Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443002 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1860 dnia: Marca 03, 2009, 11:52:52 »
Drogi Blazing Forest, to wszystko w tym wątku już było.

W skrócie: Nie wszystkie samoloty wyposażone są w trymery wszystkich powierzchni sterowych (Bf-109 ma tylko trym steru wysokości). To że niewytrymowany samolot nie chce lecieć prosto, jest jak najbardziej normalne. Jest to efekt wielu czynników, związanych głównie z obecnością śmigła. Część z nich można "wyłączyć" w opcjach trudności (efekt żyroskopowy śmigła, zawirowanie strug za śmigłem). Czegoś takiego jak "kontrolki trymu" raczej nie znajdziesz w żadnym samolocie. Można się czasem wspomagać położeniem dźwigni / pokręteł sterujących trymem, ale znajdują się one w różnych miejscach i różnie wyglądają w poszczególnych samolotach.

Saitek Cyborg Evo jest jednym z popularniejszych joy'ów, głównie ze względu na wysoką wartość w stosunku do ceny. Przy czym cena wcale nie jest duża, porównując do innych kontrolerów dostępnych na rynku i uznawanych za dobre. Saitek Aviator to prawie to samo, co Cyborg, tylko w innym "opakowaniu" :) Choć, jak wiemy, "prawie" robi dużą różnicę. Jak pograsz już sobie nieco dłużej, i wciągnie Cię ta zabawa, to będziesz wiedział, jak bardzo są one różne. Zresztą tematy o tych dwóch joy'ach (wyłącznie) są już na tym forum, wystarczy wpisać w "szukajkę". Jest też trzeci, Saitek Cyborg X - ta sama klasa, ten sam producent, itp... Poszukaj w dziale "software i hardware".

Zresztą niekoniecznie trzeba kupować joy'a "dobrego" na początku zabawy z tą grą. Generalnie każdy sprawny joy jest o kilka klas lepszym rozwiązaniem niż granie na klawiaturze. Co oczywiście nie oznacza, że nie da się grać bez joy'a; znam takiego jednego, który osiągnął naprawdę dobre rezultaty. Ale naprawdę warto spróbować.

I na razie wystarczy. Wiem, że ten wątek jest dłuuuuugi, ale naprawdę warto go spokojnie przewertować. Powodzenia.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1861 dnia: Marca 03, 2009, 12:02:26 »
Czegoś takiego jak "kontrolki trymu" raczej nie znajdziesz w żadnym samolocie.

Tu kolega się myli. Porządne samoloty mają coś takiego. Oczywistym jest, że porządny samolot to ten który wyszedł spod czyniacej cuda techniki ręki ( a także mojego krajana, bo urodziliśmy się w tym samym mieście ) prof. Kurta Tanka.  :021:
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Blazing Forest

• Gość
« Odpowiedź #1862 dnia: Marca 03, 2009, 12:19:17 »
Spasiba :001:
Tak więc kontynuuję wertowanie tematu. Co do tematu o joyach saiteka, to już go, choć niestety po niewczasie, odnalazłem :banan
Za gafę przepraszam, ale czasem cierpliwości bark :003:

koles_pl

• Gość
« Odpowiedź #1863 dnia: Marca 04, 2009, 00:27:11 »
Witam, mam wersije IL2 FB+AEP+PF v4.04m. Nigdzie nie mogę znaleść patchy 4.05m- 4.07m. Wie ktoś co się z nimi stało? bez nich nie dojdę do versji v4.08m.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Mazi

• Gość
« Odpowiedź #1864 dnia: Marca 04, 2009, 00:42:56 »
Witam, mam wersije IL2 FB+AEP+PF v4.04m. Nigdzie nie mogę znaleść patchy 4.05m- 4.07m. Wie ktoś co się z nimi stało? bez nich nie dojdę do versji v4.08m.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
To nie "pucze" tylko płatne dodatki.
4.05      Pe-2 Peshka
4.06      Sturmoviks over Manchuria
4.07      46
Opisy:  http://www.rrgstudios.com/

Najlepiej jest się zaopatrzyć w pełną wersję    IL-2 Sturmovik: 1946
(takie coś http://www.gry-online.pl/s016.asp?id=8139)
Angielska wersja to 4.07 (trzeba wgrać patcha 4.08), polska od razu 4.08.

koles_pl

• Gość
« Odpowiedź #1865 dnia: Marca 04, 2009, 00:59:00 »
Teraz to wszystko jasne :) czy il2 1946 zawiera il2 FB+AEP+PF  czy tylko te płatne pucze co wymieniłeś?

« Odpowiedź #1866 dnia: Marca 04, 2009, 07:18:46 »
"IL-2 Sturmovik: 1946" to kompletne wydanie, zawierające wszystko, co do tej pory oficjalnie wydano w temacie tej gry. Jest to samodzielna instalka - możesz wcześniej nie mieć nic, a po zakupie tego wydania i tak będziesz miał wszystko.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

koles_pl

• Gość
« Odpowiedź #1867 dnia: Marca 04, 2009, 09:40:33 »
o kurde, to po co ja się w FB bawiłem :) dzięki.

« Odpowiedź #1868 dnia: Marca 04, 2009, 13:36:23 »
Panowie jak wymusić współprace programu IL-2 Shturmovik Stab v.6.3 z programem generującym kampanie IL-2 DCG v.3.39 (Paul Lowengrin's)?

