Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MFD, ICP i podobne panele
« dnia: Lutego 13, 2007, 14:10:05 »
Witam,
przeglądając na forum różne wątki  wpadł mi do głowy pewien pomysł.Czy jest możliwa realizacja np.MFD za pomocą MJoy?Czy są możliwe realizacje innych funkcji symulatora FalconAF np.radar range inc.dec lub rudera.Gdyby była możliwość realizacji dwóch MFD to rozwiązanie za pomocą MJoya byłoby znacznie tańsze niż zakup MFP.
Ja posiadam joystik cougar i nie mam potrzeby go zmieniać.Chciałbym MJoya zastosować do innych celów.Czytając manual zauważyłem,że programując kość można zmienić vendor ID oraz product ID czy to oznacza,że można tak zaprogramować kość,że Windows xp widzi jako główny joystik np.cougar i jednocześnie widzi MJoy.Chodzi mi o to czy nie ma konfliktu.Rozumiem,że MJoy jest także widziany jako joystik.Czy ktoś z forum zrealizował ten pomysł lub zastanawiał się nad tym.Zaznaczam,że jestem laikiem jeśli chodzi o joystiki i sterowanie PC przez styk USB
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 13, 2007, 14:31:19 »
Można jak najbardziej wykorzystać MJoya do tego, nawet sprytny sposób na spożytkowanie tej absurdalnej ilości przycisków, jakie oferuje :)

Windows (i Falcon) może współpracować z wieloma joystickami na raz. Starsze gry widzą tylko jedno urządzenie, to wybrane w opcjach Kotrolerów Gier jako preferowane (klikasz Zaawansowane). W przypadku nowych gier, ID urządzenia ma niewielkie znaczenie i nie robi problemów to żadnych.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 13, 2007, 15:21:56 »
Zrobic MFD i tym podobne rzeczy na Mjoy to żaden problem. Jednakże taniej chyba by po prostu wyszło kupic tanią klawiaturę (nowa za 15 zł, stara jeszcze taniej) i po prostu podpiąć przyciski do jej elektroniki, w końcu klawiatura pozwala na jakieś 1575 różnych przycisków, pod warunkiem oczywiście, że sim rozróżnia, lewy shift/alt/ctrl od prawego

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 13, 2007, 16:49:27 »
Sundowner mógłbyś mi wyjaśnić jak rozumieć twoją wypowiedź "....po prostu podpiąć przyciski do jej elektroniki, w końcu klawiatura pozwala na jakieś 1575 różnych przycisków, pod warunkiem oczywiście, że sim rozróżnia, lewy shift/alt/ctrl..."Ja myślałem o wykorzystaniu przycisków ozn.na schemacie pushbuttons na realizację dwóch MFD można by także pomyśleć o ICP.Prawdę powiedziawszy to wydaje mi się ten mój pomysł bardzo podejrzany.Wyjaśnię dlaczego.Jeśli układ MFP,który może realizować np.MDF kosztuje ok.200$ to znacznie tańszy jest MJoy,czyli po co kupować MFP jak można to samo osiągnąć za pomocą MJoya.Chcę jeszcze wyjaśnić dlaczego nie myślałem o zastosowaniu MJoya jako joystiku.Mam cougara,ale zacząłem interesować się tzw.modami.Śledząc różne proponowane modyfikacje doszedłem do wniosku,że powodzenie projektu w dużym procencie zależy od mechaniki,a z tym jest problem.Niektóre z proponowanych rozwiązań mechanicznych są droższe niż nowy cougar.Widziałem na forum projekt kołyski Sundowera i to rokuje nadzieję,że powstanie dobre polskie rozwiązanie,ale to jest przyszłość.Przepraszam za ten długi wywód,ale temat MJoy jest tego wart
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 13, 2007, 17:25:20 »
MFP tyle kosztuje, bo robi go spora firma. Gdyby znalazł się tutaj ktoś z obrabiarką CNC można by zrobic MFD bez ekranu po kosztach materiału i robocizny, a cena nie powinna byc większa niż 200zł. To stosując powiedzmy elektronikę Mjoy8 na specjalnie zaprojektowanej płytce.

