Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443041 razy)

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #555 dnia: Września 24, 2007, 02:22:11 »
Strzała mu - za bardzo się lansuje :D
 Wielokrotnie upominano, że tematy z serii "Pomoc dla początkujących" służą udzielaniu pomocy, a nie złośliwemu, głupiemu czy "spamerskiemu" komentowaniu wypowiedzi innych!

Tym razem zamiast kolejnej "gadki", zgodnie z życzeniem serwuję "strzała"!

Razorblade1967
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

arturmr

• Gość
« Odpowiedź #556 dnia: Września 24, 2007, 18:26:13 »
Jeszcze jedno pytanko chodzi mi po głowie. A mianowicie, jak ( przy ustawieniach: realisycznych) rozpoznajecie samolot przeciwnika? np. 3vs3...na początku ok...nadlatują w kupie z przeciwka, ale potem - wiecie, nastepuje wymieszanie. Czy poprostu z czasem nabiera się takiego doświadczenia, że doskolane widać tą różnice i z kilometra widać, że to wróg?
Wiecie, z pozycji początkującego w bitwie widze czarne punkty i dopiero gdy jakiś na mnie leci na czołówke to wtedy domyślam się :003:, że to probójący mnie zestrzelić - przeciwnik :002:

« Odpowiedź #557 dnia: Września 24, 2007, 18:49:47 »
Nie przejmuj się - wszyscy tak mają :-)

A tak serio - gdy nie widać szczegółów maszyny "wroga", nie poznasz, czy to swój, czy obcy. Gdy ze swoimi kolegami masz łączność głosową (Ventrillo, TeamSpeak itp) to jeszcze pół biedy - zawsze możesz zapytać. Ale jeśli nie, jest kłopot. Czasem można poznać przeciwnika po kolorze - np. w starciu Bf-109 vs Spitfire, ten pierwszy zwykle jest jasnoszary, i nawet gdy jest to tylko jedna kropka na ekranie, nadal jest jasnoszara. Ale nie zawsze...

No cóż. Gdy podstawą jest identyfikacja wzrokowa, każdą kropkę traktujesz jako przeciwnika do czasu, aż się upewnisz, że nim nie jest. Lepiej "pokręcić" z kolegą, niż dać się podejść przeciwnikowi...

Sporo zależy od ustawień grafiki - im wyższe, tym wcześniej da się rozpoznać przeciwnika. Można też sobie pomóc "zbliżeniem" ("zoomem"), ale przydaje się wtedy płynne sterowanie "widoku" (myszka, TrackIR czy inne takie wynalazki). Jak to się mówi - wyżej pępka nie podskoczysz. Jeśli "kropka" jest tylko kropką - nigdy nie będziesz pewien, czy to swój, czy obcy. Ale rzadko jest tak, że naprawdę tracisz orientację. Zwykle, jeśli na ogonie siedział Ci wróg, to nawet po minucie, jeśli dalej tam siedzi, możesz spokojnie założyć, że nadal jest to wróg. Jeśli wróg ganiał Twojego kolegę, to możesz być PRAWIE pewien, że po 10 sekundach nadal kolega będzie z przodu, a "ten zły" z tyłu. Kolory też pomagają - żółte akcenty na Bf'kach, dziwne zielone kolory na sprzętach "wschodnich"... Itd., itp.

Niestety, jest to ten element gry, który znacznie odbiega od "reala". W rzeczywistości nawet z ok. 1km można dość dokładnie rozpoznać sylwetkę samolotu. W grze się nie da. Ale jakoś trzeba sobie radzić. Z czasem nabiera się praktyki także i w tym aspekcie. Może nie "doskonale", ale po jakimś czasie rzadziej ganiasz swoich :-) Więc głowa do góry i udanych lotów!
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #558 dnia: Września 25, 2007, 00:46:30 »
No i jeżeli wpadniesz w jatkę i nie wiesz co jest co to patrz co do czego strzela . Jak widzisz zielone gluty możesz już założyć że to ruskie latało. Ogólnie trzeba być jak sroka i patrzeć na błysk wtedy możesz stworzyć sobie obraz co gdzie i za kim leci i gdzie się znajduje nawet jak stracisz kontakt wzrokowy. Jest to trudne i chyba każdemu zdarza się zgubić cel w ferworze ostrej walki zwłaszcza jak coś nam się no do pupy przykleiło i nie chce się odczepić.

