W związku z problemami które ma Mavericks z MJoy postanowiłem rozwiązać ten problem. Jednym z wad tego kontrolera jest to, że potrafi zmieniać co jakiś czas swoją nazwę oraz ID. U jednych zjawisko występuje sporadycznie u innych częściej. U mnie co kilka miesięcy, u Mavericks bardzo często. Swego czasu temat był omawiany na forum, były pomysły, ale na dobra sprawę nie ma na to recepty. Pytanie co zrobić jeśli mamy już zrobione okablowanie oraz mapowanie w SVMapper a uP zmienia sobie ID co parę dni.
Mam w zbiorach niepolutowaną płytę MJ16. Na podstawie schematu ideowego opisałem wyprowadzenia na złączach 2x20 na schemacie montażowym. Jutro polutuję diody oraz złącza. W miejsce uP wlutuję złącza pod przewody. Z uP wyprowadzę 12 wierszy oraz 8 kolumn czyli 20 połączeń, które połączę z DMKeys8. DMKeys8 będzie zaprogramowany w opcji "small matrix" czyli dokładnie tak jak MJoy16 co daje 96 wejść. Różnica na korzyść DMKeys8 jest taka, że nie ma ograniczeń tak jak w MJoy (16 wejść) na liczbę przełączników oraz na liczbę enkoderów (w MJoy 4 enkodery). Pozostaje jedynie problem wejść analogowych, które posiada MJoy a nie posiada DMKeys8. Jeśli ktoś potrzebuje analogi to musi dodatkowo kupić DMJoy Damosa.
W przypadku Mavericks to rozwiązanie załatwia jego problem, nie musi od nowa robić mapowanie oraz połączenia kablowe. Przekłada kable oraz robi takie samo mapowanie jak w MJoy.
Można zrobić taką modyfikację na polutowanym już MJ16. Wystarczy wyjąć scalak i w odpowiednie miejsca włożyć 20 przewodów zakończonych złączami i połączyć z zew. DMKeys8.
Gdy polutuję elementy, połączę z DMKeys8 oraz uruchomię to przedstawię szczegóły na forum.