Autor Wątek: CERN a Grid  (Przeczytany 10833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: CERN a Grid
« Odpowiedź #15 dnia: Września 10, 2008, 11:05:05 »
Nie wiem jak wy, ale do mnie już idzie:
http://www.stitthappens.com/images/random/sniper_crowbar.jpg

:021: :021: :021:

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Września 10, 2008, 12:58:11 »
LHC już śmiga, ale jakoś końca świata nie widać.  :020:
Może ktoś wytłumaczyć dlaczego ludzie robią wielkie "halo" wokół kosztów tego eksperymentu? Przecież to zaledwie 5mld! ISS krąży po orbicie, praktycznie nie wnosi nic nowego do nauki, a pochłania takie kwoty rocznie!  :118:
LHC może nawet postawić świat fizyki na głowie i będę musiał zaczynać studia od nowa. :D
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #17 dnia: Września 10, 2008, 13:10:28 »
LHC już śmiga, ale jakoś końca świata nie widać.  :020:

Na razie przecież testują tylko chyba. Zabawa się zacznie jak zaczną te protony czy Bóg wie co łupać o siebie.

Proszę mi wybaczyć moją ignorancję, ale jakoś średnio się jaram perspektywą symulacji Wielkiego Wybuchu kilkaset kilometrów od mojego domu... Nie wspominając o tym, że mam w d*** jak powstał Wszechświat i życie na Ziemi. No może przesadziłem, jestem ciekaw - ale nadal będzie to tylko ciekawostka, a nie coś co będzie bezpośrednio wpływać i definiować moje życie. Jak kurs dolara czy cena baryłki ropy dla przykładu. :118:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: Września 10, 2008, 13:16:18 »
Taaa, jakby ktoś chciał mieć najświeższe info, proponuję:

http://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/

Ja już zasubskrybowałem RSS.
 :021:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Września 10, 2008, 13:16:48 »
...Nie wspominając o tym, że mam w d*** jak powstał Wszechświat i życie na Ziemi. No może przesadziłem, jestem ciekaw - ale nadal będzie to tylko ciekawosta a nie coś co będzie bezpośrednio wpływać i definiować moje życie...
ehm... Ale z takie gadżety jak telewizory plazmowe, telefony komórkowe, internet, tomografy itd to się jednak przydają w życiu, nie? Im więcej dowiemy się o tym jak jest zbudowany Wszechświat tym więcej będziemy w stanie zrobić.  :118:
DCS/FSX/AC/pCARS

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 10, 2008, 18:05:53 »

Proszę mi wybaczyć moją ignorancję, ale jakoś średnio się jaram perspektywą symulacji Wielkiego Wybuchu kilkaset kilometrów od mojego domu... Nie wspominając o tym, że mam w d*** jak powstał Wszechświat i życie na Ziemi. No może przesadziłem, jestem ciekaw - ale nadal będzie to tylko ciekawostka, a nie coś co będzie bezpośrednio wpływać i definiować moje życie. Jak kurs dolara czy cena baryłki ropy dla przykładu. :118:

Ignorancja to niewybaczalna rzecz. Pewnego razu w miejscu zwanym Los Alamos pewna grupka szalonych naukowców stworzyła coś co nazwane było Projektem Manhattan. Jak się później okazało zdefiniowała na nowo życie wielu ignorantów. :003:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #21 dnia: Września 10, 2008, 19:26:13 »
Łom tanio kupię

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 10, 2008, 19:39:28 »

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #23 dnia: Września 10, 2008, 20:16:12 »
08.08.2008 o północy uruchomiony został akcelerator Large Hadron Collider (LHC), który przyspiesza przeciwbieżne wiązki proton-proton (14 TeV) i proton-jądro ołowiu (1150 TeV). Cząstki są w stanie okrążać odziedziczony po LEP-ie tunel o długości dwudziestu siedmiu kilometrów 11 000 razy na sekundę. Tory cząstek zakrzywiają schłodzone do 2 K (-271,15°C) elektromagnesy, przez które płynie prąd o natężeniu 12 000 A.

ehe ehehe cooooool  :banan :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #24 dnia: Września 10, 2008, 20:28:53 »
Jak dla mnie to niech sobie chłopaki testują i się uczą. W końcu jak chcemy kiedyś polecieć do gwiazd  :021:  to trzeba ryzykować. No risk, no gain :P
Ponoć przed pierwszą próbą atomową też panowie nie mieli stuprocentowej pewności co się stanie. Mieli silne przesłanki, że nie zniszczą planety, ale nie pewność. Zaryzykowali i voila - żyjemy. No, może nie wszyscy na tym dobrze wyszli...

PS. Myślę, że odległość w jakiej mieszkamy od CERN nie ma aż takiego znaczenia. Jak w TAKIM eksperymencie przytrafi się niespodzianka, to nawet pobyt na Księżycu nikomu nie pomoże  :021:
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Września 10, 2008, 22:46:21 »
Po pierwsze... z tymi czarnymi dziurami - to taka bajka. Chwytliwy medialnie temat - dlatego dziennikarze cały czas o tym piszą. A historia mniej więcej jest taka: Jakiś teoretyk napisał kiedyś pracę, w której sugerował możliwość wytworzenia takich miniaturowych czarnych dziur. Ale teoretycy produkują mnóstwo niesprawdzonych teorii! (Na przykład na temat supersymetrii, której też będziemy poszukiwać w LHC. Co teoretyk, to inna teoria!) Potem jakiś dziennikarz zapytał, czy jest możliwe, że w LHC zostaną wyprodukowane takie czarne dziury. A fizycy, jak fizycy, odpowiedzieli, że istnieje skończone prawdopodobieństwo, że tak. Tyle, że dla fizyka istnieje skończone prawdopodobieństwo, że za chwile "przeteleportuje" do mnie np... Mazaka. (Się chłopak zdziwi :p) Po prostu stwierdzenie, że coś jest absolutnie niemożliwe jest dla fizyka bardzo, bardzo mocnym sformułowaniem. Zwłaszcza, gdy dotyczy rzeczy, które nie zostały zbadane.