Generalnie tak jak Miron napisał lecz ja bym do tego dodał to że w pewnym momencie przybliżania niby jeszcze nie wiadomo co to ale samolot już nabiera kształtów i po tym też można rozpoznać.

Zresztą pamiętam jak były takie sytuacje że nie raz i po 8 mietków kręciło się w kółko (wąchają się nawzajem) . No i jak raz wleciał tam Spit to zrobił niezły bałagan może nie wyszedł z tego cały ale 1 Bf spadł a drugi poważnie oberwał .

Andrzej_+_

• Gość
« Odpowiedź #559 dnia: Września 25, 2007, 17:52:03 »
witam mam problem nie moge grac w Ił2 complete edition przez internet a mam orginalna plytke jak wchodze w gre to nawet doloczyc do serwera nie moge bo nie mam w tym oknie zadnego niewiem co mam zrobic prosze o pomoc
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2007, 17:59:06 wysłana przez Andrzej_+_ »

arturmr

• Gość
« Odpowiedź #560 dnia: Września 25, 2007, 18:09:52 »
Może mi ktos jeszcze wyjaśnić...jak ustawić przepustnice ?...tzn. tak aby działała :003: ?

Andrzej_+_

• Gość
« Odpowiedź #561 dnia: Września 25, 2007, 18:28:45 »
jesli chcesz zeby przy joyu ci dzialala to wejc w opcje sterowanie a potem zjechac na sam  dul przy ustawieniach hotas bendziesz mial moc kliknij myszka obok napisu i poruszaj przepustnica przy joyu

ORTOGRAFIA, miej litość człowieku!
Posty pisz poprawnie po polsku używając znaków interpunkcyjnych, wielkich liter i sprawdzania pisowni. Więcej ostrzeżeń nie będzie.

some1
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2007, 18:39:29 wysłana przez some1 »

arturmr

• Gość
« Odpowiedź #562 dnia: Września 25, 2007, 18:36:04 »
wielkie dzieki:)

ps. Rozblade1967 bedzie krzyczał  :003:

« Odpowiedź #563 dnia: Października 07, 2007, 22:38:54 »
Witam.Mam ale pytanie.Jak nawigowac gdy na serwerze (online il2 1946) sa tylko ikony swoich lotnisk (mapa) i brak pozostalych ikon.Jak mam znalezc gdzie jest wrog??Na mapie nie widac nawet wlasnego samolotu.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #564 dnia: Października 07, 2007, 23:33:23 »
No GPSu nie ma trzeba porównywać mapę z terenem .A co do wroga to w tym cały urok nie wiadomo co wyskoczy z chmurki …  :D

dyson

• Gość
« Odpowiedź #565 dnia: Października 08, 2007, 13:59:07 »
Skompletowalem gre (w wersji complete edition) i joystick. Skonfigurowalem i uruchomilem. I rozpoczalem gre.
Po wylataniu paru misji pojedynczych zaczalem grac w kampanie sciagnieta z netu: Polskie Lotnictwo Wojskowe volume 1 a o to moje wrazenia i spostrzezenia:

- Gra jest bardzo dobra, i bardzo mi sie podoba.
- joystick z FFD fajnie sie sprawuje choc mam problemy z dokladnym wycelowaniem i delikatnym manerwowaniem przy strzelaniu, mysle ze musze polatac troche by sie wycwiczyc
- obecnie gram na nieco ulatwiownych ustawieniach tj mam ikony samolotow na mapie, opisy kropek na niebie jakbym mial HUDA oraz kurs w postaci cyforwej w rogu.
- ciezko mi strasznie zestrzelic cokolwiek moim PZL P-11c (2 kmy i 2 dzialka). Laduje w tego Stukasa z odleglosci okolo 0.15 (od ogona) az mu sie kredki sypia z tornistra prawie cala amunicje by ten zaczal sie palic. W tej kampanii to jedyny samolot niemiecki jaki spotkalem i moge dogonic ledwo ledwo. Me-109 sa tak szybkie ze nawet amunicje szkoda marnowac na strzelanie z dalszej odleglosci. Ja przynajmniej nie moge w nie trafic a trafienie z odleglosci wiekszej jak 0.30 graniczy z cudem chyba.
- nie potrafie ladowac :) Odbijam sie jak pilka od lotniska i nie potrafie zahamowac (po za wylaczeniem silnika ten p-11 chyba nie na zadnych hamulcow)
- brakuje mi podsumowania po ukonczeniu misji w sensie bilansu zestrzelonych i straconych maszyn itp
- da sie jakos mape zmniejszyc/powiekszyc (w trakcie misji) ?
- jak dobrze rozpoczynac atak na cele naziemne? ja podlatuje na zmniejszonych obrotach, przed atakiem w gore na chwile by wytracic predkosc i nabrac nieco wysokosci potem nos w dol i do ataku ale bombami w cos trafic i tak tylko udaje sie przez przypadek.
- jak zaliczane sa zestrzelenia? tj komu przypisuje sie zwyciestwo w przypadku gdy wiecej niz jeden pilot uczestniczyl w zestrzeleniu npla?
- czy da sie brefing misji przeczytac po jej rozpoczeciu ?

:003:

Pozdrowienia

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #566 dnia: Października 08, 2007, 14:26:45 »
1. Też tak myślimy
2. Musisz poświczyć a i tak będziesz miał ciężko trafić
3. To nie wstyd ale front rządzi się innymiustawieniami
4. Skąd te działka? Zestrzelenie cokolwiek jedenastką jest wielkim sukcesem
5. Ja też nie a latam od wielu lat ;), hamulców niema w tym samolocie
6. Dla latających offline brak, na froncie są rozbudowane statystyki
7. Jeżeli już to PPM, ale nie pamiętam na mapie sie słabo znam, lecę za Ramem
8. Polecam poradniki na stronach YoYa i KG200 i oglądanie tracków
9. Ten kto więcej wpakował ma zaliczone, nawet jeżeli ty zabiłeś pilota a on chwilę potem urwał mu ogon to kill jest jego
10. Nie

ps. instrukcję Ci pies zjadł? :)

ORT. Mazak
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2007, 17:24:41 wysłana przez KosiMazaki »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #567 dnia: Października 08, 2007, 14:49:24 »
- Gra jest bardzo dobra, i bardzo mi sie podoba.

Zadzwoń do Olega, wyślij mu kartkę na święta, na pewno się cieszy z Twojej opinii :D

- joystick z FFD fajnie sie sprawuje choc mam problemy z dokladnym wycelowaniem i delikatnym manerwowaniem przy strzelaniu, mysle ze musze polatac troche by sie wycwiczyc

Zmień sobie w ustawieniach suwaki czułości joysticka. Im niżej tym mniej czuły. Jak nabierzesz trochę wprawy to nie będziesz miał problemu.

- ciezko mi strasznie zestrzelic cokolwiek moim PZL P-11c (2 kmy i 2 dzialka). Laduje w tego Stukasa z odleglosci okolo 0.15 (od ogona) az mu sie kredki sypia z tornistra prawie cala amunicje by ten zaczal sie palic. W tej kampanii to jedyny samolot niemiecki jaki spotkalem i moge dogonic ledwo ledwo. Me-109 sa tak szybkie ze nawet amunicje szkoda marnowac na strzelanie z dalszej odleglosci.

P 11 c nie ma żadnych działek tylko 4 km. Dlatego jest taka słaba skuteczność ognia. Zmień sobie zbieżność km na np. 100-150 m a podniesie się skuteczność a tym dystansie. Na szybsze samoloty jedyną metodą jest wspiąć się wyżej niż one i atakować z góry w większą szybkością.

