W książce o której wspomniałem na początku pisze coś o uruchamianiu celowników, czy celownik jakoś działa? Żeby określić odległość, pomóc sobie ze strzelaniem z wyprzedzeniem?
Uruchamianie celowników - najprawdopodobniej chodzi o jego włączenie. W realu taki celownik można było wyłączyć. Pilot włączał celownik i odbezpieczał uzbrojenie pokładowe samolotu dopiero w rejonie celu.
W grze czegoś takiego nie ma - czasem ludzie "gubią" bomby na pasie lub ostrzeliwują kolegów przez przypadkowe naciśnięce spustu.
Co do określenia odległości w grze bez ikonek.
Celownik we wszystkich niemieckich samolotach jest skalibrowany na 100m. Tzn, że jeżeli rozpiętość skrzydeł mysliwca pokrywa się ze średnicą celownika - samolot przed Tobą jest w odległości ok. 100m (zalezy to od wielkości wrogiego samolotu. Zasada ta nie działa w przypadku samolotów większych (bombowce i samoloty transportowe).
W którymś P-51 jest celownik dla "idiotów", pokazujacy jaką poprawkę nalezy odłożyć w zalezności od rodzaju samolotu do jakiego strzelasz.
I druga sprawa, czy da się zabić strzelca ogonowego? Pomyślałem, że ułatwię sobie zadanie i zanim zabiorę się za kasowanie samolotu, pozbędę się tego upierdliwego huncwota, a ile by nie wyładować wydaje się nie robić to na nim wrażenia. Z ciekawości włączyłem sobie nieśmiertelność, podleciałem bardzo blisko i pruję mniej więcej tam gdzie siedzi, ale nic to nie daje. Włączyłem później widok na ostrzeliwaną maszynę i oblukałem dokładnie - ogon dziurawy jak sito, a tylni strzelec wciąż szczerzy kły przez szybkę. 
Strzelca da się zabić. Ale to jest "event" typu "random"

Czyli nigdy nie wiesz kiedy i jak to się dzieje.
Kiedy sie lata bomberem to często masz komunikaty, ze Twoi strzelcy "kopią w kalendarz" jeden po drugim.
W przypadku AI to już nie jest takie proste. Ta gra już tak ma i muszisz się z tym pogodzić.
Co do zestrzeliwywania bomberów - najlepiej celować w końcówkę skrzydła. Brzmi to jak kiepski żart - ale działa.
Z reguły urywa sie skrzydło. Drugi punkt to spojenie skrzydeł i kadłuba. Trzeci - kabina pilotów i ogon (odstrzelenie któregokolwiek steru wysokości praktycznie uniemożliwia wylądowanie takim cięzkim samolotem).
Ramm.