Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169369 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #870 dnia: Listopada 25, 2014, 13:11:29 »
Temat stary, ale może się komuś jeszcze przydać. Krótka instrukcja jak zmieniać nazwę lub ID w MJoy.
Zmiana nazwy oraz ID w Mjoy
Przed zmianą nazwy lub ID warto zapisać przypisania klawiatury z SVMapper jeśli już je zrobiliśmy. Nie jestem pewny, czy np. nowy ID nie powoduje, że w SVMapper nie będzie przypisań.
1.Odłączamy USB i podłączamy zasilanie +5V.
2. W programie PonyProg 2000 (PP) czytamy komendą Read Data (EEPROM) co jest zapisane pod adresem 004000
U mnie jest np. 4D 4A 31 36  co ozn. MJ16 oraz 00 0B 04 00  gdzie pierwsze 2 bajty to ID vendor a 2 następne to ID produktu. Chcę zmienić np. ID vendor na 0000 oraz ID produktu na 0200 nazwa bez zmian.
3. Wchodzę do zakładki EDIT i zaznaczam Edit buffor enable.
4. Po adresem 004000 klikam na pozycję 0B i wpisuję 00 (hex), następnie na 04 i wpisuję 00 oraz na pozycję 00 i wpisuję 02.
5. Wchodzę do zakładki Comand oraz wpisuję nowe dane komendą Write Data (EEPROM).
6. Sprawdzam czy się zapisało komendą Read Data (EEPROM) pod adresem 004000. Pojawia się komunikat Buffer changed. Save it before reading? wybieramy NO. Pod adresem 004000 powinno być 4D 4A 31 36 00 00 02 00 . Uwaga: w ID starsze bajty są w pamięci na drugiej pozycji.
Podobnie robimy z zmianą nazwy kontrolera.

« Odpowiedź #871 dnia: Listopada 25, 2014, 21:51:30 »
Hej. Zastanawiam się, czy istnieje możliwość zamontowania czujników halla jako substytutu do potencjometrów. Czy któryś z Panów Forumowiczów próbował podobnego ulepszenia? Proszę o opinie i spostrzeżenia. ;)

« Odpowiedź #872 dnia: Listopada 26, 2014, 07:42:57 »
Ja coś takiego realizuję w oparciu o bardziej zaawansowane układy, które są oparte na zjawisku Halla (http://il2forum.pl/index.php/topic,16261.0.html). Niestety chwilowo prace się zatrzymały z powodu różnych czynników (nietechnicznych), o których nie ma co tutaj opowiadać.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #873 dnia: Listopada 26, 2014, 08:52:20 »
Zmiana identyfikacji urządzenia USB poprzez zmianę jego numerów Vendor ID i Product ID to najlepsza i chyba jedyna możliwość trwałego ustawienia kolejności urządzeń HID w systemie Windows. Niższe numery są wyżej na liście.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #874 dnia: Listopada 26, 2014, 11:52:36 »
@Arek!

Spytaj Flankera widziałem że sprzedaje starego joya z czujnikami halla, może wie coś więcej

http://il2forum.pl/index.php/topic,16729.0.html

Co do mjoya to Vito podeśle mi swój scalak i zobaczymy co na to SV Mapper.

« Odpowiedź #875 dnia: Listopada 26, 2014, 14:23:36 »
Widziałem. Flanker zastosował układ Leo Bodnara. Dzięki za sugestię, skontaktuję się z nim i dopytam o szczegóły.

« Odpowiedź #876 dnia: Listopada 28, 2014, 19:44:29 »
Vito jesteś wielki !   :banana:

Co ciekawe zmiana ID spowodowała, że w SV pojawił się MJOY na pierwszym miejscu ale poprzednie 3 kontrolery pozostały ! A więc są cztery tak jak pisał Vito. Więc czysto teoretyzując przed zmianą scalaka Mjoy też powinien być na liście ale na ostatnim miejscu.

« Odpowiedź #877 dnia: Listopada 28, 2014, 20:48:28 »
Gratulacje mavericks, tak powinno być tzn 4 kontrolery, powodzenia w mapowaniu. Widzę, że zmienił sobie nazwę, ale to jest w MJoy normalne.

