Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442774 razy)

Hans

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #720 dnia: Grudnia 03, 2007, 00:17:37 »
Heh no wielkie dzięki a co do ufolotów heh to nawet się za nie nie zabieram...

p.s. FW-190 hmmm... ciekawa propozycja ale już wole mietki ;P nie żebym miał coś do tych maszyn, po prostu mi nie leżą i tyle.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #721 dnia: Grudnia 03, 2007, 02:13:44 »
No to uruchomiłeś wodę na młyn... Moje jedyna generalna rada, żeby maszyna, która wybierasz była Niemiecka, na żadnej innej nis doświadczysz tak ekstatycznych wrażeń w trakcie walki, a i sam lot jest bardzo przyjemny, po prostu wspaniały i taki cool :)

btw: Jesteś, może tym Hansem , który okupuje skandynawię?
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Hans

• Gość
« Odpowiedź #722 dnia: Grudnia 03, 2007, 07:28:50 »
Powiadasz, że uruchomiłem wodę na młyn  :021: hehehe ;] a teraz poważnie powiadasz, że lepiej wybrać Niemiecką maszynę.... no hmmm... latałem już na mietka nawet na foczkach mi się zdarzało latać no i nie narzekałem... może poważniej się zastanowić nad Niemiecką technologią hehe... no nic nie ważne i dzięki za rade

btw: Alive hehehe nie jestem TYM HANSEM, który okupuję Skandynawię ;P

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #723 dnia: Grudnia 03, 2007, 12:57:23 »
Witam! Jestem nowy na forum więc zacznę od przywitania! W symulatory grałem od małego ale w Szturmowika od niedawna więc mam w związku z tym parę pytań, proszę o wyczerpujące odpowiedzi :004:. Gram w wersję 1.2 (angielska wersja, gdyż poprawia wiele bugów występujących w polskiej, polecam do zainstalowania). Moje pytania to:
1. Czy lepiej kupic 1946 DVD (za 160zł) czy dokupic dodatki pojedyńczo (wiadomo można tanio przez np. Allegro)? Czy w tej wersji 1946 są wszystkie kampanie z tych wydawanych dodatków?
2. Jak używac klap w walce?? Co to znaczy że klapy są w położeniu bojowym??
3. Na jaki dystans ustawic optymalny zasięg karabinów i działka? Czy po tym optymalnym zasięgu ich efektywnośc jest bardzo mała??
4. Czy są jakieś reguły do podjęcia walki w powietrzu, gdy przeciwnik nadlatuje z naprzeciwka na takiej samej wysokości. Weźmy pod uwagę sytuację gdy lecę w 4 a przeciwnik też jest czterema maszynami, tzn. którego powinienem zaatakowac (ostatniego w szyku, najbliższego tzn. tego po mojej stronie?) i jakim manewrem (immelnanem?) ??
5. Często mam sytuację gdy już jestem na ogonie wroga, strzelam ale pudłuje i mam większą prędkośc i wyprzedzam samolot wroga. Co wtedy robic? Wznieśc się i spróbowac ponowic atak??
6. Mam też problem z obserwacją przeciwnika, czy jest jakiś sposób aby utrzymywac kontakt wzrokowy nie tracąc przy tym zdolności do kierowania samolotem? Bardzo często rozbijałem się mając autośledzenie celu...
7. Co to jest ten radiator? Czy można go obsługiwac w tej wersji gry i jaki ma to wpływ na lot?
To chyba tyle, BARDZO DZIĘKUJE za pomoc. Myślę, że gdy osiągnę odpowiedni poziom polatam z Wami po sieci. Pozdrawiam

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #724 dnia: Grudnia 03, 2007, 13:26:32 »
Ad1) Jeśli chcesz latać po sieci to jedynym rozwiązaniem na chwilę teraźniejszą jest 1946 (spatchowany do wersji 4.08m).

Ad2) Na temat klap możesz poczytać tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Klapy .W skrócie klapy są niezbędne w walce manewrowej,startu pod dużym obciążeniem oraz lądowania.

Ad3) Ja zbieżność ustawiona mam na 1000m ale to zależy od tego co Ci odpowiada.Generalnie czasem więcej znaczy lepiej,ponieważ powyżej tej granicy nie trafisz celu a poniżej mimo tego że masz np. zbieżność ustawioną na 1000m a cel znajduje sie 500m to trafisz go na pewno.

Ad4) Podstawową regułą jest to żeby zawsze atakować z większej wysokości  :021: Co do twojego pytania,nie da się jednoznacznie odpowiedzieć,ponieważ zależy to w dużej mierze od tego czym Ty lecisz oraz czym leci Twój przeciwnik.

Ad5) Jeśli przeciwnik nie wykorzystał sytuacji to tak :021:

Ad6) Auto-śledzenie nie jest dobrym rozwiązaniem.Ja nigdy go nie używałem.Musisz po prostu używać myszki do rozglądania się i śledzenia przeciwnika.Z czasem się nauczysz po prostu.

