Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169451 razy)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #195 dnia: Października 17, 2007, 13:57:56 »
Jakoś nie widzę żeby coś co kosztuje 45 USD (35  + 10 przesyłki) miałoby być konkurencja dla czegoś co kosztuje w granicach 60 zł. Za te same pieniądze, możecie mieć dwa M'joye, albo zlecić wykonanie jednego jakiemuś studentowi i mieć jeszcze resztę na potencjometry ;)

« Odpowiedź #196 dnia: Października 17, 2007, 16:27:00 »
Zgadzam się z Tobą co do kosztów,chociaż są ludzie którzy nie lubią majsterkować i chętnie zapłacą dodatkowe 60zł byle mieć spokój.Poza tym był okres przestoju z zamówieniami i w tym momencie dla wielu byłoby to jakieś rozwiązanie.To miałem na myśli.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #197 dnia: Października 17, 2007, 16:42:12 »
Okres przestoju z zamówieniami ?

Teraz nie trzeba składać zamówień grupowych! Każdy może się zwrócić do drukowane.pl i zamówić płytkę M'joy16 dla siebie. Miałem dla nich nawet zrobić stronę, na której znalazłoby się wszystko co potrzeba do sklecenia kontrolera, ale najzwyczajniej nie mam na to czasu.

« Odpowiedź #198 dnia: Października 17, 2007, 17:12:00 »
Podaję się tym bardziej,że sam posiadam dwa MJoye i jestem z nich bardzo zadowolony.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #199 dnia: Listopada 06, 2007, 18:20:32 »
Po długiej przerwie wracam do prac nad MJoy'em, ale napotkałem na mały problem.
Wygląda na to, że oficjalna strona projektu (http://www.mindaugas.com/) padła. :(
Mógłby ktoś podrzucić MJoyMapper i pełną instrukcję MJoy16?

Przy okazji jeszcze pytanie:
 Czy można wykorzystać jedną z wolnych osi (ewentualnie inne propozycje gdzie mogę się w MJoyu podpiąć) do zasilania dodatkowych diod LED czy lepiej użyć oddzielnego kabla USB?
 Wydaje mi się że jak podłączę diody do +5V i GND (sygnał osi też połączony z GND) to powinno działać.  :121:

PS: MJoyMapper dobrze radzi sobie z LOFC i FSX?
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #200 dnia: Listopada 06, 2007, 18:36:09 »
http://rapidshare.com/files/67872308/Mj16.rar.html

MJoyMapper dobrze radzi sobie z LOFC i FSX?

Obecnie nazywa się SV_Mapper i radzi sobie ze wszystkim, bo zwyczajnie imituje klawiaturę (przy okazji oferując więcej możliwości od niej) wliczając w to również klawisze typu shift, ctrl czy esc więc nie narzuca żadnych ograniczeń, przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem.

« Odpowiedź #201 dnia: Listopada 09, 2007, 20:05:31 »
Jeśli kogoś interesuje wersja minimalna MJoy i jego zastosowanie to jest pod linkiem
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9483.msg151493.html#msg151493

« Odpowiedź #202 dnia: Listopada 23, 2007, 07:22:29 »
Zmodyfikowana wersja MJoy dla dodatkowej klawiatury.Montowany na druku jednostronnym (10 zł za płytkę,płytę pociąłem na mniejsze fragmenty).

Jest on przeznaczony dla sterowania 20 przyciskami oraz jedną osią.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: Listopada 23, 2007, 17:37:40 »
Fajne, w sam raz na jakąś przepustnicę.

