Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 168723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 03, 2007, 22:29:45 »
Wszystko jest w manualu Smiley
Jeśli znasz angielski, to łatwo załapiesz. Jeśli nie, to daj znać, postaram się trochę potłumaczyć.
Niestety, padła strona mjoya. Jeśli nie masz manuala, to powiedz, wyślę Ci na mail.

O taktaktak, poproszę bardzo, nawet nie wiedziałem że takowy manual istnieje, wszystkie linki z początku wątku o mjoy wygasły. Z angielskim nie ma problemu, powiedz tylko na ile ta instrukcja jest kompatybilna z wersją mjoy by Sundowner.

nie bój żaby.

Nie boję, właśnie chcę nią latać z wykorzystaniem tych wszystkich gadżetów ;-)

Rotary w MJoyu to NIE są przełączniki stabilne z większą ilością pozycji.
Tutaj mnie zmartwiłeś. Sądziłem że chodzi o coś takiego:

http://www.nikomp.com.pl/opisy/WR000/WRAA261G.htm

i że jak pod daną pozycję, oznaczoną najlepiej cyferką przypiszę jakąś funkcję (np tryb szlem) to że ona zawsze pod tą cyferką będzie. Z tego co napisałeś wynika, że to raczej coś w stylu kółka myszy. Problematyczne staje się w tej sytuacji np. przypisanie trybów autopilota, albo klap. A jak ten przełącznik odróżnia przełączanie szybkie od wolnego w momencie, kiedy np przełączamy go tylko o jedną pozycję? Czy w ogóle posiada on jakieś wyraźnie akcentowane pozycje (kliknięcia)? I jaki ten przełącznik powinien być, mam na myśli to o co pytać w sklepie elektronicznym, bo już wiem, że nie o obrotowy przełącznik wielopozycyjny (w linku który podałem wyżej właśnie coś takiego nazywa się rotary switch)?
Bardzo dziękuję za odpowiedź na pytania, mam nadzieję że po przeczytaniu manuala rozjaśni mi sie sporo.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 03, 2007, 22:57:09 »
Właśnie rotary w MJoyu działają dokładnie na zasadzie kółka w myszy. Nie jestem pewien, jak on rozróżnia między szybkim a wolnym kręceniem, może jakiś algorytmik w stylu "tyle a tyle oczek w ciągu sekundy"?

O co pytać w sklepie elektronicznym - to już było zadawane w tym temacie (a może w Szmajser Słodowy zaprasza?), chyba nawet przeze mnie :) Jeśli dobrze pamiętam "enkoder mechaniczny" (ale poszukaj i upewnij się). Ilość kroków dowolna.

Manual już podsyłam na adres z profilu. Instrukcja jest całkowicie kompatybilna z płytką by Sun, jedynie trzeba pamiętać, że ona jest połączeniem podstawowej PCB MJoya z Key Matrixem, czyli postępujemy według schematu "with key matrix". Sam matrix jest zorientowany tak samo, jak w instrukcji (jak na stronie 11) więc nie powinno być problemów z podłączaniem.

Jeśli więcej osób będzie potrzebowało manuala do MJoya16, mogę postarać się gdzieś go wrzucić do ściągnięcia. Póki co, rozsyłam na mail

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 03, 2007, 23:11:18 »
Nie jestem pewien, jak on rozróżnia między szybkim a wolnym kręceniem, może jakiś algorytmik w stylu "tyle a tyle oczek w ciągu sekundy"?
No właśnie dlatego pytałem co w sytuacji, kiedy przełączymy o jedno oczko. Ale to w sumie mało ważne teraz, zastanawiam się, czy w tej sytuacji nie można wykorzystać toggle switches do podpięcia do takiego wielopozycyjnego obrotowego przełącznika o jakim pisałem? Taki przełączniki to nic innego, jak kilka wyłączników w jednej obudowie. W zalezności od pozycji zwiera obwód nr 1, 2 itd.. Czy można podpiąć go pod wyjścia przeznaczone dla toggle switches w taki sposób, żeby np w pozycji 1 zwierał obwód tak, jakby toggle switch nr 1 był w pozycji ON, po przełączeniu na 2 z kolei wyłącza się toggle 1 (pozycja off), a załącza toggle nr 2. Da się to zrobić w ten sposób?

Ogromne dzięki za instrukcję, zabieram się do czytania.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 03, 2007, 23:15:22 »
Czy można podpiąć go pod wyjścia przeznaczone dla toggle switches w taki sposób, żeby np w pozycji 1 zwierał obwód tak, jakby toggle switch nr 1 był w pozycji ON, po przełączeniu na 2 z kolei wyłącza się toggle 1 (pozycja off), a załącza toggle nr 2. Da się to zrobić w ten sposób?

Też się nad tym zastanawiałem i nie jestem pewien. Problem jest w sumie jeden - przycisk Init. Wciśnięcie przycisku Init powoduje, że aktualne ustawienia wszystkich toggle switchy są przekazywane, innymi słowy to takie wywołanie fali impulsów tak, żeby zsynchronizować pozycje przełączników w urządzeniu i w grze. Nie wiem, jak by się to zachowało w przypadku takiego "hacka".

