ma ten na midi a ID 2 ten na usb.. wot malcik :karpik

« Odpowiedź #496 dnia: Lipca 23, 2007, 20:55:51 »
Jak widać Iłek preferuje kierownicę, dżojstk jest obywatelem kategorii ID2 ;) Pomieszanie z poplątaniem!

To  nie "iłek" - to system operacyjny Windows - wspomniana gierka nie mając osobnego panelu wyboru dla urządzeń podłączonych tak jak to jest np. FS-y czy LO - po prostu nadaje im kolejne numery zgodnie z kolejnością nadaną w Panel sterowania/Drukarki i inny sprzęt/Kontrolery gier. O i cała tajemnica numerowania kontrolerów. Moim zdaniem jest to całkowicie OK - gorzej jakby ta kolejność była inna bo wtedy każdy by musiał najpierw doświadczalnie sprawdzić, który kontroler, jest który!

« Odpowiedź #497 dnia: Lipca 23, 2007, 21:10:22 »
To  nie "iłek" - to system operacyjny Windows - wspomniana gierka nie mając osobnego panelu wyboru dla urządzeń podłączonych tak jak to jest np. FS-y czy LO - po prostu nadaje im kolejne numery zgodnie z kolejnością nadaną w Panel sterowania/Drukarki i inny sprzęt/Kontrolery gier.
W jaki sposób można zmienić tę kolejność? Jako "preferowane urządzenie" ustawiłem dżojstik, jednak mimo to na liście kierownica jest powyżej dżojstika, a Iłek nadaje dżojstikowi ID2. BTW ja mam kontrolery gier bezpośrednio w panelu sterowania (XP) ;)

« Odpowiedź #498 dnia: Lipca 23, 2007, 21:42:51 »
W jaki sposób można zmienić tę kolejność? Jako "preferowane urządzenie" ustawiłem dżojstik, jednak mimo to na liście kierownica jest powyżej dżojstika, a Iłek nadaje dżojstikowi ID2.

1. Polecenie "Preferowane urządzenie" - oznacza dokładnie to co pisze w windzie: "Wybierz urządzenie, którego chcesz używać ze starszymi programami". Czyli gra która nie obsługuje wielu kontrolerów powinna wybrać to urządzenie - nie zawsze to działa poprawnie, ale np. w starym "Operation Flashpoint" tak było.

2. Czy to że joystick jest numerowany jako drugi w czymś przeszkadza? Ja mam na moim komputerze (tym do gier) 4 kontrolery przy czym zostaly one ustawione automatycznie jako:

Kierownica z pedałami (bo w sumie tylko używam pedałów) Microsoft Sidewinder - ID1
Wolant - CH Products SF Yoke - ID2
Joystick z przepustnicą - Saitek X-45 - ID3
Pad  Easy Touch - ID4

... i w niczym to nie przeszkadza, bo nie odpinam wolantu gdy latam na joy-u tylko odkładam go w wyznaczone miejsce gdzie nie przeszkadza. Zresztą przecież IŁ-2 daje możliwość zaprogramowania wielu różnych ustawień (gdyby tak można było np. w FS-acxh) i można sobie zaprogramować dowolne kombinacje: ja mam np. kombinację "fighter" (z joystickiem i pedałami) i "bomber" (z wolantem i pedałami - przepustnica X-45 robi za hamulec kół, a grzybki i przyciski na joyu za obsługę celownika bombardiera). Przecież można zrobić tak samo dla sytuacji gdy jakiś kontroler jest odłączony! Zasadniczo XP nadaje kontrolerom te same pozycje.

« Odpowiedź #499 dnia: Lipca 24, 2007, 13:04:04 »
Miałem problem w X3 - jeśli kierownica i dżojstik były podpięte, to kierownica kontrolowała ruchy statku i nijak nie mogłem zmusić dżojstika do sterowania statkiem. Jeśli zapomniałem przypiąć kierownicy przed grą w Iłka, to nie mogłem sterować, gdyż osie i przyciski były przypisane do kontrolera ID2, a po odpięciu kierownicy dżojstik miał ID1. Jednak teraz jak spróbowałem, to problem sterowania w X3 minął jak ręką odjął :) Tak więc teraz już nie muszę odpinać kierownicy (pewnie dlatego, że w międzyczasie zainstalowałem jakiś update do X3).
Przecież można zrobić tak samo dla sytuacji gdy jakiś kontroler jest odłączony! Zasadniczo XP nadaje kontrolerom te same pozycje.
Nawet nie pomyślałem o tej możliwości. Gdybym dorobił się większej ilości kontrolerów, na pewno będzie to przydatne do odpowiedniego ich ustawienia w zależności od zadania ;)

dragonfly

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: Lipca 24, 2007, 22:53:48 »
Wrócę do poruszanego już wcześniej tematu związanego z timeoutami na HL'u. Po zmianie operatora sieci mam notoryczny timeout, nie połączyłem się ani razu. Mój admin twierdzi że przekierował port 21000 na moje IP. Mimo to nadal nie mogę się połączyć. W takim razie o co może chodzić?