Problem jest z uzyskaniem wpisów do „War Diary” w Stabie.
Stab zakładka „War Diary” nie widzi generowanych misji przez DCG. Problem chyba polega na tym, że misje generowane przez DCG są zapisywane na poprzednie a nie jak w generatorze kapani ze szturmowika dopisywane w folderze kampanii.
Misje kampanii generuje ręcznie, czyli po każdym locie przed ukończeniem misji ustawiam w DCG parametry nowej misji i ją generuję.

Jest tu jakiś „cfaniak”?

Ps. W readmy staba jest wpis, z którego odnoszę wrażenie, (bo nie znam dobrze angielskiego), że oba programy współpracują ze sobą.

IL-2 Shturmovik Stab supports Paul Lowengrin's Dynamic Campaign Generator (DCG).  Full support requires DCG version 3.25 or greater (English only).  DCG can be operating in DGen replacement mode or non-DGen replacement mode.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

« Odpowiedź #1869 dnia: Marca 04, 2009, 15:04:02 »
....Jest tu jakiś „cfaniak”?...
Scoocie, ustaw DCG, zakładka Mode, na Off-Line Career (Auto Generation) i zobacz co to da (tworzą się 2katalogi: jeden np w katalogu IL2DCG\Crimea_41, drugi np w Missions\campaign\DE\dcg - z kolejnymi misjami i są tam aktualizowane pliki do dziennika).
Potem sprawdź czy to "zadziała" z opcjami On-Line.
Cytowany wpis dotyczy "sytuacji" podmiany Dgen.exe na DCG.exe
Leszek

« Odpowiedź #1870 dnia: Marca 04, 2009, 17:11:04 »
cytowany wpis dotyczy "sytuacji" podmiany Dgen.exe na DCG.exe

Zgoda, możliwe, że w DCG Auto Generation tworzą się katalogi z kolejnymi misjami zaraz sprawdzę), ale mi chodzi o tryb „ręczny” DCG gdzie mam wpływ na wygenerowaną misję.
Po „ręcznym” ustawieniu parametrów misji i jej wygenerowaniu niestety pliki dcgmission.mis i dcgmission.properties są (przykładowo w katalogu Missions\campaign\DE\dcg) nadpisywane a nie dopisywane.
Stab w „War Diary” „widzi” log misji zakończonej, a w trybie „ręcznym” plik misji po wygenerowaniu nowej jest nadpisywany na starą i tu problem.
Próbowałem zmieniać nazwy plików *.mis i *. properties przed wygenerowaniem nowej misji tak, aby DCG nie nadpisał mi nowych plików, ale i to nie dało rezultatu, bo Stab i tak nie „widzi” tych plików.
Wydaje mi się, że problem leży w Stabie i pliku „eventlog.lst” (w głównym katalogu IŁ-2), do którego odwołuje się przy próbie wczytania misji do „War Diary”.
Stab widzi „aktualnie” wygenerowaną misje, (Current Mission) natomiast nie ma logu po zakończonej misji, reasumując nie udaje się wpisać logu odbytej misji do „War Diary”.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1871 dnia: Marca 05, 2009, 07:47:32 »
...Wydaje mi się, że problem leży w Stabie i pliku „eventlog.lst” (w głównym katalogu IŁ-2), do którego odwołuje się przy próbie wczytania misji do „War Diary”.
Stab widzi „aktualnie” wygenerowaną misje, (Current Mission) natomiast nie ma logu po zakończonej misji, reasumując nie udaje się wpisać logu odbytej misji do „War Diary”.

Sorki za wtrącenie. Ja sie na tym nie znam całym DCG i coś tam jeszcze ...
Ale Twoja uwaga Scoot odnośnie evntloga - można spowodować aby kazda następna misja była dopisywana do niego a nie nadpisywana. (Parametr w config ini  - eventlogkeep=1).
Może to rozwiąże problem ?

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #1872 dnia: Marca 05, 2009, 13:23:51 »
Dzięki Ramm za podpowiedz, ale niestety zmiana tego wpisu powoduje tylko to, że do logu dopisane zostają nowe wpisy. Myślę, że jednak główną przyczyną tego, że nie można dokonać wpisów w „War Diary” w Stabie jest to, że „ręcznie” generowane misje są nadpisywane w pliku misji a Stab w swoim folderze dotyczącym danej kampanii pobiera dane z logu w pliku kampanii z IL2.
Natomiast sprawdziłem i misje generowane, przez DCG w trybie Full Auto-Generation (gdzie pliki misji nie są nadpisywane) są rozpoznawane przez program Stab.

konio1073

• Gość
« Odpowiedź #1873 dnia: Marca 10, 2009, 08:11:34 »
Cześć.Jestem tu nowy i jak wszyscy gram(od niedawna) w Ił-2 sturmovik.Mam pytanie związane z grą:jak zmienić widok w kokpicie zeby patrzeć bliżej przez celownik?????Ponieważ gram na klawiaturze trudno mi to zrobić.Prosze o szybką odpowiedź.Z góry dziekuję.Wreszcie mam ulubione forum :)

« Odpowiedź #1874 dnia: Marca 10, 2009, 10:20:05 »
klawisze "delete" ;"end"; "page down" oraz ewentualnie "shift+F1". Ostatni przełącza także widok do celownika bombowego.
IL-2 STURMOVIK : 1946 PL