Przy czym nie mówię, że to NIE zadziała. Nie zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem zbyt szczegółowo, a te kilka piw, które w siebie wlałem dziś wieczór, nie pomaga :)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 03, 2007, 23:22:33 »
W takim razie nie pozostaje nic innego, jak tylko sprawdzić to rozwiązanie w praniu, jak już dostanę mjoy w swoje łapska, nie omieszkam tego zrobić. Za bardzo mi się zawiesiła wizja takiego przełącznika trybów pracy radaru :-)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 03, 2007, 23:57:25 »
Znów będzie post pod postem, ale nie mogę już edytować, a chyba znalazłem odpowiedź na stronie 23 w instrucji. Jest tam opisany sposób podłączenia trójpozycyjnego przełącznika. Masa jest wspólna, więc nie powinno być problemu z większą ilością pozycji.

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 04, 2007, 09:22:19 »
Witam,jeśli interesuje ciebie zastosowanie MJoya w realizacji np.kokpitu przejrzyj wątek "MFD,ICP i podobne panele".Wątek ten jest związany z Falconem AF,ale to nie ma większego znaczenia.Ja zastosowałem wszystkie elementy współpracujące z MJoyem w moim kokpicie.Jeśli dokładnie przeczytasz ten wątek to znajdziesz odpowiedz co można zrobić za pomocą MJoya i jakie ma ograniczenia.Na początek radzę przeczytać i zrozumieć manuala do MJoya.Za pomocą MJoya można zrealizować tylko część projektu kokpitu,pozostałe elementy można zrealizować innymi programami o których także wspominam w wspomnianym wątku.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 05, 2007, 11:13:30 »
Vito dotarłem narazie do połowy wątku i zżera mnie zazdrość do falconowców za tę całą awionikę, dużo bym dał żeby mieć tak odwzorowany kokpit Flankera :-), Niestety w LOMAC to wszystko jest za bardzo uproszczone. Kawał dobrej roboty z tymi MFD i ICP, a wątek bardzo pomocny, powoli krystalizuje mi się jakaś wizja. Dziękuję za pomoc.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 22, 2007, 17:43:12 »
Jakby ktoś potrzebował, stronę MJoya można znaleźć w archiwum internetu ;)
http://web.archive.org/web/20070513094149/www.mindaugas.com/projects/MJoy16/

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 23, 2007, 21:26:24 »
Porada dla osób planujących montaż Mjoy16. NIE jest obojętne jakiej mocy rezystory dobierzecie. Wziąłem wszystkie z przedziału 2-3W i ŻADEN mi się nie mieści na płytce. Po pierwsze zbyt grube nóżki nie wchodzą w otwory, po drugie nie mieszczą się obok siebie na płytce. Zatem nie przedobrzać, zapas watów nie jest do niczego potrzebny, a jak widać może przeszkodzić. Mam tylko nadzieję że w elektroniku w moim mieście znajdę odpowiednie rezystory jutro, bo jak nie to muszę czekać na kolejną paczkę, żeby skończyć lutowanie :-/

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 23, 2007, 22:00:40 »
Na bank w elektroniku będą mieli takie "zwykłe".

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 23, 2007, 22:06:35 »
W dziurze w której mieszkam nie zakładałbym się o to. W 2 sklepach nie znalazłem zwykłych konektorów (tych białych 3 i 5 pin), kiepsko z wyborem przycisków i innych raczej niewyszukanych rzeczy. Najgorsze jest to, że w roztargnieniu zapomniałem zamówić poty suwakowe do toe breaks, mam tylko jeden duży na ster, resztę będę musiał dorobić później. Całe szczęście, że to lutowanie to taka prościzna i całkiem przyjemna zabawa, gdyby nie te rezystory miałbym w jeden wieczór gotowego Mjoy'a. Przy okazji zapytam - ten konektor 5 pin obok scalaka, to jest ów programator układu? Tzn te 5 pinów od góry to właśnie te gnd, mosi, miso, sck, reset, które trzeba podpiąć do portu LPT przez rezystory?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 23, 2007, 23:16:46 »
Tak.

Jeżeli nie możesz znaleźć konektorów 3 i 5 pinowych to możesz tam dać zwykłe goldpiny, wszystko jest w rozmiarówce 2.54mm.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 26, 2007, 12:22:26 »
Bardzo proszę kogoś, kto posiada firmware Mjoy o udostępnienie, jeśli to możliwe. Linki są przedawnione.
Jakiej wersji ponyprog należy użyć? Czy może jest to obojętne? Póki co niestety dostaję komunikat "hardware error" przy próbie odczytu. Jestem na etapie sprawdzania wszystkich połączeń.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 26, 2007, 13:43:49 »
Mam dziwną sytuację. Przy próbie odczytu (command->read program(FLASH)) dostaję komunikat: "Device missing or unknown device" i do wyboru abort/retry/ignore. Po kliknięciu na "ignore" pojawia się pasek postępu, przechodzi do końca po czym dostaję komunikat "Read succesfull. Device size 16896 Byte". Teraz nie wiem czy jest OK (jeśli tak, to skąd ten pierwszy komunikat o nieznanym urządzeniu? W dalszym ciągu nigdzie nie mogę znaleźć firmware, linki, które podał BigMac to archiwum stron, natomiast odnośniki do pobrania softu nie działają.