Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442949 razy)

Pogo

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #570 dnia: Października 08, 2007, 15:08:30 »
Buhahaha. Mi to wygląda na bliskie spotkanie z Ponurym. Tak, przykre, do najprzyjemniejszych ono nie należy.

Lol mi też ale fajnie to ubrał w słówka

Dyson po prostu dostałeś kulkę w głowę

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #571 dnia: Października 08, 2007, 17:30:58 »
Aaa przypomnial mi sie jeszcze jeden przkry dosc objaw. To juz raczej sprzetowo zalezne ale mam czasem tak ze ekran gry w pewnym momencie sie robi czarny. Slychac dzwieki i gra sie normalnie toczy ale nic nie widac

Oprócz "pekacza" jest jeszcze kilka przykrych objawów w tej grze  :002: -"pekacz" z kilometra,"pekacz" z martwej strefy,"pekacz" niewidzialny(to w grze online),znany pod inną nazwą-"strzały znikąd"
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #572 dnia: Października 08, 2007, 18:22:50 »
.."pekacz" niewidzialny(to w grze online),znany pod inną nazwą-"strzały znikąd"

Kolega jest w błędzie. To nie są strzały znikąd tylko shot from space...from Death Star :D
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #573 dnia: Października 08, 2007, 18:40:27 »
Przeraza mnie tez liczba przyciskow i akcji jakie mozna skonfigurowac 
Czy reczne manewrowanie skokiem smigla i mieszanka jest wogole mozliwe w czasie walki ?

Tylko na początku tak jest. Wraz ze wzrostem wirtualnego nalotu coraz bardziej rośnie twoje przekonanie, że liczba dostępnych kombinacji jest jednak zbyt mała. Oczywiście, że jest możliwe aczkolwiek czy przy obecnym kształcie gry przydatne, to już sam z czasem zdecydujesz i ocenisz.

Aaa przypomnial mi sie jeszcze jeden przykry dosc objaw. To juz raczej sprzetowo zalezne ale mam czasem tak ze ekran gry w pewnym momencie sie robi czarny. Slychac dzwieki i gra sie normalnie toczy ale nic nie widac

Nie no.. zdecydowanie cytat miesiąca walnąłeś :)  Jest jeszcze wysoce irytujący "pekacz" (PK = player kill ) z laga gdy obraz się zatrzymuje, a gdy rusza ponownie po paru chwilach przeważnie trzeba wciskać refly ;)

ile w single player jeszcze to przezyje to jesli bym chcial latac w multi to pewnie ze wscieklosci joystick pogryze.

Aaaa to jest zdecydowanie możliwe, niektórzy tak mają :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Zielony

• Gość
« Odpowiedź #574 dnia: Października 08, 2007, 21:08:43 »
Czesc chłopaki! Mam mały problem. Nie moge wystartować. Przejżałem misje i próbowałem sam zastosowac to co tam zobaczylem. Moze opisze co robie a Wy mi powiecie co robie zle. Najpierw standardowo sprawdzam czy mam otwarte skrzydła. Są  otwarte wiec przechodze do punktu drugiego. Trzeba opuscic klapy. Opuszczam choc jak patrze na skrzydła to nie dostrzegam tego ruchu opuszczania jaki mialem pokazany na jednej z misji. Widze jednak ze taka wajcha z lewej strony zmienia polozenie wiec chyba i ten punkt przeszedlem poprawnie.Dalej ustaw przepustnice w pozycji jałowej. Mam ją podpiętą pod myszke wiec ustawiam Moc na 0. Dalej regulator mieszaanki i skoku smigla w pozycji automatycznej. Wciskam E pod którą to literą mam ustawione automatyczne wzbogacanie. Nic sie nie dzieje. Wciskam Shift 0 dla śmigła i z prawej pojawia sie informacja odnosnie tej czynnosci. Dalej. Włącz silnik. Silnik włączam w ten sposób że naciskam którys klawisz numeryczny (numery od 1 do 9). Śmigło sie nie kręci co wprowadza mnie w przygnębienie. Trzymam hamulce i powoli otwieram przepustnice krecąc kółkiem myszki. Ale poniewaz śmiglo sie nie kreci to moge sobie tak krecic, kręcic...Samolot ani drgnie. Pytanie: co robie źle?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #575 dnia: Października 08, 2007, 21:16:01 »
A magiczny klawisz "I" wcisnąłeś?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #576 dnia: Października 08, 2007, 21:22:13 »
I- ignition czyli zapłon

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #577 dnia: Października 08, 2007, 21:26:08 »
Ew. obstawiałbym separate engine start = oddzielne uruchamianie silników.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #578 dnia: Października 08, 2007, 21:29:48 »
Najpierw standardowo sprawdzam czy mam otwarte skrzydła.

