Witam wszystkich

) - jest to mój pierwszy post na Forum, które z wypiekami na policzkach śledzę od około trzech miesięcy. Ponieważ pytanie może okazać się banalnym, a nie zostałem był ukontentowany szukając na nie odpowiedzi używszy opcji "szukaj", pozwolę sobie zadać je w tym właśnie miejscu. Brzmi ono: GAŚNICA (i wszystkie kwestie z nią związane). Od jakiegoś czasu fruwam sobie (z lepszymi lub gorszymi wynikami) off-line na naszym ulubionym symulatorze. Wiele razy z czystej ciekawości pozwoliłem był sobie spadać ku Matce Ziemi w formie mniej lub bardziej
przypieczonego kebabu, próbując wstrzymać się od wysiadki i w tym czasie uruchomić, a tym bardziej zaobserwować skutki działania czegoś, co w skrótach klawiszowych określone jest mianem "gaśnica" (przypisałem tę opcję klawiszowi gwiazdki w numerycznej części klawiatury) . Niestety, nigdy nie dane mi to było.. W związku z tym przyszło mi na myśl
kilka pytań, za odpowiedzi na które byłbym wdzięczny komuś mocnemu w tym temacie.
A mianowicie:
- od kiedy (w historii lotnictwa) stosowane były systemy gaśnicze?
- które elementy samolotu były nimi zabezpieczone (silniki, zbiorniki paliwa, etc.)?
- jakie były ich techniczne rozwiązania?
- czy obowiązywały jakieś procedury/ograniczenia/zalecenia co do ich stosowania?
- które samoloty (IŁ'46) posiadają instalację gaśniczą?
- czy w przypadku samolotów wielosilnikowych (IŁ'46) istnieje opcja gaszenia konkretnego silnika?
Więcej grzechów nie pamiętam... Za każdą poradę/sugestię będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
Zibi