Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #135 dnia: Lipca 31, 2008, 16:36:50 »
Dzięki za odpowiedzi.
Tą recenzję już czytałem, stąd też moje wahanie odnośnie procka: T9300/9400 czy też T8300 - jak piszą niewiele wolniejszy a tańszy o 200 PLNów, a może nawet T8100 - przy tym 300 w kieszeni :/.
Jakieś sugestie Panowie?

Co do reszty to kierując się Waszymi poradami najpewniej wybiorę:
JHL90 WXGA+ (1440x900)
HDD 250GB Seagate SATA II 7200 obr.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #136 dnia: Lipca 31, 2008, 16:42:47 »
Zależy do czego ale ja Osobiście wybrałbym wariant pośredni czyli T8300:

T9300 -> http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAQG
T8300 -> http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAPA
T8200 -> http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLAP9

Dlaczego? Otóż biorąc pod uwagę, ze jest tam 8600 to będziesz mógł w coś pograć. A te 2.4GHz i 3mb L2 "keszu" powinny wystarczyć do komfortowego grania. Na 8300 zyskujesz dwie stówki, dokładając tylko stówkę w stosunku do 8100.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpnia 01, 2008, 14:09:21 »
Taka mała przestroga odnośnie mobilnych kart nvidii:
Choć nVIDIA kilka tygodni temu przynała, że część jej kart graficznych do laptopów może być niesprawna, dopiero teraz poznajemy smutną prawdę. Z oficjalnej informacji Della i HP wynika, że uszkodzone są WSZYSTKIE karty z chipami 8600M i 8400M. GPU z uszkodzonych serii przegrzewają się nadmiernie, w konsekwencji mogą ulec trwałemu uszkodzeniu.

Są już łatki które przyspieszają włączenie wiatraczka:

Łatki dla właścicieli komputerów Dell - tutaj.

Łatki dla właścicieli maszyn od HP - tutaj.
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpnia 01, 2008, 14:40:03 »
Zależy do czego ale ja Osobiście wybrałbym wariant pośredni czyli T8300:

Tak też myślałem i przy tym wyborze pozostanę :)
Dziękuję wszystkim za poradę!

Mój pierwszy lapek niedługo będzie w drodze w moje łapki..
 :karpik
Może w końcu choć raz odpalę LockOn'a aby sobie zobaczyć te uberwidoczki, bo na moim stacjonarnym (Athlon XP 1800+, 512MB RAM, Redek 9000PRO 64MB, ale Falcona ciągnie) to on nie miał szans :D

Taka mała przestroga odnośnie mobilnych kart nvidii:
Są już łatki które przyspieszają włączenie wiatraczka:

I to był kolejny, obok złącza HDMI, argument aby wybrać nowszy kadłubek JHL90, zamiast o 200 tańszego JFL92. JHL ma GF9600GT, ponoć pozbawionego już tych problemów.

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 01, 2008, 15:00:16 »
Ja też przymierzam się do zakupu laptopa. Obecnie posiadam IFL90 i mam zamiar zamienić go na innego lapka z mocniejszą grafiką.
Zastanawiałem się nad JHL90 ale nie oferuje już tego co FL/IFL90 w czasie premiery. Szczególnie grafika 9600GT DDR2 zastosowana w Compalu oferuje jak dla mnie za mało.
Na obecną chwilę jedynym sensownym wyborem jak dla mnie za ok. 3k jest Acer 5930 z GF9600GT DDR3. Jedyne zastrzeżenia budzi słabszy procesor P7350 @2GHz ponieważ w obecnym posiadam T7700 @2.4GHz ale biorąc pod uwagę moc karty graficznej i tak o wiele lepiej wypadnie w grach niż JHL90.
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #140 dnia: Sierpnia 04, 2008, 19:31:09 »
Jeśli Acer nie jest serwisowany w Brnie, to można brać. Ale jeśli biedne lapki dalej są tam posyłane w celu "naprawy", to nie radzę- sprawdzone na własnej skórze. Tamtejszy serwis to samo zło, podobnie jak Orika- siedziba czorta. Albo wcale nie naprawią, albo okradną. Gdyby nie fakt, że interesuję się sprzętem, wyłudziliby ode mnie 4 stówki- no cóż, ja te 4 stówki wolę dołożyć na coś lepszej firmy. Co do jakości, nie będę się wypowiadał. Powiem tylko tyle, że 3 lata tamu Acery były krzywe, niesolidne (np. słabo umocowany DVD- źle wyważona płytka i mamy drgania jak w czasie trzęsienia ziemi), stare modele dzisiaj są brzydkawe, ale najgorsza wada to chłodzenie- gdyby nie fakt, że sam sobie zrobiłem konkretną podstawkę chłodzącą, już dawno coś by się spaliło.
Jeśli sprzęt ma być solidny i z serwisem z prawdziwego zdarzenia, to Dell, najlepiej XPS (choć w tej cenie to chyba tylko M1530- ale ma 8600GT z DDR3, co jest nieczęsto spotykane, a wydajność jest wyraźnie większa)- http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-M1530.7410.0.html
Jakiś czas temu była promocja na Toshibę X200- lekka 17",  miejsce na 2xHDD i MXM typ III (co pozwala na umieszczenie grafy lepszej, niż 8600/9600)- najczęściej z 8700GT (jest też 8600GT SLI, ale chyba już tylko na allegro)- wydajność porównywalna z 9600GT- http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Toshiba-Satellite-X200.5135.0.html http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Toshiba-Satellite-X200-21K.7320.0.html
Jeśli nie zależy Tobie na gwarancji, to najlepiej Gatewaya (sprowadzane do PL, serwis najbliżej chyba w US i A), np. http://www.allegro.pl/item411336442_okazja_gateway_p_6831fx_8800gts_3gb_gf_8800.html - choć częściej cena oscyluje koło 4k. No ,ale 8800GTS to już wyższa półka (choć procki mogliby w tych notkach dawać trochę lepsze)- http://www.notebookcheck.pl/Gateway-P-6831FX-recenzja-uzytkownika.8001.0.html
Ostatnio moją uwagę przykuwa Cizmo. Firma może słabo znana, ale sprzęt robiony jest najprawdopodobniej przez te same rączki, co w przypadku Clevo i Sagera. Sagery trochę bardziej wypasione, Clevo bardziej ekonomiczne. Cizmo ma swoją siedzibę w Niemczech, może wysyłać do PL, a gwarancja na całą Europę. Ciekawie wygląda http://www.mycizmo.com/?main_page=product_info&cPath=72&products_id=189&action=configure (DDR3, nie tylko na grafie  :002: , 15,4", 9800GT- miodzio, choć cena w wersji podstawowej, po przeliczeniu na nasze, bez cła, to jakieś 5k, ale chyba warto).