MFD, czy ICP można spokojnie podpiąc pod Mjoy16 jakiego sobie tutaj już wiele osób sprawiło, tylko pytanie ile na raz przycisków może działac, podobno windows obsługuje tylko 32, czyli połowę dostępnych. Jeżeli wziąć klawiaturę i podpiąć do niej przyciski, pod odpowiednie wyjścia elektroniki - możesz miec wtedy np przycisk, przyciśnięcie którego spowoduje wysłanie do komputera sygnału klawiatury odpowiadającego naciśnięciu litery 'D', można tez i miec przycisk po przyciśnięciu którego mamy kombinacje Ctrl+Alt+Shift+D i tym podobne.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 13, 2007, 18:32:22 »
Dziękuję za wyjaśnienie.Ponieważ zdecydowałem się na realizację MJoy to myślę,że gdy będzie gotowy do prób to będzie okazja do eksperymentów i podzielenia się doświadczeniami
pozdrawiam
vito_zm

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2007, 20:04:19 »

Witam,

Jest jeszcze jedna alternatywa, której na imię Logitech G15:

IMHO bardzo sympatyczna klawiaturka. Mam ją od miesiąca i jestem pod wrażeniem.... 18 dodatkowych przycisków w trzech bankach  czyli 54 dodatkowe kombinacje do zapisania. (u mnie MFD, ICP i trochę awioniki) No i wyświetlacz na którym w Falconie AF jest odwzorowany DED... Aha i świeci na niebiesko :karpik
"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 14, 2007, 09:49:27 »
Chciałbym wrócić do idei realizacji MFD.Wygodnie jest mieć na oddzielnych klawiszach od wzorujących położenie przycisków tak jak w MFD aby patrząc na ekran manualnie nacisnąć odpowiedni przycisk nie tracąc czasu na przesuwanie myszą lub nie zastanawiać się gdzie jest klawisz na klawiaturze odpowiadający przyciskowi na MFD.Z tego co pisze Suń można to zrealizować za pomocą .Suń wspomniał o zastosowaniu zwykłej klawiatury do tego celu.Domyślam się,że klawiatura wysyła 1 lub parę bajtów kodujących klawisze w odpowiednim formacie.Gdyby wykorzystać elektronikę klawiatury,zrobić matryce dla klawiszy od wzorujących przyciski MFD oraz przekonwertować to na format USB przy pomocy sterownika lub układu programowanego PLD to mielibyśmy gotowe rozwiązanie.Podsumowując można za pomocą  oraz 40 przycisków zrealizować np.2 MFD.Dodatkowo można wykorzystać przełączniki do innych funkcji oraz wejścia analogowe do np.sterowania radarem.Czy ktoś zrobił podobną aplikację?Czy ktoś próbował zastosować to drugie rozwiązanie o którym wspomniałem?Czy ma ktoś materiały na temat oprogramowania USB oraz klawiatury
pozdrawiam
vitro_ZMP

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 14, 2007, 12:42:49 »
W kwestii formalnej... Nie ma takiego użytkownika jak Suń. Sun - to skrót od  pełnego nicka: Sundowner.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 14, 2007, 13:32:35 »
Przepraszam za pomyłkę
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 14, 2007, 20:22:26 »
uhh, no to napisze jak ja się za to zabieram:

Akurat skończyłem mapować klawiaturę, która naprawiam i modyfikuję. Elektronika tej klawiatury ma 26 wyjść do macierzy przycisków, tak jak widać na zdjęciu:

Praktycznie każda klawiatura ma tak samo zmapowane klawisze. Co zrobię, to wywiercę w ścieżkach łącznych małe otwory, do których wlutuję kable, które następnie przylutuję do gniazda D-Sub 25pin ,

który umocuję na obudowie, w specjalnie do tego celu wyciętym miejscu. Do tego gniazda będę mógł wtedy podpinać skrzynkę rozdzielającą z kilkoma innymi gniazdami D-Sub 25, do których podpinać będę MFD, ICP, czy co tam sobie zechcę.

Następnie w samych MFD podepnę odpowiednie kable do przycisków. Np do przycisku OSB 15 w prawym MFD będę musiał podpiąć kombinacje klawiszy Shift+Alt+Num5 czyli do przycisku będę musiał poprowadzić z jednej strony kable nr: 1,16,12. Natomiast z drugiej strony 20 i 19. Czyli te same co są zwierane gdy na klawiaturze wciskamy kombinacje tych 3 przycisków.

Klawisz   (A;B)   
A   (2;24)   
B   (7;26)   
C   (4;25)   
D   (4;24)   
E   (14;23)
F   (7;24)   
G   (7;19)   
H   (5;19)   
I   (8;23)   
J   (5;24)   
K   (8;24)   
L   (6;24)   
M   (5;25)   
N   (5;26)   
O   (6;23)   
P   (9;23)   
Q   (2;23)   
R   (7;23)   
S   (3;24)   
T   (7;20)   
U   (5;23)   
V   (7;25)   
W   (4;23)   
X   (3;25)   
Y   (5;20)   
Z   (2;25)   

1   (2;22)   
2   (11;22)
3   (12;22)
4   (7;22)   
5   (7;21)   
6   (10;21)
7   (10;22)
8   (8;22)   
9   (6;22)   
0   (9;22)   