« Odpowiedź #878 dnia: Grudnia 02, 2014, 06:58:06 »
 MJoy potrafi od czasu do czasu zmieniać nazwę i prawdopodobnie swoje ID co powoduje potrzebę powtórnego zaprogramowania uP. Zastanawiałem się czy jest inna możliwość zachowania zrobionego mapowania tak aby nie robić tego jeszcze raz i znalazłem rozwiązanie tego problemu. Jeśli MJoy zmieni swoje dane np. nazwę oraz ID to możemy dla nowej nazwy zachować mapowanie dla poprzedniej nazwy. Na ścieżce SVMapper są pliki konfiguracyjne typu nazwa.ini. Na początku tego pliku jest wiersz gdzie jest informacja ID oraz nazwa MJoy:
[{00020A00-0000-0000-0000-504944564944},{EC72F220-ADDC-11DE-8002-444553540000},MJ16]
Co należy zrobić jeśli MJoy zmienił nazwę.
Otwieramy SVMapper, brak mapowania co nam nie przeszkadza. Zapisujemy ten plik pod nową nazwą. Otwieramy plik, który wygląda np. tak:
[{00020000-0000-0000-0000-504944564944},{DA9B3C00-9590-11DF-8001-444553540000},MP61]
Name=Joystick0
NumberOfButtons=112
NumberOfPOVs=1
Z starego pliku .ini kopiujemy resztę tzn. mapowanie do tego nowego. Trzeba sprawdzić czy jest ta sama nazwa np. Joystick0 i to wszystko. W ten sposób zachowujemy mapowanie dla nowej nazwy MJoy.
W przypadku Mavericks jest ważne czy oprócz nazwy MJoy zmieniły się ID. Można to sprawdzić w Win w panelu sterowania - jaka jest kolejność sterowników. Jeśli ID zmienił się w ten sposób, że znalazł się na końcu kolejki to niestety trzeba programować kość. Mam nadzieję, że to może komuś się przydać.

« Odpowiedź #879 dnia: Grudnia 07, 2014, 16:22:51 »
 W związku z problemami które ma Mavericks z MJoy postanowiłem rozwiązać ten problem. Jednym z wad tego kontrolera jest to, że potrafi zmieniać co jakiś czas swoją nazwę oraz ID. U jednych zjawisko występuje sporadycznie u innych częściej. U mnie co kilka miesięcy, u Mavericks bardzo często. Swego czasu temat był omawiany na forum, były pomysły, ale na dobra sprawę nie ma na to recepty. Pytanie co zrobić jeśli mamy już zrobione okablowanie oraz mapowanie w SVMapper a uP zmienia sobie ID co parę dni.
Mam w zbiorach niepolutowaną płytę MJ16. Na podstawie schematu ideowego opisałem wyprowadzenia na złączach 2x20 na schemacie montażowym. Jutro polutuję diody oraz złącza. W miejsce uP wlutuję złącza pod przewody. Z uP wyprowadzę 12 wierszy oraz 8 kolumn czyli 20 połączeń, które połączę z DMKeys8. DMKeys8 będzie zaprogramowany w opcji "small matrix" czyli dokładnie tak jak MJoy16 co daje 96 wejść. Różnica na korzyść DMKeys8 jest taka, że nie ma ograniczeń tak jak w MJoy (16 wejść) na liczbę przełączników oraz na liczbę enkoderów (w MJoy 4 enkodery). Pozostaje jedynie problem wejść analogowych, które posiada MJoy a nie posiada DMKeys8. Jeśli ktoś potrzebuje analogi to musi dodatkowo kupić DMJoy Damosa.
W przypadku Mavericks to rozwiązanie załatwia jego problem, nie musi od nowa robić mapowanie oraz połączenia kablowe. Przekłada kable oraz robi takie samo mapowanie jak w MJoy.
Można zrobić taką modyfikację na polutowanym już MJ16. Wystarczy wyjąć scalak i w odpowiednie miejsca włożyć 20 przewodów zakończonych złączami i połączyć z zew. DMKeys8.
Gdy polutuję elementy, połączę z DMKeys8 oraz uruchomię to przedstawię szczegóły na forum.