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Września 26, 2008, 14:40:06 »
Tym razem pora na mnie. Jako że na dobieraniu sprzętu nie znam się wcale, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze laptopa.
Niebawem wyjeżdżam do Francji. Do dyspozycji będę miał laptopa, którego mogę sam wybrać. Jedyne ograniczenia to marka: Dell - bo instytut ma z nimi podpisaną jakąś umowę oraz nieprzekraczalna kwota 1800 Euro bez VAT-u (według oficjalnych cen z francuskiej strony Della).
Najlepiej, żeby był wydajny i bardzo przenośny, ale wiem, że te dwie cechy są ze sobą sprzeczne. Zatem odrobinę ważniejsza jest jego wydajność, jako że raczej nie będzie mi dane korzystać ze stacjonarnego (częste wyjazdy). Będzie to również pewnie jedyny komputer do latania.
W tej chwili mój typ wygląda tak:

Dell Precision M4400:
(French) Windows Vista® Business x64 SP1 authentique WITH Media
Precision M4400 : Intel® Core™ 2 Duo T9400 (2.53GHz,1066MHz,6MB)
4GB, 800MHz DDR2 Dual Channel (2*2048)
Discrete nVidia FX770M Graphics Card (with 512MB dedicated memory)
250GB Serial ATA (7200RPM) Hard Drive (Free fall sensor)
8X DVD-ROM Drive + 24X CD+/-RW Combo Drive with Optical Media Included
15.4in Widescreen WXGA+ (1440X900) Antiglare with White LED
EMEA Dell Wireless 1510 (802.11a/b/g/n 2X3) MiniCard for Core 2 Duo Label

I jestem mniej więcej poniżej podanej kwoty. Coś w tym zmienić? (Np. mniejszy dysk, a większa rozdzielczość - tak, wiem... większa nie jest potrzebna, ale to przykład ;) ) A może zupełnie coś innego?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #142 dnia: Września 26, 2008, 18:00:48 »
Wygląda w miarę Ok ale seria Precicion to bardziej zastosowania do pracy. Poza tym FX770 to nic innego jak 8600GT mobilny ale przystosowany do takich programów jak CAD. Może się okazać, że będą jakieś schodki z grami albo sterownikami. 1800 Euro to dużo i moze lepiej by było poszukać czegoś z serii XPS. No i ta francuska Vista.... 2x :/

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #143 dnia: Września 26, 2008, 19:18:15 »
Nie 8600M GT tylko 9600M GT, a to już jest wyższa średnia jeśli chodzi o grafiki w laptopach (odpowiednik stacjonarnej 9500GT).
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-9600M-GT.9449.0.html
Poza tym co jak co ale design tego czarnego bardzo ładny i to że sprzęt biznesowy to mnie nie martwi. Do tego matryca WLED, optymalna moim zdaniem rozdzielczość na 15" i pograć się da i za duży nie jest. Trudno rządać czegoś lepszego, bo  256 bitowy high-end czyli 8800M GT / 9700M GTS to chyba tylko w 17 calowych klocach. 

