Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442772 razy)

Glebas

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1305 dnia: Lipca 14, 2008, 07:58:12 »
Widziałem, przeglądałem ale nadal nie wiem z kąt to pobrać
To ja Ci, ze swojego kąta podpowiem:
http://acn.waw.pl/sturm/patche_il2.html

Andre

• Gość
« Odpowiedź #1306 dnia: Lipca 14, 2008, 22:18:50 »
Witam
Jestem początkującym graczem, niedawno zakupiłem IL2 1946 i jestem zachwycony  :020: ta gierką.Pograwszy trochę w karierę pilota chciałem sprawdzić się online,ściągnąłem HyperLobby Pro 3.x Client, zainstalowałem i po uruchomieniu wyskakuje mi coś takiego
[img=http://img237.imageshack.us/img237/3617/aszl8.th.jpg]
Proszę o pomoc i małe wskazówki jeśli chodzi o pierwsze kroki na online
z góry dziękuje :001:

« Odpowiedź #1307 dnia: Lipca 14, 2008, 22:56:46 »
Wskazujesz napęd , na ktorym masz zainstalowaną gre , klikasz search . Program wyszukuje pliku
il2.exe . Jak go znajdzie to go zaznaczasz i klikasz save . To chyba wszystko .

« Odpowiedź #1308 dnia: Lipca 23, 2008, 23:09:16 »
Witam
jak pisałem na innym forum o moim problemie (za co zostałem upomniany przez Dziadka Kosa - wiadomo: porządek musi być!) mam kłopoty z opanowaniem lądowania i treningiem startu. Gra zaczyna się zawsze w powietrzu i to niezależnie czy w szybkich misjach czy w misjach pojedynczych. Dodatkowo mam pytanie: na wielu typach dostępnych myśliwców próbowałem i wszystkie wiszą mi na skrzydło (głownie lewe -  koryguję to cały czas lotkami) i o co chodzi z trymowaniem działa dopóki są wciśnięte klawisze, a potem nos do góry i w chmury. O! Byłbym zapomniał: moja wersja: Ił2 Forgotten Battles de Luxe (FB+AEP+BOE) v.2.04 polska
pozdrawiam
akbar
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2008, 23:14:23 wysłana przez akbar »
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1309 dnia: Lipca 23, 2008, 23:23:17 »
Gra zaczyna się zawsze w powietrzu i to niezależnie czy w szybkich misjach czy w misjach pojedynczych.
Włącz w options "take off & landing"

na wielu typach dostępnych myśliwców próbowałem i wszystkie wiszą mi na skrzydło (głownie lewe -  koryguję to cały czas lotkami)

To właśnie śmigło tak  dziwnie działa, że zawsze ciągnie, w jakąś stronę swoim momentem. Alianckie maszyny przeważnie radzą sobie trymerem steru kierunku. Niemcy też mieli patenty, ale Olo nie doczytał.

i o co chodzi z trymowaniem działa dopóki są wciśnięte klawisze, a potem nos do góry i w chmury.

Trymujesz samolot dla zadanej prędkości, to nie autopilot, a trym się nie neutralizuje bez wyraźnego polecenia z Twojej strony.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #1310 dnia: Lipca 24, 2008, 00:08:19 »
Alianckie maszyny przeważnie radzą sobie trymerem steru kierunku. Niemcy też mieli patenty, ale Olo nie doczytał.

Niestety Al, ale sterem kierunku czy i samym trymerem możesz sobie machać do woli. A wykrzywienie steru kierunku Bf-109 jest stałe i dobrze działa tylko przy odpowiedniej prędkości.

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1311 dnia: Lipca 24, 2008, 01:07:13 »
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1312 dnia: Lipca 24, 2008, 12:25:08 »
Cytat: Alive

To właśnie śmigło tak  dziwnie działa, że zawsze ciągnie, w jakąś stronę swoim momentem. Alianckie maszyny przeważnie radzą sobie trymerem steru kierunku. Niemcy też mieli patenty, ale Olo nie doczytał.

Najwyraźniej, podobno włoskie maszyny miały asymetryczne skrzydła co miało kompensować ten efekt. Przynajmniej tak wyczytałem w monografii
Macchi M.C. 202 Folgore.

Cysiu

• Gość
« Odpowiedź #1313 dnia: Lipca 26, 2008, 13:53:37 »
Witam. Wprawdzie w Ila gram już jakiś czas ale w Pacific Fighters od niedawna. Stąd też moje pytanie. Wie ktoś może z jaką dokładną prędkością płynie lotniskowiec? I na jakiej dokładnie wysokości znajduje się jego pokład? Chodzi mi głównie o lotniskowiec amerykański o ile jest w grze zachowana jakaś różnica. Jeśli ktoś wie to z góry dziękuję za informacje.

jaqbov

• Gość
« Odpowiedź #1314 dnia: Lipca 26, 2008, 14:34:27 »
Witam! ... Pierwszy post, pierwsze pytania.  :020:

Szkoda miejsca, więc zaczynam:  :011: :011: :011:

1. Co daje funkcja "Toggle Reticle Dimmer" - ponoć w niemieckich samolotach jeno. Analizując owy obcy zlepek trudnych wyrazów rozkminiam, że to przełącznik jakiejś przesłony/przyciemniacza? Co daje przełączanie tego przyciemniacza i jak wpływa na lot/manewry samolotu/silnik? Czy ktoś może mi podać praktyczne zastosowanie tego? (Co ciekawe w innych nie niemieckich samolotach po przełączeniu też słychać "pstryk"  :004:)

2. Jak moge wykorzystać takie funkcje jak: skok śmigła, mieszanka, supercharger ( chyba sprężarka  :003:), i magnetos. Wiem mniej więcej co one czynia w silniku/samolocie (użyłem funkcji szukaj również  :003:), ale czy ktoś może mi powiedziec jak to praktycznie zastosować.

Jedyne na co wpadłam to np. fajne obniżanie lotu (szybkie) przy małej prędkości za pomocą ustawienia skoku śmigła do na 0% i powera na 40-50 % .. przydatne przed lądowaniem.... no i chyba na tak ustawionym skoku śmigła lepiej lądować... ale jeszcze tego nie obczaiłem.

Wiem, że te pytania są ..eghm trudne ... to znaczy można na nie odpowiedzieć na milion sposobów... zależnie od rodzaju samolotu, użytego w nim silnika.. dlatego jeśli ktoś miałby jakiegoś linka do artykułu albo innego źródła wiedzy tajemnej to było by fajnie  :002:. Dla uproszczenia napisze, że lubie latać na maszynach RAF mosqito, hawkery, splity, ale wypowiedzi na inne produkcje przyjme równie życzliwie  :003:, nawet niemieckie  :021:.

Przez praktyczność rozumie np że robiąc unik na lewe skrzydło,zyskując pułap/prędkość  lub beczke ustawić to, a to na kilka sekund na daną wartość/ do obrotów/prędkości ... itp.

PS: Dodam jeszcze, że mam Ił-2 1946 w wersji 4.08.

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1315 dnia: Lipca 26, 2008, 17:05:03 »
Witam! ... Pierwszy post, pierwsze pytania. 

Szkoda miejsca, więc zaczynam:   

1. Co daje funkcja "Toggle Reticle Dimmer" - ponoć w niemieckich samolotach jeno. Analizując owy obcy zlepek trudnych wyrazów rozkminiam, że to przełącznik jakiejś przesłony/przyciemniacza? Co daje przełączanie tego przyciemniacza i jak wpływa na lot/manewry samolotu/silnik? Czy ktoś może mi podać praktyczne zastosowanie tego? (Co ciekawe w innych nie niemieckich samolotach po przełączeniu też słychać "pstryk"  )

Tak, to jest p.... ściemniaczka! Niech ujawni się kto komu to urządzenie przyniosło jakikolwiek korzyści kiedykolwiek w tym symulatorze. Wpływ na awionikę tudzież aerodynamikę i zarządzanie silnikiem zerowy. Jak poleci oponent w słoneczko, to można spróbować uruchomić ten gadget

2. Jak moge wykorzystać takie funkcje jak: skok śmigła, mieszanka, supercharger ( chyba sprężarka  ), i magnetos. Wiem mniej więcej co one czynia w silniku/samolocie (użyłem funkcji szukaj również  ), ale czy ktoś może mi powiedziec jak to praktycznie zastosować.