« Odpowiedź #880 dnia: Grudnia 09, 2014, 18:29:52 »
Mam już polutowane potrzebne elementy na płycie MJ16. Płyta ta pełni rolę rozdzielacza sygnałów dla DMKeys8. Na dobrą sprawę to można ją do tego celu stosować jeśli potrzebujemy tylko 96 wejść. DMKeys8 można konfigurować albo w wersji 96 wejść albo pełnej 160 wejść.
Druga płytka pokazana na zdjęciu pełni rolę interfejsu dal DMKeys8. Zrobiłem ją z płytki uniwersalnej. Jutro zrobię połączenia pomiędzy obu płytkami. Pozostanie tylko umieścić DMKeys8 na płytce interfejsu i go z nim połączyć przewodami. Gdy zrobię mapowanie to pokażę, jaka jest zależność między oznaczeniami z MJoy oraz DMKeys8 tak aby nie było problemów z mapowaniem.

« Odpowiedź #881 dnia: Grudnia 10, 2014, 13:57:36 »
Tak wygląda całość. 3 taśmy łączą płytę MJ16 z płytą interfejsu DMKeys8. Interfejs jest już przygotowany do umocowania i podłączenie 2 taśmami kabli DMKeys8.
W tym modelu spotkały się dwa pokolenia MJoy. Stary służy do podłączenia zew. urządzeń a nowy jest sterownikiem.

Nie przewiduję problemów z uruchomieniem całości chociaż opcję "small matrix" robię po raz pierwszy. Zawsze miałem full tzn. 160 wejść. Płytka MJ16 ogranicza ilość wejść do 96, dlatego small matrix. Po uruchomieniu powiem jakie są zależności pomiędzy opisami wejść na MJ16 a wejściami DMKeys8. Będzie to potrzebne do mapowania.

« Odpowiedź #882 dnia: Grudnia 10, 2014, 20:38:59 »
Świetnie ! Upatruję tu początek końca swoich kłopotów :) Czekamy tylko na DMkeys Damosa. Jak już będzie to Vito organizuje "warsztaty"  pod swoim dachem z obsługi tej hybrydy :) Vito DUŻE PODZIĘKOWANIA !! mam nadzieje że oprócz mnie komuś jeszcze przypadnie do gustu to rozwiązanie :)

« Odpowiedź #883 dnia: Grudnia 17, 2014, 18:00:13 »
Gdyby ktoś chciał zrobić coś podobnego to można to wykonać na podstawie załączonych zdjęć. Zrobiłem je odręcznie, ale powinny być czytelne.
Na pierwszym jest pokazana matryca oraz połączenia płyty MJ16 z kontrolerem DMKeys8.

Na następnym są pokazane wyprowadzenia z DMKeys8 na złącza MJ16. Na podstawie tego obrazka wiemy jak podłączyć przyciski, przełączniki oraz enkodery do DMKeys8. Płyta MJ16 jest dla tego kontrolera interfejsem.

Myślę, że to rozwiązanie jest jakąś alternatywą dla tych, którzy nie chcą samemu zaprojektować rozgałęźników (interfejsów), dla układów zewnętrznych.

« Odpowiedź #884 dnia: Grudnia 21, 2014, 11:36:28 »
Zakończyłem projekt dla mavericks, jest pokazany na obrazku.

W czasie uruchamiania DMKeys8 okazało się, że nie ma implementacji tzw. małej matrycy 8 kolumn 12 wierszy co odpowiada matrycy MJoya. W związku z czym musiałem przejść na standardową opcję dużej matrycy, która ma inną strukturę tzn. 16 kolumn oraz 10 wierszy. W wyniku tej zmiany mamy na płycie  MJ16 dostępnych zamiast 96 wejść tylko 80. Na zdjęciu niedostępne pozycje są zalepione czerwoną taśmą. Dodatkowo wystąpił u mnie problem z 8 wejściami też zalepiłem to taśmą. Ten problem zostanie rozwiązany, ponieważ u Damosa jest ok.
W związku z inną organizacją matrycy dla opcji big matrix, moje rysunki w poprzednim post są nieaktualne. Jeśli będzie zainteresowanie to je uaktualnię.
To rozwiązanie może być przydatne dla wstępnego testowania konfiguracji przed podłączeniem kabli w kokpicie, dlatego zastanawiam się czy nie zrobić takiego testera dla siebie z możliwością przełączania kolumn tak aby można było sprawdzić wszystkie dostępne wejścia (160 wejść).