« Odpowiedź #501 dnia: Lipca 24, 2007, 23:14:25 »
Wrócę do poruszanego już wcześniej tematu związanego z timeoutami na HL'u. Po zmianie operatora sieci mam notoryczny timeout, nie połączyłem się ani razu. Mój admin twierdzi że przekierował port 21000 na moje IP. Mimo to nadal nie mogę się połączyć. W takim razie o co może chodzić?
Jaki operator? Czy masz publiczny IP czy jesteś w sieci lokalnej?
Przekierować należy port UDP 21000.
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

dragonfly

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: Lipca 27, 2007, 13:29:32 »
No właśnie wiem że chodzi o przekierowanie tego właśnie portu. Jeśli chodzi o net, to mam ISDN'a.
Adres IP według polecenia ipconfig, to: 10.1.2.28. Natomiast adres na zewnątrz jest widziany jako: 83.19.197.13. Admin przekierował mi port UDP 21000 na ten pierwszy adres. Może w tym jest problem?

« Odpowiedź #503 dnia: Lipca 27, 2007, 14:03:49 »
No właśnie wiem że chodzi o przekierowanie tego właśnie portu. Jeśli chodzi o net, to mam ISDN'a.
Adres IP według polecenia ipconfig, to: 10.1.2.28. Natomiast adres na zewnątrz jest widziany jako: 83.19.197.13. Admin przekierował mi port UDP 21000 na ten pierwszy adres. Może w tym jest problem?
Hmm!  Masz sieć ISDN, nie wiem czy to zadziała. Nie znam w ogóle struktury takiej sieci i jej możliwości, czy nie jest zbyt wolnę łącze. Mogę jedynie poradzić, jak powinno być w przypadku zwykłej sieci lokalnej, gdzie siedzisz za routerem. Twoj lokalny IP (10.1.2.28) jakiś dziwny, bo zwykle w sieci lokalnej numerki IP to 192.168.x.x.

Opiszę problem bardzo prosto. Łącząc się z HL-em wysyłany jest sygnał na tamten serwer i oczekiwany jest zwrotny sygnał akceptacji połączenia. Sygnał wychodzi z twojego komputera poprzez router. Oczekiwanie trwa krótko, im szybsze łącze, tym szybciej. Ten sygnał zwrotny trafia na IP zewnętrzny, wiec nie na twój wewnętrzny, lokalny IP. Tam musi być „wpuszczony” przez port 21000, a następnie skierowany na twój komputer.
Np w moim przypadku (posiadam modem-router), na nim otwieram port UDP 21000 i to wszystko załatwia. Każde pojawianie się sygnału na porcie UDP 21000  kierowane jest na wszystkie komputery sieci lokalnej, które są podłączone do tego modemu-routera.
Tak więc myślę, że owe przekierowanie u operatora ISDN powinno być na nr zewnętrzny IP.
Oczywiście w windowsowym firewallu musisz również otworzyć port UDP 21000.

Jak chcę postawić serwerek na swoim komputerze i polatać z kimś, wtedy wchodzę na stronę http://www.whatismyip.com/ , gdzie widoczny jest mój zewnętrzny IP. Jak wiadomo, neostrada ma niestety zmienny IP.  Potem podaję ten nr IP koledze, aby mógł wpisać u siebie w grze parametry mojego serwera np. 83.5.125.136:21000 . Nie ma żadnych kłopotów z zalogowaniem się jego na moim serwerze. Tak więc IP lokalny nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Z logowaniem na HL’u sytuacja jest odwrotna.

Myślę, że w tym ISDN jest podobnie, ale mogę się mylić :007:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

dragonfly

• Gość
« Odpowiedź #504 dnia: Lipca 27, 2007, 14:12:41 »
Czyli jeśli dobrze rozumuję, to admin musi odblokować port UDP 21000 na moim zewnętrznym IP żeby działało? Na szczęście IP zewnętrzne jest u mnie stałe. Łącze na pewno nie jest zbyt wolne, bo net śmiga u mnie aż miło. Poprzednie łącze jakie miałem, to była radiówka. Tam HL łączył się bezproblemowo, ale z kolei miałem straszne lagi na wentylu i Teamspeaku.

