Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 20, 2007, 05:57:58 »
Sprawa sterowania FalconaAF za pomocą paru joystików została wyjąśniona.Rozwiązanie jest trywialne wystarczy w setup wybrać odpowiedni joystik oraz przycisk, wykonać clear potem apply i gotowe
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 20, 2007, 18:54:47 »
Ukończyłem właśnie przeróbkę klawiatury.Jutro podłączę przełączniki i razpocznę testowanie.Teraz muszę poważnie pomyśleć o projekcie panelu.PtrzemoB czy mógłbyś podać wymiary twojej płyty ICP oraz MFD.Interesują mnie także typy użytych przez Ciebie klawiszy i przełączników. Ja rozpocznę od łatwiejszego panelu,tzn.MFD.Załączam zdjęcia przerobionej klawiatury.

pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 20, 2007, 18:59:55 »
Ponieważ dołączył tylko jedno zdjęcie wysyłam jeszce jeden post.Przy okazji mam pytanie co zrobić aby załączyć w jednym post parę zdjęć

vito_zm

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 21, 2007, 10:21:38 »
Szybko Ci poszło z klawiaturą  :001:
Niestety ja cierpię na chroniczny brak czasu  :015:

Co do wymiarów paneli:

ICP - zajrzyj tutaj :

http://www.viperpit.org/forum/viewtopic.php?t=2157 - sporo różnych informacji o ICP

a w szczególności tutaj  :

http://www.viperpit.org/forum/viewtopic.php?t=170&postdays=0&postorder=asc&start=64 - UWAGA! wymiary podane w calach

MFD - sporo informacji tutaj :

http://www.viperpit.org/forum/viewtopic.php?t=2152

nie znalazłem dokładnych rysunków, takich jak dla ICP. W tej chwili nie mam czasu, spróbuję coś znaleźć później.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 21, 2007, 12:03:26 »
Mówisz, masz: ;)

« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 21, 2007, 13:50:05 »
Dziękuję za informacje.Dzisiaj testuję klawiaturę (kilka włączników testowych) dla paru wybranych funkcji.Kupiłem także bezbarwne plexi.Kupiłem to w hurtowni jako odpady i zauważyłem u nich folię samoprzylepną (tak ją nazwali) do plexi.Nie umieli odpowiedzieć jaka jest technika przylepiania do plexi.Wpadł mi do głowy pomysł,aby tę folię nalepić na MFD (będzie udawać ekran).W związku z czym mam następujące pytania.Jaki wybrać kolor (mają jasną i ciemną zieleń lub kolor niebieski)?Czy wiadomo jak to przylepić do plexi?
Jak Wy chcecie rozwiązać ten problem?
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 22, 2007, 00:42:09 »
Co masz na myśli  jako "technika przylepiana do plexi"?
Jak nakleić żeby nie było bąbli ?

Pryskasz wodą powierzchnię na której chcesz nalepiać folię, odklejasz kawałeczek papieru podkładowego  ze spodu folii/ Przykładasz ją do plexi na krawędzi. I ciągniesz paluszkiem żeby ładnie przylegała (kilkakrotnie). Potem delikatnie odciągasz papier z podkładu, nie za dużo żeby nie spowodować marszczenia się. Tak żeby się tylko delikatnie zawiną. Potem bierzesz szmatkę i machasz nią równolegle do " krawędzi ". Byle nie za blisko miejsca w którym folia odkleja się od podkładu. Szorujesz szmatką  na tyle mocno i wytrwale aby pozbyć się bąbli powietrza. Wody nie żałuj, ale tez nie przesadź, to nie ma być kąpiel. Ma tylko ułatwić usuwanie powietrza.

Nie mogłeś kupić plexi obrazu w kolorze?

« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 22, 2007, 06:45:46 »
Mieli kolorowe plexi,ale duże powierzchnie.Ja kupiłem odpad o powierzchni 70x21 4mm za 14zł. Najmniejszy kawałek foli nie pamiętam wymiaru kosztuje ok.15zł.Dlatego rozpatruję zastosowanie foli. Dziękuję za radę.Sprzedawca rzeczywiście wspominał o bąblach,co się zgadza z Twoimi uwagami.
Mam pytanie do PrzemoB i Sun jaki kolor ekranu, kolor klawiszy oraz jaki kolor obramowania MFD ?W sklepie mają klawisze o kolorze czarnym,zielonym,czerwonym,białym nie mają szarego.

« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 22, 2007, 07:48:50 »
Mam jeszcze jedną wątpliwość.Rozpocznę próby MFD z przełącznikami podpiętymi do klawiatury, później podejmę decyzję co dalej.Rozwiązanie elektryczne MFD dla wersji z klawiaturą czy MJoyem różni się tylko diodami dla tego drugiego rozwiązania co nie stanowi żadnego problemu dla sterowania MFD.Moja wątpliwość dotyczy cytatu Sun w jednym z post "... ICP można spokojnie podpiąć pod Mjoy16 jakiego sobie tutaj już wiele osób sprawiło, tylko pytanie ile na raz przycisków może działać, podobno Windows obsługuje tylko 32, czyli połowę dostępnych..."
Ile przycisków joystika (np.MJoya) obsługuje Windows XP?

