Muszę przyznać,że znalazłem się w punkcie,w którym muszę podjąć decyzję co dalej.Założyłem,że wykonam MFDx2 oraz ICP na oddzielnych płytkach uniwersalnych z włącznikami monostabilnymi lutowanymi na płycie oraz płytą rozprowadzającą sygnały.W związku z czym są możliwe trzy rozwiązania:
1.Zastosować klawiaturę z wyprowadzonymi drutami na zewnątrz.Na płycie rozprowadzającej wyprowadzić pogrupowane sygnały na 3 oddzielne łączówki,które należy połączyć z dwoma MFD oraz ICP.Wada tego rozwiązania duża liczba połączeń na zew.płyt.22 druty z klawiatury PC do płyty rozprowadzającej,po 21 drutów do MFD do ICP nie liczyłem (plus zasilanie diod świecących).Drugą wadą jest ingerencja w klawiaturę,dodatkowo jeśli ktoś chciałby użyć innej klawiatury niż Sun to musi wykonać jej mapowanie.
2.Można uniknąć drugiej wady z punku 2 stosując następujące rozwiązanie.Płyta rozprowadzająca wyposażona jest w gniazdo wejściowe typu PS2,do którego podłączamy podstawową klawiaturę.Płytę rozprowadzającą łączymy z PC do we. PS2.Przełącznikiem na tej płycie wybieramy klawiaturę.W rozwiązaniu z p.1 niektóre klawisze były podłączone równolegle natomiast wyjście do PS2,było jedno.W rozwiązaniu z p.2 wyjścia PS2 są przełączane,czyli podczas gry mamy do dyspozycji naszą klawiaturę,po zakończeniu gry przełączamy na podstawową.Podstawową wadą tego rozwiązania jest zastosowanie drivera klawiatury na płycie rozprowadzającej.
3.Rozwiązanie trzecie z MJoyem jest najbardziej eleganckie.Zmniejsza się liczba drutów z płyty rozprowadzającej (MJoy) do MFD z 21 do 9.Nie ma potrzeby ingerencji w klawiaturze.Wadą tego rozwiązania jest ograniczenie do 32 klawiszy co jest za mało.
W związku z przedstawionymi powyżej rozwiązaniami mam pytania.
1.Czy ktoś stosuje rozwiązanie z p.3 z programem wspomnianym przez PrzemoB?
2.Czy ktoś z forum ma informacje jakie drivery są dostępne na rynku,oraz gdzie można znaleźć ich opis oraz aplikacje.Te informacje byłyby potrzebne do rozwiązania z p.2.
Może jest jeszcze inne rozwiązanie?
pozdrawiam
vito_zm
p.s
Szkoda,że jest takie małe zainteresowanie tym tematem.