Wniosek-kolo startuje z lotniskowca jak mniemam
Ew. obstawiałbym separate engine start = oddzielne uruchamianie silników.

Który samolot dwusilnikowy ma możliwość składania skrzydeł?
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #579 dnia: Października 08, 2007, 21:43:26 »
Który samolot dwusilnikowy ma możliwość składania skrzydeł?

To zmienia postać rzeczy. Obstawiłbym klocki, ale śmigło się nie kręci ;p

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #580 dnia: Października 08, 2007, 21:56:01 »
A jak z lotniskowca, to mogą być jescze podstawki pod koła.................

dyson

• Gość
« Odpowiedź #581 dnia: Października 09, 2007, 08:11:04 »
Polatałem wczoraj trochę i po raz pierwszy udało mi się zestrzelić Me-109 moim PZL P-11c ! :118:
Atakował inna jedenastkę, wytracił prędkość po nabraniu wysokości i do tego wszedł w dość ciasny skręt a ja wcześniej nieco nabrałem wysokości bo nikt mnie nie niepokoił a uganianie się za innym Me-109, który polował na jedenastkę było bez sensu. Dostał w sumie niedługą serię i zaczął lekko dymić (taki szary dym) po czym stracił ochotę do walki i zaczął uciekać ale coś prędkość tracił. Po jakimś czasie go dogoniłem i zobaczyłem, że leciał już lotem ślizgowym tylko bo śmigło było nieruchome. Dosadziłem mu troszkę jeszcze dopóki amunicji starczyło i rozbił się potem  na drzewach  :001:

Ja też sie rozbiłem później przy lądowaniu... odpadły mi koła bo nierówno i za mocno przyglebiłem. Z lądowaniem mój problem póki co jest taki że z daleka wydaje się że równo podchodzę a jak jestem już nad pasem akurat wychodzi że konieczne są poprawki bo zbaczam z toru pasa, samolot mi się rozhuśtuje i potem dzwon. Nie mogę się przestawić na używanie orczyków (czyt skręcenie joya) przy podejściu do lądowania.

« Odpowiedź #582 dnia: Października 09, 2007, 11:31:03 »
konieczne są poprawki bo zbaczam z toru pasa

To podchodź w ostrym nurkowaniu, nad samym pasem ostro wyrwij - trafisz w pas na 100% bez najmniejszej poprawki :021:

A tak serio: co poniektórzy tu wiedzą że z lądowaniem to ja się kłóciłem długo, oj długo. Teraz kłócę się sporadycznie  :002: Na poprawne przycelowanie w pas jest chyba tylko jedna rada - przyjdzie z czasem, jak mnie zaczęło wychodzić to i Tobie wyjdzie. Najważniejsze żebyś nie bujał samolotem w ostatniej chwili, niemniej delikatne poprawki są możliwe. Czyli - daj sobie czas na odpowiednie podejście.

A zresztą - poszukaj dwóch stron mających niejasne powiązania z tym Forum, tam Ci powiedzo (KG200 i YoYosims się to chyba zwało).