PrzemoB

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 22, 2007, 10:03:11 »
... ICP można spokojnie podpiąć pod Mjoy16 jakiego sobie tutaj już wiele osób sprawiło, tylko pytanie ile na raz przycisków może działać, podobno Windows obsługuje tylko 32, czyli połowę dostępnych..."
Ile przycisków joystika (np.MJoya) obsługuje Windows XP?

To się niestety zgadza, wynika to z ograniczeń jakie wprowadza DirectX, nie jestem pewien czy dotyczy to wszystkich wersji windy.
Tak czy owak, można to obejść używając odpowiedniego softu - http://www.mindaugas.com/software/MJoyMapper/index.php, mapuje styki z mJoy'a bezpośrednio na klawiaturę - wtedy można wykorzystać 112 przycisków.
Osobiście chyba wolę takie rozwiązanie, poprzez zewnętrzny program, niż ręczne przypisywanie każdego klawisza w setup gry.

Pozdr.
Przemo

« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 22, 2007, 12:03:13 »
Muszę przyznać,że znalazłem się w punkcie,w którym muszę podjąć decyzję co dalej.Założyłem,że wykonam MFDx2 oraz ICP na oddzielnych płytkach uniwersalnych z włącznikami monostabilnymi lutowanymi na płycie oraz płytą rozprowadzającą sygnały.W związku z czym są  możliwe trzy rozwiązania:
1.Zastosować klawiaturę z wyprowadzonymi drutami na zewnątrz.Na płycie rozprowadzającej wyprowadzić pogrupowane sygnały na 3 oddzielne łączówki,które należy połączyć z dwoma MFD oraz ICP.Wada tego rozwiązania duża liczba połączeń na zew.płyt.22 druty z klawiatury PC do płyty rozprowadzającej,po 21 drutów do MFD do ICP nie liczyłem (plus zasilanie diod świecących).Drugą wadą jest ingerencja w klawiaturę,dodatkowo jeśli ktoś chciałby użyć innej klawiatury niż Sun to musi wykonać jej mapowanie.
2.Można uniknąć drugiej wady z punku 2 stosując  następujące rozwiązanie.Płyta rozprowadzająca wyposażona jest w gniazdo wejściowe typu PS2,do którego podłączamy podstawową klawiaturę.Płytę rozprowadzającą łączymy z PC do we. PS2.Przełącznikiem na tej płycie wybieramy klawiaturę.W rozwiązaniu z p.1 niektóre klawisze  były podłączone równolegle natomiast wyjście do PS2,było jedno.W rozwiązaniu z p.2 wyjścia PS2 są przełączane,czyli podczas gry mamy do dyspozycji naszą klawiaturę,po zakończeniu gry przełączamy na podstawową.Podstawową wadą tego rozwiązania jest zastosowanie drivera klawiatury na płycie rozprowadzającej.
3.Rozwiązanie trzecie z MJoyem jest najbardziej eleganckie.Zmniejsza się liczba drutów z płyty rozprowadzającej (MJoy) do MFD z 21 do 9.Nie ma potrzeby ingerencji w klawiaturze.Wadą tego rozwiązania jest ograniczenie do 32 klawiszy co jest za mało.
W związku z przedstawionymi powyżej rozwiązaniami mam pytania.
1.Czy ktoś stosuje rozwiązanie z p.3 z programem wspomnianym przez PrzemoB?
2.Czy ktoś z forum ma informacje jakie drivery są dostępne na rynku,oraz gdzie można znaleźć ich opis oraz aplikacje.Te informacje byłyby potrzebne do rozwiązania z p.2.
Może jest jeszcze inne rozwiązanie?
pozdrawiam
vito_zm
p.s
Szkoda,że jest takie małe zainteresowanie tym tematem.

