Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442974 razy)

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1680 dnia: Grudnia 19, 2008, 12:16:47 »

Dla przykładu, jeśli płonie silnik, to domykamy żaluzję chłodnicy czy otwieramy?

pozdrowionka :002:

Jak płonie silnik to otwieramy spadochron  :021: najlepiej na zewnątrz.

Z mojego doświadczenia :

mieszanka i sprężarka
(LA7 - najłatwiej zaobserwować różnice)

take off - 120 mieszanki , pierwszy bieg sprężarki
200 metrów 100 mieszanki
wysokość od 2800 , 3000 - drugi bieg sprężarki
ponad 3000 - 80 mieszanki
ponad 5000 - 60 mieszanki

(dane plus minus , fachowiec nie jestem)

skok śmigła
niemieckie (najłatwiej zaobserwować na BF)

Używam 100 % przez chwilkę w przypadkach dużych strat mocy (np. gdy idę w górę prawie pionowo) , pozwala odsysać trochę energii , potem auto i lepiej tym nie kombinować

chłodnica
Praktycznie wszystkie

Silnik overheat - ustawiam na open , moc na 80 - jak się schłodzi 90 lub 100 mocy
(na "zerku" ustawiam na pozycję bodajże 6 i długo poleci na full mocy bez grzania)

Na temat iskrowników i magneto się nie wypowiadam.

arti

• Gość
« Odpowiedź #1681 dnia: Grudnia 19, 2008, 13:59:55 »
Hohoho, widzę zaczynają się konkrety :007:

Czyli na płonący silnik jedynie gaśnica? Szczerze chciałem ją uruchomić, ale nie zauważyłem efektu. Czy ktoś z ekspertów może uzupełnić powyższe dane?

Czy w walce kołowej 1-1, prócz opuszczenia klap na combat, domknięcia przepustnicy, włączenia airbrakes, można zastosować jeszcze jakieś triki, tak by zacieśnić skręt samolotu?

:007:

dzięki! :002:

PS. O, wyczytałem, ze można otworzyć żaluzje chłodnicy :002: :002: :002:

// -----------------------------------------

Nie pisz tyle postów pod rząd w przeciągu kilku minut. Masz 10-15 minut na edycję jeśli najdzie cię jakaś refleksja tudzież o czymś zapomniałeś. John Cool.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2008, 20:29:28 wysłana przez John Cool »

arti

• Gość
« Odpowiedź #1682 dnia: Grudnia 19, 2008, 14:29:51 »
Hmmmm, w instrukcji R na klawiaturze to Żaluzje lub klapy ochronne.
Co odróżnia toto od klap uruchamianych przyciskiem V????????

:008: :010:

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #1683 dnia: Grudnia 19, 2008, 14:32:14 »
Tym, że R to chłodnica, a V to klapy (te do lądowania, a czasem startu, i dość często do zakręcania ;) ).
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

arti

• Gość
« Odpowiedź #1684 dnia: Grudnia 19, 2008, 14:45:05 »
Dzięki!

Kolejne pytanko:

jakie manewry warto przećwiczyć, a które przydadzą się w walce?

Albo inaczej, które powinien potrafić wykonać dobry pilot?

:002: :002: :002:

Przećwiczyć we Flight Simulator Microsoftu?
 :004:

« Odpowiedź #1685 dnia: Grudnia 19, 2008, 15:13:11 »
Na temat iskrowników i magneto się nie wypowiadam.
Iskrowniki i magneto to jedno i to samo :).

Iskrowniki są częścią układu zapłonowego. Wytwarzają iskrę elektryczną niezbędną do zapłonu mieszanki paliwowopowietrznej. Działają na podobnej zasadzie co dynamo w rowerze - nie wymagają więc zasilania elektrycznego, ale wał silnika musi się kręcić. W silnikach lotniczych zwykle są dwa iskrowniki, a każdy z tłoków ma dwie świece zapłonowe zasilane przez różne iskrowniki. Jeśli więc jeden z iskrowników ulegnie awarii, połowa świec straci zasilanie. Silnik dociągnie cię do domu z tylko jednym sprawnym iskrownikiem, ale jego wydajność pewnie trochę spadnie.

Po co ci przełącznik iskrowników w grze? Nie wiem, chyba tylko dla "wczuwki". Możesz sobie wykonać próbę silnika przed startem :). Ewentualnie gdyby jeden z nich padł, możesz go odłączyć od silnika, co mu (silnikowi) ułatwi trochę pracę. Może to ma jakieś znaczenie w grze, nie wiem.

