Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 168720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #960 dnia: Lipca 29, 2023, 22:26:21 »
Cześć, zdaję sobie sprawę, że rozpoczynam walkę o "złoty szpadel" ale bez potrzeby pomocy bym tego nie czynił. (Mazak nie strzelaj)

Jest to mój pierwszy a zarazem i nie do końca pierwszy post na forum. kilkanaście lat temu brałem dość aktywny udział w tym przedsięwzięciu, potem wiadomo proza życia praca, rodzina i jakoś tak się rozeszło, loginy poginęły maile/skrzynki się też zmieniły i trzeba zaczynać od nowa.

Jako że dzieciaki podrosły mam więcej czasu, a jak mówią stara miłość nie rdzewieje postanowiłem wrócić do Iłka, dodatkowo porządkując piwnicę znalazłem rozgrzebaną płytkę Mjoy'a od Suna. Płytkę poskładałem swoją drogą wszystko hula i tu pojawiły się problemy, póki co dwa (tak wiem są nowsze rozwiązania na andruinio, ale tu mam już gotowy hardware)

1.   W SvMapper na starcie mam już „zapalone” przyciski 35 i 36 (E3 i E6 na matrycy pinów) – podpięcie się włącznikiem monostabilnym (PBS-10) nie daje żadnej reakcji (dziwnym byłoby przy zwartych stykach). Po zmapowaniu dla dowolnej czcionki w SvMapper w Word brak nadpisywania

2.   Podpinając się do przycisku 3 (PBS-10) „kliknięcie” zapala mi przyciski 3 i 6 jednocześnie są to pozycje A3 i A6 na matrycy. Zmapowanie czcionki pod Svmapper powoduje nadpisywanie w Word dwóch znaków „podpiętych” pod przyciski 3 i 6. Sytuacja analogiczna dla pinów z pozycji A6 – zapala „guziki” 3 i 6

Przejrzałem płytkę nie mam zwarć ścieżek po lutowaniu, czy to może być kwestia spalonych diód, wlutowane mam 1N4148

5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #961 dnia: Lipca 30, 2023, 21:03:26 »
Wykop, nie wykop... fajnie, że wróciłeś. Cieszy mnie jak po latach wraca użytkownik na forum. Nawet udało się mały bonusik na nowym profilu zrobić ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #962 dnia: Sierpnia 01, 2023, 11:41:14 »
Dzięki serdeczne.

Dziś przelutowałem diody bez efektu, nie mam pojęcia gdzie tkwi błąd. E3 i E6 nadal zwarte, A3 i A6 zapalają się razem niezależnie który wcisnę, jakoś przeżyję bez nich.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2023, 12:04:05 wysłana przez KosiMazaki »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

« Odpowiedź #963 dnia: Sierpnia 08, 2023, 02:29:04 »
Dobra. Skleciłem na szybko projekt Button Boxa, wszelkie uwagi, spostrzeżenia i podpowiedzi w kwestii poprawy jak najbardziej mile widziane

- 3 trymery na enkoderach z przyciskiem - reset trymu. Jest opcja podpięcia czwartego enkodera zastanawiam się tylko nad jego przydatnością w iłku
- 8 osi na potencjometrach 10k - tutaj myślę nad zmianą obudowy na większą i zastosowaniem małych przepustnic z druku 3d
- 3 przyciski typu "grzyb" monostabilne bez blokady - zrzut podwieszeń, opuszczenie kabiny, moc awaryjna
- 8 przycisków monostabilnych PBS-110 - Procedura startu, II-bieg sprężarki, itp.
- 7 przełączników hebelkowych "chwilowych" - (MOM)-OFF-(MOM) typu MTS - światła, blokada koła, otwarcie zamknięcie owiewki, itp.
- Przełącznik typu SH "chwilowy" (MOM)-OFF-(MOM) - Klapy - aktywacja góra/dół - gdy wciśnięty, stop w neutral
- Przełącznik typu SH "bistabilny" OFF-ON - podwozie

« Odpowiedź #964 dnia: Września 10, 2023, 19:56:14 »
Projekt możemy uznać za zakończony.

Pozostaje jeszcze pytanie czy jest opcja na podłączanie diód jako wskaźnika dla przełączników stabilnych(nie chwilowych)? Tzn. przełączam toglle'a w pozycję ON i zapala diodę wracam na OFF i dioda gaśnie lub przełączenie ON zielona OFF czerwona np. wskaźnik położenia podwozia