Offline Rolam

« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 22, 2007, 12:30:45 »
A teraz wyobraź sobie... masz przełącznik świecący (typu on (off) ). Masz np. kolorową folię , albo np w kolorze szarym papier samoprzylepny . Drukujesz na drukarce napis, wycinasz go skalpelem (ze  środka,tak aby przypominało szablon ) i naklejasz na taki przełącznik... i masz świecący napis np. MASTER ARM :D
Lub  wycinasz wzór liter, nakalejasz napis na przezroczysty guzik, malujesz aerografem, zabezpieczasz bezbarwnym i odrywasz litery. dajesz diodę LED jako podświetlenie i też masz napis na guziczku. Ci bardziej dokładni mogą to zrobić od środka przycisku. Wtedy bezbarwny niepotrzebny :D
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 23, 2007, 22:56:28 »
Mam pytanie do Sundownera.Czy rozpatrywałeś w jaki sposób połączyć klawisze LMFD OSB oraz RMFD OSB z klawiaturą (matrycą) podstawową.U mnie matryca podstawowa zbudowana jest z 14 kolumn i 8 wierszy (lub odwrotnie) i tworzy 101 klawiszy.Mam wyprowadzone 22 sygnały na łączówkę DB25.Sprawdziłem omomierzem na łączówce działanie wszystkich 101 klawiszy.Połączyłem dla testów parę klawiszy i zacząłem próby.
LMFD OSB ma 20 włączników,które po naciśnięciu powinny zewrzeć odpowiednie 3 kolumny z 3 wierszami (Ctrl,Alt oraz odp.liczę 1-0 oraz 1-0 num).Wg. mnie włącznik powinien być trzypozycyjny,dla Ctrl,Alt oraz odp.liczby.Podobnie dla RMFD OSB,gdzie zamiast Ctrl mamy Shift.
Nie wiem czy wyraziłem się precyzyjnie,ale wg.mnie nie można np. mostkować kolumn lub wierszy bo zmienimy działanie matrycy podstawowej.Co innego gdyby zbudować dla gry swoją matrycę pod kątem MFD oraz ICP.Wspomniałem o tym w poprzednim post jako o rozwiązaniu opisanym w p.2.
Czy mógłbyś mi wyjaśnić swoją koncepcję zbudowania matrycy dla potrzeb MFD.Przy okazji realizacji MFD nasunął mi się wiosek.Nie ma sensu stosować klawiszy do druku,ponieważ uniwersalna płyta drukowana o wymiarach 14x14cm kosztuje 45zł.Zostaje zastosowanie włączników montowanych na pleksi i połączenie ich drutami z sygnałami z matrycą podstawową
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 24, 2007, 02:17:39 »
No właśnie skończyłem robic szkic połączeń dla prawego MFD:

Dla lewego zmienią się tylko niebieskie numery. Ale widze tutaj mały problem przy OSB15 i OSB20, możliwe, że gdzieś popełniłem błąd przy mapowaniu klawiatury, bo to jest niemożliwe, by te dwa przyciski (Lshift+Lalt+Num0 i Lshift+Lalt+Num5) działały przy tych samych przyciskach włączonych.

« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 24, 2007, 09:15:04 »
Sun dziękuję za szkic.Przeanalizowałem go i pojawiły się podstawowe pytania,które postawiłem na forum.Nie mogę znaleźć w internecie schematu ideowego lub aplikacji jakiegokolwiek układu scalonego zastosowanego w klawiaturach i stąd kłopoty w analizie schematów odtworzonych na podstawie druku ("mapowanie").Z mojego odtworzonego schematu wynika,że układ scalony SK-8801 na 14 linii pionowych (umownie nazwijmy je wyjścia) oraz 8 linii poziomych (nazwijmy je wejścia),które tworzą matrycę włączników.W matrycy Sun jest odpowiednio 18 i 8).Każde naciśnięcie klawisza daje zwarcie bezpośrednio lub przez diodę odpowiedniej kolumny z wierszem co można zmierzyć omomierzem.U mnie połączeń przez szeregową diodę jest tylko 15 pozostałe są połączone bezpośrednio.Połączenie diod sugeruje,że wyprowadzenie umownie nazwanych linii pionowych (kolumn matrycy) mają wew. scalaka małe napięcie dodatnie.Tyle wniosków na podstawie odtworzonego schematu z mojej starej klawiatury.
Teraz wracając do szkicu Sun.Jako przykład przycisk OSB1.Przycisk ten powinien załączyć klawisz ozn.1,Lshift oraz Lalt i to rzeczywiście robi.Istnieje różnica w połączeniach matrycy klawiatury przed modyfikacją i po.
Przed modyfikacją klawisz 1 łączy 2 z 22,Shift L 1 z 20 oraz Alt L 16 z 19.
Po modyfikacji 1 i 16 są zwarte na stałe (umowne kolumny matrycy) oraz 19 z 20 (umowne wiersze).
W związku z czym mam pytanie czy dla układu scalonego mostowanie kolumn np.1 z16 lub wierszy np.19,20 nie ma żadnych konsekwencji.Ponieważ dyskusja staje się zbyt szczegółowa to mam do Sun prośbę,jeśli masz jakieś materiały na temat układów scalonych zastosowanych w klawiaturach lub ich aplikacje to prześlij je na mój mail.Przy okazji mam do Ciebie pytanie czy masz już wybrany typ włącznika i kolor klawisza i czy stosujesz pleksi czy inny materiał.Załączam zdjęcie mojego "testera".

pozdrawiam
vito_zm