-- nie potrafie ladowac :) Odbijam sie jak pilka od lotniska i nie potrafie zahamowac (po za wylaczeniem silnika ten p-11 chyba nie na zadnych hamulcow)
-

Lądowanie na P11c jest wyjątkowo proste ( dla porównania spróbuj na Ju 88 ). Porostu się ląduje.

- da sie jakos mape zmniejszyc/powiekszyc (w trakcie misji) ?

PPM.

- jak dobrze rozpoczynac atak na cele naziemne? ja podlatuje na zmniejszonych obrotach, przed atakiem w gore na chwile by wytracic predkosc i nabrac nieco wysokosci potem nos w dol i do ataku ale bombami w cos trafic i tak tylko udaje sie przez przypadek.

Ćwiczyć, to tylko kwestia wprawy i wyczucia. W tej chwili za dużo kombinujesz. Cel uchwyć celownikiem i nurkuj ciągle pod tym samycm kątem. Jak minie środek celownika zrzucaj. Wpływ ma prędkość i kąt podejścia.

- jak zaliczane sa zestrzelenia? tj komu przypisuje sie zwyciestwo w przypadku gdy wiecej niz jeden pilot uczestniczyl w zestrzeleniu npla?

Zalicza temu , który zadał największe uszkodzenia lub zabił pilota.

- czy da sie brefing misji przeczytac po jej rozpoczeciu ?

Nie.

Acha jeszcze jedna rada o której zapomniałeś się zapytać : polskie znaki otrzymujemy przez wciśnięcie prawego alt + literka np. alt + c = ć

NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

dyson

• Gość
« Odpowiedź #568 dnia: Października 08, 2007, 14:52:06 »

ps. instrukcję Ci pies zjadł? :)

Nie mam psa i nie bede mial nigdy. Za duzo problemow jak na urlop sie chce wyjechac...  :003:
Gra w pudelku oprocz plyty DVD miala tylko jedna kartke od LEM i tyle. Manual jest jeden w pdf na plycie i do tego tylko dla dodatku PF po za tym nic odkrywczego w nim nie znalazlem za bardzo.
Po za tym wole nauke przez praktyke :)

Przeraza mnie tez liczba przyciskow i akcji jakie mozna skonfigurowac :)
Czy reczne manewrowanie skokiem smigla i mieszanka jest wogole mozliwe w czasie walki ?

Dziekuje za odpowiedzi.

Aaa przypomnial mi sie jeszcze jeden przkry dosc objaw. To juz raczej sprzetowo zalezne ale mam czasem tak ze ekran gry w pewnym momencie sie robi czarny. Slychac dzwieki i gra sie normalnie toczy ale nic nie widac. Tyczy sie to tylko ekranu gry wlasciwej. Moge wejsc do menu i wtedy na powrot sie pojawi wszystko. Powrot do gry to znow czarny ekran. Nic po za restartem gry nie wymyslilem, windowsowe zmiany rozdzielczosci tez nie poprawiaja nic. Zdarza sie tak raz na godzine gry mniej wiecej. O ile w single player jeszcze to przezyje to jesli bym chcial latac w multi to pewnie ze wscieklosci joystick pogryze.

Proszę używać polskich znaków.
some1
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2007, 14:58:10 wysłana przez some1 »

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #569 dnia: Października 08, 2007, 14:57:07 »
Aaa przypomnial mi sie jeszcze jeden przkry dosc objaw. To juz raczej sprzetowo zalezne ale mam czasem tak ze ekran gry w pewnym momencie sie robi czarny. Slychac dzwieki i gra sie normalnie toczy ale nic nie widac. Tyczy sie to tylko ekranu gry wlasciwej. Moge wejsc do menu i wtedy na powrot sie pojawi wszystko. Powrot do gry to znow czarny ekran. Nic po za restartem gry nie wymyslilem, windowsowe zmiany rozdzielczosci tez nie poprawiaja nic. Zdarza sie tak raz na godzine gry mniej wiecej. O ile w single player jeszcze to przezyje to jesli bym chcial latac w multi to pewnie ze wscieklosci joystick pogryze.

Buhahaha. Mi to wygląda na bliskie spotkanie z Ponurym. Tak, przykre, do najprzyjemniejszych ono nie należy.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona