Witam! ... Pierwszy post, pierwsze pytania.

Szkoda miejsca, więc zaczynam:

1. Co daje funkcja "Toggle Reticle Dimmer" - ponoć w niemieckich samolotach jeno. Analizując owy obcy zlepek trudnych wyrazów rozkminiam, że to przełącznik jakiejś przesłony/przyciemniacza? Co daje przełączanie tego przyciemniacza i jak wpływa na lot/manewry samolotu/silnik? Czy ktoś może mi podać
praktyczne zastosowanie tego? (Co ciekawe w innych nie niemieckich samolotach po przełączeniu też słychać "pstryk"

)
2. Jak moge wykorzystać takie funkcje jak: skok śmigła, mieszanka, supercharger ( chyba sprężarka

), i magnetos. Wiem mniej więcej co one czynia w silniku/samolocie (użyłem funkcji szukaj również

), ale czy ktoś może mi powiedziec jak to
praktycznie zastosować.
Jedyne na co wpadłam to np. fajne obniżanie lotu (szybkie) przy małej prędkości za pomocą ustawienia skoku śmigła do na 0% i powera na 40-50 % .. przydatne przed lądowaniem.... no i chyba na tak ustawionym skoku śmigła lepiej lądować... ale jeszcze tego nie obczaiłem.
Wiem, że te pytania są ..eghm trudne ... to znaczy można na nie odpowiedzieć na milion sposobów... zależnie od rodzaju samolotu, użytego w nim silnika.. dlatego jeśli ktoś miałby jakiegoś linka do artykułu albo innego źródła wiedzy tajemnej to było by fajnie

. Dla uproszczenia napisze, że lubie latać na maszynach RAF mosqito, hawkery, splity, ale wypowiedzi na inne produkcje przyjme równie życzliwie

, nawet niemieckie

.
Przez
praktyczność rozumie
np że robiąc unik na lewe skrzydło,zyskując pułap/prędkość lub beczke ustawić to, a to na kilka sekund na daną wartość/ do obrotów/prędkości ... itp.
PS: Dodam jeszcze, że mam Ił-2 1946 w wersji 4.08.