SHIFT L   (1;20)   
SHIFT R   (1;23)   
ALT L   (16;19)
ALT R   (16;26)
CTRL L   (17;21)
CTRL R   (17;25)
WIN L   (18;22)
WIN R   (18;26)

TAB   (2;20)   
~   (2;21)   
-   (9;21)   
=   (8;21)   
\   (10;24)
BACKSPACE(10;20)
[   (9;20)   
]   (8;20)   
;   (9;24)   
'   (9;19)   
,   (8;25)   
.   (6;25)   
/   (9;26)   
ENTER   (10;25)
ESC   (2;19)   
Space   (4;26)   

INSERT   (11;21)
DELETE   (12;21)
HOME   (14;21)
END   (14;22)
P UP   (12;21)
P DOWN   (12;22)

UP   (10;26)
DOWN   (12;26)
LEFT   (14;25)
RIGHT   (12;25)

Num /   (11;26)
Num *   (13;25)
Num -   (13;26)
Num +   (14;20)
Num Enter(14;24)
Num ,   (13;19)

Num 1   (11;24)
Num 2   (12;24)
Num 3   (13;24)
Num 4   (11;20)
Num 5   (12;20)
Num 6   (13;20)
Num 7   (11;23)
Num 8   (12;23)
Num 9   (13;23)
Num 0   (12;19)

F1   (3;21)   
F2   (4;21)   
F3   (4;20)   
F4   (10;19)
F5   (10;19)
F6   (6;19)   
F7   (6;20)   
F8   (6;21)   
F9   (5;21)   
F10   (5;22)   
F11   (3;22)   
F12   (3;19)   

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 14, 2007, 21:38:58 »
Sun jesteś genialny.Rozumiem Twoją idę.Matrycę klawiatury trzeba zamienić na przyciski wg.swoich potrzeb np.MFD i je odpowiednio połączyć do tych 26 wejść.Jedno mnie tylko intryguje.Zakładam,że oprócz tej naszej przerobionej klawiatury mamy także podstawową.Pytanie następujące jak podłączyć tę przerobioną do PC.Czy trzeba zamienić interfejs oraz format sygnału klawiatury na USB aby ją połączyć z PC?
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 14, 2007, 22:18:17 »
U mnie ta przerobiona będzie w pełni funkcjonalna, tzn jedyne czym sie będzie różnic po przeróbce to tym, że będzie miała gniazdo D-Sub do podłączania bezpośrednio paneli, albo rozgałęźnika. Kable do elektroniki podłączę w taki sposób, że będzie możliwe ponowne jej złożenie i poprawne działanie.

Jedyny problem to koszt przycisków, bo za przyciski na dwa MFD trzeba będzie zapłacic od 40 do 90zł - zależnie od typu.

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 15, 2007, 07:47:20 »
Sun jestem pełen podziwu dla prostoty Twojego rozwiązania.Z tego co zrozumiałem,to do klawiatury podstawowej w miejscu połączenia z matrycą klawiszy (to co jest pokazane na rys.) będzie podłączona łączówka od której będą rozprowadzane kable do poszczególnych przycisków.Krótko mówiąc te dodatkowe klawisze będą pracować równolegle z podstawowymi.Bardzo mi się podoba Twoje rozwiązanie,postaram się je zrealizować jeśli nie masz nic przeciwko temu (myślę tu o prawach autorskich).Przy okazji mam pytanie dotyczące przycisków,gdzie je można kupić i jaki typ.
Chciałbym przy okazji wyrazić swoją opinię na temat MJoya.Podziwiam autora projektu za prostotę rozwiązania.Właściwie istota tego rozwiązania tkwi w oprogramowaniu mikrokontrolera,pozostałe elementy są na zew. i każdy może zastosować NJoya według swoich potrzeb.Ja zdecydowałem się na jego realizację na potrzeby trymerowania,sterowania radarem,pedałami itp.Ponieważ mam cougara i ostatnio prześledziłem na forum stosowane mody dla tego joya to dało mi to pewien pogląd na mechanikę i doszedłem do wniosku,że problem mechaniki jest najtrudniejszy z całego projektu.
Mam jeszcze jedno pytanie z programowaniem MJoya.Czy są jakieś poważne problemy z używaniem polecanego programu PonyProg200 do programowania ATmega16?
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 15, 2007, 13:12:32 »
Mam jeszcze jedno pytanie z programowaniem MJoya.Czy są jakieś poważne problemy z używaniem polecanego programu PonyProg200 do programowania ATmega16?
pozdrawiam
vito_zm

Żadnych, dlatego jest polecany ;)