Jest jeszcze radiator .. Możesz wać pan to wykorzystać na wiele sposobów, ale w poważnym samolocie produkcji niemieckiej czyni to za pana wysokiej klasy technologia. Skok śmigła można naturalnie przełączyć na manualne co często stosuje się w fokach, a nawet w niektórych maszyna ustawić to śmigło w chorągiewkę gdy przyjdzie np.. już bez silnika powracać do bazy. Mieszankę zmniejszamy gdy na dużej wysokości ciągnie się za nami ładnie widoczny o brązowym odcieniu pióropusz. Sprężarka - zależnie od modelu posiadająca 1 bądź więcej stopni (do 3 bodaj) mająca na celu sprężać powietrze dostające się do silnika w takiej postaci, jaka jest przez niego akceptowana. Im wyżej tym ta sprężarka bardziej potrzebna, bo powietrze mniej skłonne do współpracy. O magneto w tej grze możesz zapomnieć aczkolwiek podobno wpływa, to na czas pozostały do wybuchu gdy silnik się pali, jak i na czas potrzebny do jego zatarcia, nie potwierdzam, może ktoś to sprawdzał.

Jedyne na co wpadłam to np. fajne obniżanie lotu (szybkie) przy małej prędkości za pomocą ustawienia skoku śmigła do na 0% i powera na 40-50 % .. przydatne przed lądowaniem.... no i chyba na tak ustawionym skoku śmigła lepiej lądować... ale jeszcze tego nie obczaiłem.

No właśnie tutaj mam inną koncepcje, a mianowicie skok śmigła na 100% = największy jego opór i ładne wyhamowanie przy lądowaniu, ale to mój  patent taki.

Wiem, że te pytania są ..eghm trudne ... to znaczy można na nie odpowiedzieć na milion sposobów... zależnie od rodzaju samolotu, użytego w nim silnika.. dlatego jeśli ktoś miałby jakiegoś linka do artykułu albo innego źródła wiedzy tajemnej to było by fajnie  . Dla uproszczenia napisze, że lubie latać na maszynach RAF mosqito, hawkery, splity, ale wypowiedzi na inne produkcje przyjme równie życzliwie  , nawet niemieckie  .

Pytania nie są trudne, są tylko takie, na które nie chce się odpowiadać. Źródło wiedzy jest jedno i jest tutaj:

http://www.kg200.xt.pl/

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #1316 dnia: Lipca 27, 2008, 09:15:50 »
Dokładne informacje dotyczące stosowania sprężarki (i innych przydatnych urządzeń) w danym modelu samolotu znajdziesz w pliku Aircraft Guide.pdf w katalogu symulatora, zazwyczaj w dopiskach Pilot Notes:

nikroy

• Gość
« Odpowiedź #1317 dnia: Lipca 27, 2008, 18:04:46 »
Witam.
Mam pytanie, gdy latam "Emile'm" lub "Friedrik'iem" nie widze do końca (czyt. całego) celownika, czy jest jakiś sposób aby go zobaczyć w całości?

Pozdr. Noy

« Odpowiedź #1318 dnia: Lipca 27, 2008, 18:05:57 »
Naciśnij Ctrl+F1 lub Shift+F1 (nie pamiętam który z nich).
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #1319 dnia: Lipca 27, 2008, 20:47:51 »
Nie wiem czy było już takie pytanie, w każdym bądź razie szukałem i nic nie znalazłem. Wie ktoś jaka opcja odpowiada za odrzucenie środkowego pływaka w wodnym zero ? rozpocząłem kampanie tym samolotem i komputer odrzuca je w czasie napotkania kogoś obcego...