Chciałbym uzupełnić ostatni post.Jestem w trakcie uruchamiania moich MFD,dlatego pojawiają się nowe problemy.
Wnioski z uruchomienia MJoya w grze FalconAF,gdzie podstawowym joystikiem jest Thrustmaster Cougar.
1.Należy zmienić numer ID producenta (vendor) tak aby nie zajmował pierwszej pozycji w kontrolerach gier w panelu sterowania Windows.W pliku oryginalnym jest ID jest 0 co ozn.pierwszą pozycję.Ja mam podłączone do PC dwa joystiki firmy Thrustmaster oraz Logitech.Wprowadzając ID równe 10 (0A Hex) dla MJoy przesuwamy go z pierwszej pozycji na trzecią.
Dlaczego musiałem zmienić ID vendor Mjoya?Gdy był na pierwszej pozycji to w grze FalconAF nie działał prawidłowo hat w stick (drążku).
2.Jeśli będziemy używać więcej MJoyów to należy zmienić nazwę kolejnego MJoya na np.MJ62 oraz pozostawiając ID vendora np.10 zwiększyć o jeden ID product np 3.
3.Ponieważ MJoy ma obsługiwać dwa MFD oraz ICP oraz parę dodatkowych funkcji dlatego, chciałem zastosować program MJoyMapper,który nie ma ograniczeń Windows tzn.32 programowane przyciski.U mnie w grze FalconAF nie działają kombinacje naciśnięcia jednoczesnego 2 lub więcej klawiszy np.Ctrl+Alt+1 (LOBS1 w LMFD).W programie MJoyMapper mogę przypisać klawiszowi LOBS1 kombinację Ctrl+Alt+1 ale w grze jest działa tylko 1 a nie cała kombinacja.
MJoyMapper akceptuje podwójne kombinacje klawiszy np.Ctrl+z,Ctrl+x itp.w programach Notatnik oraz WordPad.
Wniosek ogólny jest taki,że moje problemy mogą nie wystąpić w innej konfiguracji i innej grze.U mnie podstawowym joystikiem jest Cougar,który wykorzystuje profil napisany w Foxy i jest kontrolowany programem Hotas Cougar Control Panel.Ten program ma dwie opcje Windows oraz Button&Axis Emulation is ON.Profil narzuca opcję Button&Axis Emulation is ON,dlatego zachowanie się MJoya może się różnić od innych aplikacji.Prawdopodobnie jeśli MJoy jest zastosowany do sterowania joystiku oraz np.tworzenia MFD czy ICP to nie wystąpią problemy o których napisałem,ale to trzeba sprawdzić.
4.W moim przypadku aby zrealizować dwa MFD oraz ICP to muszę zastosować 3 MJoye
pozdrawiam
vito_zm