Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #180 dnia: Października 06, 2007, 07:32:27 »
Myślę,że twój pomysł pomoże Flankerowi rozwiązać problem.Co do opcji continous w SVMapper to jest ona bardzo przydatna.Zastosowałem ją w 3 przypadkach w moim kokpicie,gdzie są przyciski typu push buttons:stores jettison,eject oraz do autokorekcji autopilota.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: Października 13, 2007, 14:18:23 »
Wracam do odlutowywania podstawki, jeszcze się za to nie zabrałem. Ale ktoś mi na politechnice rzucił informacją, że w budynkach wydziału elektroniki są warsztaty, gdzie każdy może przyjść i korzystać z bardziej profesjonalnych urządzeń. Padła nazwa "lutownica [jakaśtam]" (właśnie nie zapamiętałem jaka), która działa w ten sposób, że odlutuje mi na raz wszystkie nóżki.

Czy wiecie, o jaki sprzęt chodziło? Muszę wiedzieć, o co poprosić.

« Odpowiedź #182 dnia: Października 13, 2007, 15:24:24 »
Jest to lutownica do której dokręca się metalową końcówkę w kształcie podstawki pod obwód scalony.Podgrzewasz od strony nóżek podstawkę jednocześnie wyjmując ją od strony elementów płaskimi szczypcami.Płytę należy umieścić w imadełku.Domyślam się,że studiujesz na Politechnice.Z moich doświadczeń wynika,że nie ma problemu to zrobić na jakiejś laborce z technicznego przedmiotu.

« Odpowiedź #183 dnia: Października 14, 2007, 08:02:58 »
Chciałbym uzupełnić ostatni post.Nie ma problemu z wylutowaniem podstawki lub obwodu scalonego za pomocą wymienionego w poprzednim post grota w kształcie podstawki dokręcanego do końcówki lutownicy dla małych podstawek.Dla 40 nóżkowych tak jak w twoim przypadku lutownica musi mieć trochę większą moc.Co do mojej uwagi na temat możliwości pomocy mojej PPolitechniki to trochę przesadziłem.W mojej praktyce zawodowej wylutowałem wiele układów scalonych stosując różne metody między innymi z użyciem grota w kształcie podstawki ale najprościej jest pociąć Podstawkę cięciami bocznymi na mniejsze odcinki i próbować je wylutować tradycyjną metodą przy użyciu lutownicy,ssawki lub specjalnej miedzianej taśmy,która wchłania cynę jeśli ją umieścimy na elemencie do usunięcia i będziemy podgrzewać lutownicą.Nie jestem pewien czy ta taśma jest dostępna na rynku.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: Października 14, 2007, 13:36:17 »
A czym tę podstawkę pociąć? Nożykiem, brzeszczotem? Trochę się boję porysowania płytki lub elementów.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #185 dnia: Października 14, 2007, 13:46:57 »
Może spróbuj przetopić ostrzem rozgrzanego noża. Powinno iść jak w masło, a płytki raczej nie uszkodzisz.

« Odpowiedź #186 dnia: Października 14, 2007, 16:01:45 »
Przesyłam zdjęcie tego narzędzia.Trochę wstyd,że nie wiem jaka jest fachowa nazwa.Używam go do robienia modeli,kosztuje parę zł.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: Października 14, 2007, 17:07:08 »
Na razie się wstrzymam z tym, bo po lepszym dogięciu nóżek mikrokontrolera ośki nie skaczą. Póki co, mija drugi dzień jak to działa. Jeśli nie padnie znowu, to zostawię jak jest.

« Odpowiedź #188 dnia: Października 14, 2007, 17:13:21 »
Dobrze,że na wpadłeś.Jest to metoda stosowana przez praktyków.Można umiejętnie rozgiąć nóżki tak aby po włożeniu do podstawki kontaktowały,ale trzeba je po rozgięciu umieć włożyć do podstawki.Gratuluję sukcesu i pozdrawiam

kmax1

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: Października 15, 2007, 18:02:12 »
Witam!
Błagam o pomoc!!! Próbowałem coś znaleźć na forum ale nie bardzo nawet wiem jak tego szukać. Zrobiłem swój panel, tak wstępnie i troszkę prowizorycznie - żeby sprawdzić czy działa. I wszystko jest w porządku. Przyciski, przełączniki dźwigienkowe itp. działają bez zarzutu ale...
Jak podłączę joy Logitech Extreme 3d do 2 portu usb to nagle Mjoy odmawia posłuszeństwa... Sam działa -jak już wspomniałem- dobrze, a po podłączeniu logitecha a) albo Mjoy działa z jakim niesamowitym opóźnieniem albo b) nagle przestaje działać w ogóle. Tak jakby się wieszał. Mał ktoś może podobny problem? Jest na to jakieś rozwiązanie?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: Października 15, 2007, 18:03:45 »
Podejrzewam, że możesz mieć zbyt niskie napięcie na USB. Czy używasz jakiegoś HUBa czy bezpośrednio podpinasz do złącz w kompie?

kmax1

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: Października 15, 2007, 18:17:33 »
AAA... gdzieś już chyba o tym czytałem... Mam podpięte bezposrednio do USB. Muszę to sprawdzić miernikiem jak wrócę do domu. Oj... żeby to był tylko ten problem  :001: Dzięki za sugestię.  Z tego co pamiętam wystarczy chyba zwykły hub pasywny, bez zasilacza...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #192 dnia: Października 17, 2007, 07:57:14 »
Witam użytkowników MJoy-a.

Czy ktoś z was miał doczynienia z czymś takim: http://www.lbodnar.dsl.pipex.com/joystick/ ?

Pozdrowienia,

Soribfer.
OstBlock.

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #193 dnia: Października 17, 2007, 09:30:41 »
Myślę,że jest to alternatywa dla MJoy.Szczególnie jest to rozwiązanie przydatne dla tych,którzy maja kłopoty z montażem itp.Cena jest przystępna,nie liczyłem kosztów MJoya,ale myślę,że w granicach 50-60% wartości tego kontrolera.Większość potrzebuje tylko te funkcje,które są dostępne w tym rozwiązaniu.Przy budowie bardziej rozbudowanego panelu sterowania jest on niewystarczający.Tyle moich spostrzeżeń.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #194 dnia: Października 17, 2007, 13:50:49 »
O! Nie zauważyłem, że do tej alternatywy MJoy-a jest wersja droższa, 12-bitowa: http://www.leobodnar.com/products/BU0836A/

Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.