Inna sprawa to joy. Na poprzednim (Trust predator) każde lądowanie dla mnie to była walka, teraz (Evo) to czysta przyjemność.
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #583 dnia: Października 09, 2007, 12:28:58 »
 Ustaw się na wysokości ok. 350-400 metrów w stosunku do pasa (pamiętaj pasa a nie poziomu morza) tzn. jak lotnisko leży na wysokości 150 metrów to musisz być na ok. 500 metrach. Prędkość powinieneś mieć już zredukowaną do maks. 300 km/h. Jeśli lądujesz na lotnisku polowym którego pas może być z dużej odległości słabo widoczny to zapamiętaj jakąś charakterystyczny punkt nawigacyjny (zakręt rzeki, droga, fragment lasu, miasta cokolwiek) który pozwoliłby ci mniej więcej  wlecieć na oś pasa zanim go zobaczysz. Wypuszczasz klapy na full i podwozie, a następnie wytrymuj samolot aby był ciężki na ogon. Redukujesz teraz prędkość do ok. 180/170 km/h dla maszyn o niskiej prędkości przyziemienia lub do 210/200 km/h dla samolotów o wysokiej prędkości lądowania. Dziób musisz trzymać równo, ewentualnie 1-2 stopnie poniżej linii sztucznego horyzontu. Przepustnica otwarta na 35-40%. Jeśli widzisz, że nie dolecisz do pasa dodaj gazu, ale bez zadzierania dziobu. Jeśli widzisz, że przesmarujesz zdejm gaz i opuść dziób do 5 stopni. Pamiętaj redukcje gazu robisz powoli by moment obrotowy nie zniósł cię z osi pasa. Tak samo dodajesz gazu. Jak widzisz, że mimo wszystko nie dolecisz do pasa/ jesteś za wysoko dodaj powoli gazu i schowaj podwozie i próbuj jeszcze raz w nowym podejściu. Jeśli podchodzisz dobrze to świetnie gdybyś przeleciał nad pasem na ok 30 metrach. Teraz najważniejsza część, a zarazem najtrudniejsza. Wyrównanie. Jeśli nie wytrymowałeś samolotu to kapota. Leżysz rozbity na środku pasa. Jeśli wytrymowałeś to ściągasz drążek na siebie i wprowadzasz samolot w lot poziomy z zadartym nosem na wysokości ok. 5 nad pasem. Pamiętaj aby nie mieć zwisu na skrzydło bo na tym etapie nie widzisz pasa a takie odchylenie zniesie cie poza jego oś. Prędkość spada do ok. 150 km/h. Redukuj moc powoli do ok. 20% ściągając drążek jeszcze bardziej. Prędkość spadnie do ok. 120/130 km/h. Jak zamkniesz przepustnice całkowicie to spadniesz na pas ze zbyt dużą prękością przepadania. Jak zrobisz tak jak napisałem przyziemisz idealnie na trzy punkty bez najmniejszego wstrząsu, ani kangura.
Najtrudniejsze jest wyrównanie. Jak zrobisz je za wysoko to samolot straci prędkość i dziobem uderzy w ziemi. Próba dodania gazu zakończy się przewaleniem samolotu na plecy. Jak wyrównasz za nisko to prawdopodobnie zniesiesz podwozie, albo wykonasz olbrzymiego kangura. Na początek dla treningu proponuje nie lądować na trzy punkty pomijając etap trzeci i czekać jak samolot swobodnie osiądzie na przednich kołach z lekko tylko opuszczonym ogonem, a po spadku prędkości posadzić tylne koło. Prędkość będzie w tym przypadku minimalnie większa (ok. 10-15 km/h) niż przy lądowaniu na 3 punkty.
Joy nie ma tu nic do gadania. Ił 2 jest w tym względzie o wiele bardziej tolerancyjny, a niżeli np. FS. i można latać na naprawdę tanim sprzęcie. Jeśli ja potrafie idealnie wylądować joyem za 30 zł to i ty będziesz potrafł.

dyson

• Gość
« Odpowiedź #584 dnia: Października 09, 2007, 12:49:50 »
Dziękuje za wszystkie rady dotyczące lądowania i nie tylko. Postaram się wieczorem je wypróbować. W teorii to ładnie brzmi.
Są gdzieś jakieś misje pojedyncze żeby potrenować lądowanie? Tj samolot w jakiejś odległości od pasa leci w kierunku lotniska a całą resztą zajmuje się już ja.

Próbowałem na szybko (w sumie zajęło mi to może 10 minut) zrobić w edytorze taką właśnie misję ale po wystartowaniu misji widziałem jakby tylko odwrócony horyzont i żadnego samolotu mino że jak mi się wydaje położyłem P11c na mapie insertem (albo to byl tylko punkt nawigacyjny).