Ad7) Radiator to inaczej chłodnica  :001: .Zamknięty = szybciej nabierasz prędkości,silnik się szybciej grzeje.Otwarty= silnik ma lepsze chłodzenie,opór jest większy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #725 dnia: Grudnia 03, 2007, 13:37:39 »
Ad.1. Zależy co wolisz, czy instalować kolejno dodatki i patche czy zrobić jedną instalkę. Dodam ze nei wiem czy w 1946 jest dodatek Pe2. Sprawdź.

Ad.2. Raz ich używasz, a raz nie. Zależy od mosolotu. Generalnie poprawiają zwrotność.
Ad.3. 200-250m, ja mam i KMy i działka tak samo. Strzelaj z 200-300m+ poprawka. Im bliżej tym lepiej.
Ad.4. Wypatrujesz najsłabszego, odpędzasz od stada i zabijasz. A tak naprawdę wszystko zależy od maszyny w której lecisz i leca tamci. Jalatam FW190 więc lecę na h2h.

Ad.5. Uciec mu z revi i wejść na ogon raz jeszcze. Jak masz energie, możesz iść w górę ale najlepiej będzie spróbować się oddalić szybko i jeszcze raz zaatakować. Aczkolwiek znowu, zależy czym lecisz i czym on leci.

Ad.6. HAT albo myszka, padlock jest fuj, a jak bedziesz chciał polatać w multi to się zdziwisz bo na większosci jest wyłaczony.

Ad.7. Radiator = chłodnica.

Fajnie że wpadłeś, ale nastepnym razem poszukaj trochę szukajką forumową. Na połowe z tych pytań znalażłbyś odpowiedź bo od 5 lat padają.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #726 dnia: Grudnia 03, 2007, 13:56:15 »
Ad1)W 1946 jest dodatek Pe2.Jest to kompilacja wszystkich wydanych do tej pory płatnych dodatków plus 46'.Jest aktualnie wymagana do większości serwerów na HyperLobby.

Ad3) KosiMazaki, z czystej ciekawości czemu uważasz że im mniej tym lepiej? Wypadałoby dodać ze powyżej 250m na Twoim ustawieniu kolega po prostu nie trafi w przeciwnika  :001:

« Odpowiedź #727 dnia: Grudnia 03, 2007, 14:47:19 »
Nie trafi? A co, kule znikają po doleceniu do ustawionego zasięgu?

Ustawiany w grze zasięg broni to punkt, w którym krzyżują się linie ognia wszystkich km'ów lub działek zabudowanych na samolocie, a więc punkt, w którym ogień jest najbardziej zmasowany, a więc najbardziej skuteczny. Nie znaczy to wcale, że poza tym punktem nie trafisz. Jedynie trudniej trafić wszystkim, a więc trudniej posłać przeciwnika na glebę jedną serią. Przy strzelaniu na odległość dwukrotnie większą kule znów będą rozproszone na szerokość zamocowania uzbrojenia na samolocie, więc nadal jest szansa, że wszystko (lub prawie wszystko) "wejdzie".

Dochodzi do tego druga kwestia: jak często strzelasz na odległość rzędu 1km? Mi raz jeden tylko udało się trafić w samolot wroga z odległości 800m. Zwykle, szczególnie dla początkującego gracza, nie ma sensu strzelać przy odległości powyżej 500m (no chyba że wróg leci prosto), a w walce manewrowej standardem jest 100-300m. Przydałoby się więc, aby ogień był najbardziej skuteczny właśnie w tym przedziale odległości.

I na koniec jeszcze: jeśli lubisz latać samolotem Bf-109, to te odległości nie mają większego znaczenia - całe uzbrojenie zabudowane jest w pobliżu osi podłużnej samolotu i strzela w tym samym kierunku...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #728 dnia: Grudnia 03, 2007, 14:50:55 »
Dziękuje za odpowiedzi (tak dla informacji to przeczytałem wszystko co jest w temacie :"pomoc dla początkujących"  :001:), ale tak jeszcze z ciekawości spytam czy model lotu w 1946 różni się od pierwszego wydania? Słyszałem, że jest prostszy ale czy lepszy? Myślicie, że lepiej żebym uczył się na 1942 v.1.2 czy od razu przesiadł się do 1946??
Proszę mnie poprawic jeżeli źle rozumiem: klapy w trybie bojowym używam aby poprawic manewrowośc samolotu, przy tym utracając prędkośc. Ale czym różni się używanie klap w trybie bojowym od normalnie włączonych?
Na jakich wysokościach najlepiej walczyc Me 109 (wczesny model) z ruskimi samolotami (takimi dwupłatowcami)? Te dwupłatowce to jakieś strasznie zwrotne maszyny... :005: przynajmniej dla mnie  :001:

« Odpowiedź #729 dnia: Grudnia 03, 2007, 15:08:39 »
(...)
Proszę mnie poprawic jeżeli źle rozumiem: klapy w trybie bojowym używam aby poprawic manewrowośc samolotu, przy tym utracając prędkośc. Ale czym różni się używanie klap w trybie bojowym od normalnie włączonych?
(...)