Ale normalnie ten przełącznik pozostaje w pozycji "both" w czasie trwania całego lotu i możesz go spokojnie nie ruszać. Osiągi na tym nie ucierpią ;).

extradd

• Gość
« Odpowiedź #1686 dnia: Grudnia 19, 2008, 16:11:50 »
Witam.Dopadłem IL-2 Sturmovik 1946.I mam pytanko odnośnie kariery, wstąpiłem do RAFu i ciągle latam tylko i wyłącznie na huricanach.Od kiedy bedą dostępne spitfaiery?

« Odpowiedź #1687 dnia: Grudnia 19, 2008, 16:59:47 »
Kamilu 1231 strona 110 tego działu.

A mógł by mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co robić z tym linkiem
http://www.gameburnworld.com/gp/gamefixes/il2sturmovik1946.shtml  :011:

Słabo jeszcze znam angielski :005: prosił bym kolegów o pomoc :001:

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1688 dnia: Grudnia 19, 2008, 17:09:12 »
Na tej stronie klikasz "IL-2 STURMOVIK: 1946 v1.0 [ENGLISH] NO-DVD/FIXED EXE (4.03MB)" -przeniesie Cię to na stronę z wyborem mirrora - wybierz któryś, po kliknięciu na "Click to Download" znów otworzy się strona, gdzie już ostatni raz klikasz na "Click to Dowload File". Ściągnięte archiwum rozpakowujesz np. winrarem i podmieniasz oryginalny .exe, robiąc na wszelki wypadek jego kopię. :]

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1689 dnia: Grudnia 20, 2008, 07:41:53 »
Dzięki!

Kolejne pytanko:

jakie manewry warto przećwiczyć, a które przydadzą się w walce?

Albo inaczej, które powinien potrafić wykonać dobry pilot?

:002: :002: :002:

Przećwiczyć we Flight Simulator Microsoftu?
 :004:

Na początek starty i lądowania. :003:

shoondasi

• Gość
« Odpowiedź #1690 dnia: Grudnia 20, 2008, 11:34:43 »
Na początek starty i lądowania. :003:
Nie zapominij przecwiczyc magiczny manewr "ctrl+E", dzieki któremu uzyskasz świetne pole widzenia we wszystkich płaszczyznach. :D
Co do manewrów przydatnych, na początek wszystkie defensywne..

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #1691 dnia: Grudnia 25, 2008, 02:01:05 »
Ja z takim pytankiem: jak radzicie sobie z dwoma B-17G lecąc na I-185M-71 lub  Bf-109F-2 ???.
Mam problem z jednym!!! raz udało mi się zestrzelić ale to był "FART" z dwoma to już masakra jak wy dajecie sobie rade z tymi Potworami może podzielilibyście się jakąś TAKTYKĄ.

PS:WESOŁYCH ŚWIĄT :))

« Odpowiedź #1692 dnia: Grudnia 25, 2008, 03:38:27 »
Skok śmigła to nie tyle przyspieszanie i zwalnianie co raczej dostosowanie pracy zespołu napędowego do gęstości powietrza na danej wysokości. I dawanie na krótko 100% skoku w Bf-109 jest chyba raczej zbędne bo skutkuje tylko wzrostem obrotów i temperatury silnika, a napewno nie podnosi wydajności pracy.

Gaśnica jest w nie wszystkich samolotach, w tej grze właściwie w mało którym. Z tego co pamiętam to ma ją TB-3 i Do-335.

Żeby zrobić ku ku aułci dużemu B-17 trzeba podejść go tak by minąć się z ogniem obronnym jego strzelców. Minąć się ich nie da bo są ze wszystkich stron, więc rozsądnym rozwiązaniem będzie wystawić się na nich na jak najkrótszy czas. Np. Zanurkuj na B-17 z przewagi ok.1ooom, ostrzelaj, miniesz go ze znaczną przewagą prędkości więc raczej Cię nie obstrzela :020: Możesz próbować także ostrzelać go od dzioba na zbliżeniu, w tej grze jest to całkiem dobry sposób.

pierote

• Gość
« Odpowiedź #1693 dnia: Grudnia 25, 2008, 08:54:28 »
Dlaczego 2silnikowym Mosquito (i podobne mu) nie da się powalczyć. Mają tendencję do coraz mniejszej wysokości  :008: np. 110% mocy i 50 metrów, wyciągam wyżej, 150m. i prędkość dużo poniżej 200km/h i siedzi na tej wysokość. Atakowany oddala się slalomem, z góry atakują a ja jedynie uciekam przed seriami i przed poziomem morza  :506:

« Odpowiedź #1694 dnia: Grudnia 25, 2008, 13:10:09 »
Witam wszystkich

Mam pytanie:powiedzmy ,że postawiłem serwer na HL i jeden z graczy robi burdel,strzela do swoich,ubliża wszystkim itp.Jak wywalić delikwenta z serwera nie przerywając jego pracy??

Z góry dzięki za  podpowiedzi.
Merry X-mas.