Do grania jednak lepszy byłby zwykły geforce - quadro mają inne sterowniki nie optymalizowane pod gry a głównie pod openGL'owe aplikacje. Można wgrać na nie strerowniki od geforce'a ale wymaga to odpowiednio zmodowanej paczki z driverami, której oczywiście ze strony nvidii nie ściągniesz :) Dlatego poszukaj czy nie udałoby się złożyć XPS'a o podobnej konfiguracji, ja się tego na tej francuskiej stronie nie podejmuję :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Września 26, 2008, 20:10:57 »
Dzięki wielkie, Panowie. Sęk w tym, że gry to jednak mają być przy okazji. Tak dla mnie. Bo przede wszystkim to komputer do pracy. Liczenia, kodowania, pisania. Jeśli trzeba będzie pokombinować ze sterownikami - przeżyję: przeżyłem kombinacje z ATI Mobility Radeonem 9200, to tym bardziej dam sobie radę z nVidią ;) Jeśli chodzi o laptopy Della w tym zakresie chyba nie da się nic więcej zrobić.
Nie dam rady też pójść w serię XPS, bo ona, w moim rozumieniu, jest właśnie "do gier", a co więcej na tej żabojadziej stronie w rozwiązaniach dla "sektora publicznego" są tylko serie Latitiude i Precission.
Więc pewnie ten M4400. Tylko chodzi mi właśnie jeszcze o takie szczegóły, jak ta nieszczęsna Vista (oczywiście jakikolwiek system wezmę po angielsku, a nie francusku), matryca, procek itp... Tzn. czy tu czegoś nie namieszałem i czy np. nie warto z czegoś zrezygnować na rzecz czegoś innego. Bo sprzęt nie jest mocną stroną, a do tego obecnie jestem szczęśliwym użytkownikiem XP/SuSE i o systemie Vista i jego odmianach wiem jedno wielkie nic.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #145 dnia: Września 26, 2008, 20:19:45 »
Nie taka Viśta straszna jak ją malują ;) Tylko na system zrób partycję co najmniej 30GB. A jak będzie bardzo źle, jakieś niekompatybilności z softem którego używasz, to Businessa możesz zdowngrade'ować do XP.

Matryca jak napisałem - 1440x900 to IMO optimum na 15". Przy 1280x800 chciałoby się więcej, przy 1680x1050 jest taki maczek że niewiele widać z rozsądnej odległości.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #146 dnia: Września 26, 2008, 20:34:07 »
A ja wręcz odwrotnie. Jeśli siedzisz na Linuxie to bym na nim został, a do tego wziął XPka (tak na wszelki wypadek jakby coś nie działało). Xp to byłby tylko do zabawy i gier więc na tych 30GB na samą Vistę zmieściłbym i system i coś do latania. 250GB w laptopie to nie aż tak dużo biąrąc pod uwagę jego zastosowanie tzn. praca i komp domowy.

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Września 26, 2008, 22:35:55 »
W tej samej cenie jest 400GB, ale 5400RPM... pytanie, jak bardzo różnica jest zauważalna? :) ("wrażenie" z różnych opinii jest takie, że jest zauważalna. I jakie znaczenie ma brak tego "free fall sensor"?)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #148 dnia: Września 26, 2008, 22:54:34 »
Free fall sensor to taki patent który w momencie kiedy wyczuje iż laptop gwałtownie przyśpiesza ustawia głowicę w dysku w swojej domyślnej pozycji startu. Ma to na celu zapobiec utracie danych.

Masz mniej albo szybciej lub wolniej a więcej. Czy zobaczysz różnice tego nei wiem. Sam zdecyduj na czym Ci bardziej zależy. Do tej pory notki miały 5400 obr./min. dyski i było dobrze. Z drugiej strony do zwykłego kompa możesz wsadzić Raptora i zwykły dysk 7200. Ci co mają wolniejsze dyski tez nei narzekają więc ten 5400 pewnie by też spokojnie wystarczył w laptopie. jednak podtrzymuje to co napisałem wyżej. Niemniej decyzja należy do Ciebie.

Poza tym zawsze możńa dokupić zewnętrzny dysk 2,5 cala ;)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #149 dnia: Września 26, 2008, 23:29:02 »
Oj Mazak, nie możesz napisać że komputer będzie szybciej działał z XP, bo na takim sprzęcie nie ma to różnicy (a nawet sądzę że Vista będzie tu i ówdzie szybsza), to teraz będziesz się szczypał o 20GB. :D

@Zefir

A czy jesteś w stanie powiedzieć czy system startował 50s czy 60s? Albo czy plik kopiował się 35 czy 30 sekund? Nie patrząc na zegarek i nie mierząc transferów pewnie nie zauważysz. Z drugiej strony jak kupisz wolniejszy dysk to za każdym razem kiedy laptop przytnie mieląc dyskiem będziesz myślał: "wrrr, to przez ten wolny dysk, trzeba było kupić szybszy". Wiem, bo sam to przerabiałem :) 
Jest to jeszcze kwestia tego jakie to dyski - nowe 5400rpm zdaniem wielu osób są niewiele gorsze niż typowe 7200, a 100GB ekstra piechotą nie chodzi. Trudny wybór i niestety ciężko coś doradzić, może rzuć monetą? :D

Aaa, i jeśli ten dysk z czujnikiem wstrząsu ma żyroskop, to można na takim sprzęcie grać w Tux Racera przechylając obudowę komputera. Przynajmniej w ThinkPadach tak się da.