Głównie tym, że klapy w pozycji "bojowej" możesz ustawić przy każdej prędkości lotu, i nic złego się nie stanie. Jeżeli zaś wychylisz je bardziej (w położenie "do startu" lub "do lądowania") będą miały większą skuteczność (i większy opór), ale przy przekroczeniu pewnej prędkości po prostu się zatną i nie będziesz miał możliwości ich schowania (ani wypuszczenia na kolejną pozycję), co poważnie ograniczy możliwości bojowe samolotu.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #730 dnia: Grudnia 03, 2007, 15:15:02 »
Miron,owszem źle się wyraziłem,nie powinno być nie trafi lecz trafić trudniej.Napisz inaczej: ustawiając zbieżność na ten przykładowy 1km masz pewność że pociski skutecznie trafią nawet na taka odległość.Przy walce na bliższy dystans  też ustawienie zbieżności nie zaszkodzi,ponieważ i tak wszystko ,lub prawie wszystko wejdzie (wspomniana przez Ciebie szerokość rozstawu uzbrojenia).Poza tym sprawdzałem to kiedyś z kolegą latając online i przy zbieżności na 1km przy odległości do celu 200m (około) "weszło" 90% pocisków (też oczywiście około).

Zgadzam się natomiast z tym żeby początkujący gracze strzelali z jak najmniejszej odległości.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #731 dnia: Grudnia 03, 2007, 15:19:24 »
Miron,owszem źle się wyraziłem,nie powinno być nie trafi lecz trafić trudniej.Napisz inaczej: ustawiając zbieżność na ten przykładowy 1km masz pewność że pociski skutecznie trafią nawet na taka odległość.Przy walce na bliższy dystans  też ustawienie zbieżności nie zaszkodzi,ponieważ i tak wszystko ,lub prawie wszystko wejdzie (wspomniana przez Ciebie szerokość rozstawu uzbrojenia).Poza tym sprawdzałem to kiedyś z kolegą latając online i przy zbieżności na 1km przy odległości do celu 200m (około) "weszło" 90% pocisków (też oczywiście około).

Zgadzam się natomiast z tym żeby początkujący gracze strzelali z jak najmniejszej odległości.
Ciekawa hipoteza, muszę ją sprawdzić w "praniu".... :004:

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #732 dnia: Grudnia 03, 2007, 15:32:53 »
Myślicie, że lepiej żebym uczył się na 1942 v.1.2 czy od razu przesiadł się do 1946??
Nie ma znaczenia na jakiej wersji się będziesz uczył, jeżeli chcesz się nauczyć, to się nauczysz :) Z tym, że na starym nie polatasz sobie za dużo z żywymi przeciwnikami gdyż stara wersja od dawna już jest w zdecydowanym odwrocie.
Na jakich wysokościach najlepiej walczyc Me 109 (wczesny model) z ruskimi samolotami (takimi dwupłatowcami)? Te dwupłatowce to jakieś strasznie zwrotne maszyny...  przynajmniej dla mnie 

Najlepiej jest walczyć mając pod sobą, jak najwięcej powietrza.. Generalnie wdawanie się w kołówki z iszakami mija się z celem. Tego typu przeciwników eliminuje się energetycznie gdyż akurat w tym aspekcie zdecydowanie ustępują oni zaawansowanych technologicznie konstrukcją niemieckim z rodziny Bf109 czy FW190 Nabierasz wysokości i gdy masz pewność, że przeciwnicy są niżej od Ciebie z wyrachowaniem ich zoomujesz uważając przy tym na czapę z góry.
Poza tym sprawdzałem to kiedyś z kolegą latając online i przy zbieżności na 1km przy odległości do celu 200m (około) "weszło" 90% pocisków (też oczywiście około).

Z jakiej maszyny? W sensie, że do Giganta? Generalnie w walce do celu dochodzi od 3 do ok 10% argumentów strzelniczych. Początkujący zaczyna od  1% by wielkim wysiłkiem osiągnąc upragnione 4% najwyższej klasy energetycy osiągają 8-10% skuteczności prowadzonego ognia.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #733 dnia: Grudnia 03, 2007, 15:40:25 »
Alive Tak, w sensie że do bombowca.Zresztą polecam samemu sprawdzić.Co do tych 4% to kolega coś chyba troszkę przesadził  :004: Jak nie stosujesz zasady spray&pray to skuteczność jest wyższa.

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #734 dnia: Grudnia 03, 2007, 15:50:53 »
A jaki jest najprostszy, najłatwiejszy sposób na strzelanie, ponieważ mam ogromne problemy żeby trafic w cel (nawet nieruchomy). Czy zoomem, jakim widokiem to robicie, krótkimi seriami czy walicie ciągiem, czy czekacie aż do pewności, że traficie czy strzelacie nawet w sytuacjach mniej pewnych??