A jeśli chodzi o windowsowskiego firewalla, to go po prostu wyłączyłem :003:
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2007, 14:20:46 wysłana przez dragonfly »

bartek

• Gość
« Odpowiedź #505 dnia: Sierpnia 03, 2007, 13:19:33 »
Czołem!
Co to są pliki SFS, pytałem w  temacie "Pliki SFS otwarte", ale niestety nikt nie odpowiedział.... :015:

[Jos - Odpowiedział! czytać uważniej!]
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2007, 19:15:52 wysłana przez Josiv »

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #506 dnia: Sierpnia 03, 2007, 13:22:40 »
To pliki w których jest umieszczone dosłownie wszystko co masz w grze. Dlatego tak bardzo oczekiwano edytora aby każdy mógł zmienić co chce bo Olo nie chciał udostępnić nic aby mu przypadkiem nic nie zmienić.
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

lukasz-h

• Gość
« Odpowiedź #507 dnia: Sierpnia 05, 2007, 08:35:45 »
Dragonfly, jeżeli chcesz tylko grać na HL, a nie stawiać serwery to nie potrzebujesz otwierać żadnego portu (na moim routerze nigdy nie był otwierany port 21000). Teraz druga sprawa - nigdy nie otwiera się portu na zewnętrzny IP tylko na wewnętrzny, może to wyjaśnie: Jak wysyłasz pakiety, to Twój komp przekazuje routerowi, że chce wysłać taki pakiet pod takie IP na takim porcie. Teraz komputer który ten pakiet odebrał wysyła odpowiedź używając tego samego portu, a router który wie, że przekierował jeden pakiet na zewnątrz, teraz wie, że pod to samo IP w sieci trzeba przekierować pakiet, który jest odpowiedzią. Może to troche bardzo ogólnikowo powiedziałem, ale tak w skrócie działa sytem NAT. Jako przykład podam przeglądanie stron www. Jeżeli to Ty pierwszy wpiszesz adres (czyli wywołasz jakiś serwer w internecie) to połączenie zostanie nawiązane i będzie działać w obie strony bez problemów. Natomiast, jeśli Ty stawiasz serwer www i nie przekierowałeś portu 80 na swoje WEWNĘTRZNE IP to nic się nie stanie. Czemu? A to dlatego, że komputer w internecie wywołując stronę, tak naprawdę próbuje wysłać pakiet na porcie 80 do Twojego komputera, ale jako że pod Twoim zewnętrznym IP nie ma komputera tylko jest router, który nie wie co z tym pakietem zrobić, nic się nie stanie, bo nie jest to odpowiedź na jakiś pakiet wychodzący z sieci lokalnej. Jeżeli natomiast przekierujesz port 80, to router wie, że wszystkie pakiety z zewnątrz na porcie 80 nie będące odpowiedziami na jakiś pakiet wychodzący z sieci lokalnej mają trafić pod dany IP. I tak to wszystko działa.

Natomiast moim skromnym zdaniem problem polega tu na tym, że Twój dostawca nie używa system NAT, tylko proxy. Łatwo to sprawdzić - odpal IE (ale tylko ten jedyny raz :D), zobacz czy działa internet (jeśli nie to sprawdź na innej przeglądarce, jeśli tam będzie działał, to pewnie masz proxy), teraz wejdź w Narzędzia -> opcje internetowe -> połączenia -> ustawienia sieci LAN. Jeżeli w jakimś z tych pól jest coś wpisane to znaczy, że używasz proxy, jeżeli wszystko jest puste to odznacz "Automatyczne wykryj ustawienia", zrestartuj IE i zobacz czy działa internet, jeżeli nie działa to masz proxy. Możesz też zapytać się po prostu dostawcy czy używa NAT, czy proxy.
Co na to poradzić, nie wiem, nigdy nie miałem do czynienia z tym systemem, ale według PC World Komputer 1/2003 (wiem, że stary) "oraz nieobsługiwanie trybu multiplayer sieciowych gier" Moze ktos kto ma proxy wypowie się na ten temat, bo sam jestem ciekawy, czy to działa.

A inne gry Ci działając (oczywiście w trybie multiplayer)? Spróbuj postawić serwer cs 1.6, albo czegoś innego na porcie 21000 i zobacz czy można się do Ciebie podłączyć. Ale jak już mówiłem, aby grać w trybie klient nie trzeba otwierać żadnych portów.

dragonfly

• Gość
« Odpowiedź #508 dnia: Sierpnia 05, 2007, 23:00:56 »
Metoda z IE nie działa. Bo nie dość że w 'Ustawieniach LAN' nie mam nic wpisane, to jeszcze nie było zaznaczone 'Automatycznie wykryj ustawienia'. Net działa normalnie pod IE, ale na co dzień używam Firefoxa. Jutro pogadam z adminem. Jeśli okaże się że mam proxy i nic nie da się z tym zrobić, to chyba się pochlastam :005:

barthez

• Gość
« Odpowiedź #509 dnia: Sierpnia 08, 2007, 12:47:06 »
witam , mam takie pytanie czy w il-2 Szturmowik demo da się podświetlić lotniska czy coś w tym stylu gdy się lata w nocy .