Dragonfly, jeżeli chcesz tylko grać na HL, a nie stawiać serwery to nie potrzebujesz otwierać żadnego portu (na moim routerze nigdy nie był otwierany port 21000). Teraz druga sprawa - nigdy nie otwiera się portu na zewnętrzny IP tylko na wewnętrzny, może to wyjaśnie: Jak wysyłasz pakiety, to Twój komp przekazuje routerowi, że chce wysłać taki pakiet pod takie IP na takim porcie. Teraz komputer który ten pakiet odebrał wysyła odpowiedź używając tego samego portu, a router który wie, że przekierował jeden pakiet na zewnątrz, teraz wie, że pod to samo IP w sieci trzeba przekierować pakiet, który jest odpowiedzią. Może to troche bardzo ogólnikowo powiedziałem, ale tak w skrócie działa sytem NAT. Jako przykład podam przeglądanie stron www. Jeżeli to Ty pierwszy wpiszesz adres (czyli wywołasz jakiś serwer w internecie) to połączenie zostanie nawiązane i będzie działać w obie strony bez problemów. Natomiast, jeśli Ty stawiasz serwer www i nie przekierowałeś portu 80 na swoje WEWNĘTRZNE IP to nic się nie stanie. Czemu? A to dlatego, że komputer w internecie wywołując stronę, tak naprawdę próbuje wysłać pakiet na porcie 80 do Twojego komputera, ale jako że pod Twoim zewnętrznym IP nie ma komputera tylko jest router, który nie wie co z tym pakietem zrobić, nic się nie stanie, bo nie jest to odpowiedź na jakiś pakiet wychodzący z sieci lokalnej. Jeżeli natomiast przekierujesz port 80, to router wie, że wszystkie pakiety z zewnątrz na porcie 80 nie będące odpowiedziami na jakiś pakiet wychodzący z sieci lokalnej mają trafić pod dany IP. I tak to wszystko działa.
Natomiast moim skromnym zdaniem problem polega tu na tym, że Twój dostawca nie używa system NAT, tylko proxy. Łatwo to sprawdzić - odpal IE (ale tylko ten jedyny raz

), zobacz czy działa internet (jeśli nie to sprawdź na innej przeglądarce, jeśli tam będzie działał, to pewnie masz proxy), teraz wejdź w Narzędzia -> opcje internetowe -> połączenia -> ustawienia sieci LAN. Jeżeli w jakimś z tych pól jest coś wpisane to znaczy, że używasz proxy, jeżeli wszystko jest puste to odznacz "Automatyczne wykryj ustawienia", zrestartuj IE i zobacz czy działa internet, jeżeli nie działa to masz proxy. Możesz też zapytać się po prostu dostawcy czy używa NAT, czy proxy.
Co na to poradzić, nie wiem, nigdy nie miałem do czynienia z tym systemem, ale według PC World Komputer 1/2003 (wiem, że stary) "oraz nieobsługiwanie trybu multiplayer sieciowych gier" Moze ktos kto ma proxy wypowie się na ten temat, bo sam jestem ciekawy, czy to działa.
A inne gry Ci działając (oczywiście w trybie multiplayer)? Spróbuj postawić serwer cs 1.6, albo czegoś innego na porcie 21000 i zobacz czy można się do Ciebie podłączyć. Ale jak już mówiłem, aby grać w trybie klient nie trzeba otwierać żadnych portów.