Po drugie... bezpośrednich, praktycznych korzyści z wiedzy, którą da się zdobyć przy pomocy LHC w tej chwili nie będzie. Czy będą za 50 lat? Nie wiem. Ale nikt nie przypuszczał, że wiedza o spinie przyda się kiedyś ludzkości - w chwili, gdy go opisywano teoretycznie i odkrywano. A dziś? - mamy np. magnetyczny rezonans jądrowy bardzo przydatny m.in. w medycynie. Może podobnie będzie z tym, co odkryjemy. Może nie.
Ale jest jedna rzecz, która jest pewna. Projekty z dziedziny fizyki cząstek są bardzo nowatorskie i wykorzystują najnowsze technologie. Ba, od projektowania do uruchomienia mija dość długi czas - jakieś sensowne projekty dotyczące LHC to początek lat '90. W chwili projektowania zakłada się wykorzystanie materiałów i technik jeszcze niedostępnych w chwili planowania - z założeniem nieustającego rozwoju - tego, że w chwili budowy będą już one dostępne. Tak jest między innymi z mocami obliczeniowymi. W ten sposób wymusza się znaczny rozwój technologiczny, a rozwiązania wykorzystywane przy budowie tej aparatury z czasem przenikają do bardziej "codziennych" zastosowań. To jest największa zasługa tych eksperymentów dla zwyczajnych ludzi.

A po trzecie... w LHC protony będą przyspieszane do energii 7TeV/c^2 (7*10^12eV)... Do Ziemi docierają promienie kosmiczne. Najbardziej energetyczne obserwowane cząstki mają energię do 10^20eV. To wieeele razy więcej. I jakoś nas do tej pory nie wciągnęło, prawda? ;-)

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #26 dnia: Września 10, 2008, 23:14:20 »
Dobra, dobra. W październiku jak się pierwsze cząstki zderzą, i ziemia wyparuje w ciągu 1/20 sekundy, to inaczej Pan zaśpiewasz!

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ;) Dzięki za porcję informacji. Ogólnie to wiadomo (o czym nie raz na forum pokazywano i udowadniano) że nie wierzy się w to, co mówią i piszą w mediach. Dziś w jakimś programie radia, które sobie leci u mnie w pracy, mówiono o tym eksperymencie tak, że odniosłem wrażenie, że za pół roku to już dzięki temu będą możliwe podróże w czasie... Ale to standard. Przecież tak brzmi lepiej.
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Września 10, 2008, 23:22:50 »
W październiku wiązki zderzą się z energiami 450GeV każda - czyli takimi, jak uzyskiwane w mniejszym akceleratorze SPS. SPS to taki akcelerator, który został zbudowany kiedyś (był kiedyś "szczytem możliwości" -to były lata '80)... teraz będzie używany jako jeden z wcześniejszych etapów przyspieszania protonów - protony będą wstrzykiwane do pierścienia LHC właśnie z SPS. Więc zderzenia o tej energii to już od dawna robimy. Między innymi w CERNie, ale także w Fermilabie w USA, gdzie od jakiegoś czasu pracuje Tevatron -przyspiesza protony do około 1TeV. Na przyspieszanie protonów do tej nominalnej energii 7TeV w LHC przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Więc na pewno koniec świata najwcześniej w przyszłym roku.

« Odpowiedź #28 dnia: Września 11, 2008, 19:08:23 »
Wielki Zderzacz Hadronów- tutaj wszystko jest ładnie opisane i rozrysowane.
Zefir- wydaje się, że "siedzisz w temacie" więc mam pytanko. Protony, protonami, ale kiedy zaczną się próby z jądrami ołowiu?  :121:
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Września 11, 2008, 19:44:23 »
Siedzę "prawie". Tzn. do tej pory pracowałem przy innym akceleratorze: HERA w Hamburgu. Od października być może będę pracował przy eksperymencie LHCb właśnie przy LHC. Ale ogólne pojęcie o stanie i fizyce LHC mam już teraz.

Kalendarz LHC ciągle się przesuwa, więc niczego nie można być pewnym. Poza tym w tej chwili zderzenia jąder ołowiu są dla większości fizyków mniej "gorącym tematem" niż zderzenia protonów. Nie znam aktualnych przewidywań na temat "runów" ołowiowych, ale na stronach LHC znalazłem informacje, że być może pierwsze zostaną wykonane pod koniec 2009 - czyli realnym jest pewnie dopiero rok 2010. Priorytet mają protony. Choćby dlatego, że za ich zderzeniami kryje się inna fizyka. I ciśnienie jest właśnie na wyniki wiązek protonowych, bo te wyniki pozwolą odpowiedzieć na te pytania, które miały zostać wyjaśnione właśnie przy pomocy LHC. Tylko co odkryjemy?