« Odpowiedź #204 dnia: Grudnia 09, 2007, 09:13:34 »
Witam,ponieważ zgłosił się do mnie "forumowicz" z problemem zmiany nazwy MJoy to przedstawiam parę moich uwag na ten temat.Ten problem jest także poruszany na 6 stronie tego wątku.
Kilka uwag na temat zmiany nazwy,vendor oraz product ID.
Są sytuacje kiedy musimy zmienić vendor lub product ID.Ma to miejsce gdy stosujemy więcej niż jeden MJoy w naszym zestawie lub oprócz MJoy mamy jeszcze inny joystik.W tych przypadkach nastąpi konflikt.MJoy ma wpisaną wartość vendora 00 00 oraz product ID 02 00 co powoduje,że jest na pierwszej pozycji w kontroler gier w Win XP.W moim przypadku nastąpił konflikt pomiędzy joystikiem Cougar oraz MJoy,ponieważ Cougar chce być na pierwszej pozycji.Aby tego uniknąć należy zmienić wartość vendor tak aby MJoy był poniżej podstawowego jojstika np.hotasa.Jeśli mamy w naszym zestawie tylko dwa lub więcej MJoy to możemy je wyróżnić zmieniając wartość product ID.
Można także zmienić nazwę MJ16 na inną np.MP71 itp.Ponieważ stosuję Mjoye do różnych celów to oprócz zmiany vendor oraz product ID zmieniam także nazwy.Stosuję ATmega16 ale myślę,że to samo dotyczy ATmega8.
Nie będę opisywał jak należy wykonać zmiany nazw,ponieważ jest to opisane w dokumentacji pod nazwą Setting desired Nama,Vendor and Product ID.Należy pamiętać,że nazwa jest zapisana na 4 bajtach i nie może być dłuższa.Pozostałe 4 bajty to vendor oraz product ID.Edycję wykonujemy po odblokowaniu Edit Buffer enable w opcji Edit.
Jeszcze jedna uwaga.Czasem występują przekłamania polegające na tym,że odczytując kość w programie PonyProg 2000 mamy nazwę,którą wpisaliśmy a odczytując w kontrolerze gier w WinXP mamy inną nazwę np."9 axis 112 buttons".W tym przypadku należy jeszcze raz zmienić vendor na inną wartość i ponownie zaprogramować kość.U mnie to pomogło.Prawdopodobnie w programie jest jakaś mała niedoróbka,która powoduje czasem problemy z odczytem nazwy w WinXP.U mnie zmiana wartości vendor na inną pomogła.W przypadku problemów trzeba cierpliwie eksperymentować.aż będzie dobrze.Kość można wymazywać i ponownie zapisywać.

« Odpowiedź #205 dnia: Grudnia 09, 2007, 18:14:50 »
Witam.
Szukam 4 pozycyjnego przełącznika obrotowego , jak takie cos się poprawnie nazywa. Chciałbym na nim zrobić przełącznik iskrowników (0,lewy,prawy,oba).
Jakie to rezystory są źle opisane ?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #206 dnia: Grudnia 09, 2007, 19:01:32 »
Jeżeli masz schemat ze strony Eternal Irregulars to żaden, wszystkie są poprawione.

« Odpowiedź #207 dnia: Grudnia 16, 2007, 14:58:55 »
Po wybraniu komendy Command/Read Program (FLASH) dostaję:
Communication port not available (-16)

Help me!

sprawdziłem interfejs do programowania, jest OK
przelutowałem wszystkie styki są OK
ktos ma jakieś pomysły?
------------------------------------------------
OK już mam/ ale nie kasuje posta, ktos może też takiego Babola strzeli
w opcji: Setup/ Interface Setup nie zaznaczyłem LPT1

oświeciło mnie po napisaniu tego posta

PZDR
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #208 dnia: Grudnia 16, 2007, 15:16:49 »
PS. strasznie krótki czas na modyfikacje poprzedniego posta
---------------------------------------------------------
wgrałem firmware z pliku mjoy_16.hex, ustawiłem konfigurację chipa, wszystko potwierdzone OK'ami;
Odłączam sprzęt od LPT i USB, podłączam ponownie pod USB i nic sie nie dzieje, SYS nie wykrywa nowego sprzętu, skoanowanie w poszukiwaniu zmian sprzętowych też nic nie zmienia ..
MJoya trzeba dodawać z 'palca' ? czy sys go sam wykryje?

Jakie są dlasze kroki w uruchamianiu MJoya?
PZDR
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Grudnia 16, 2007, 17:18:06 »
Security bits ustawiłeś? Windows powinien sam wykryć nowe urządzenie w momencie podpięcia.