Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iq85

• APAsq
  • *
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 30, 2008, 23:56:33 »
Oj z tym "wycieraniem się" to jest różnie. Znajomy intensywnie używa Asusa od niecałych 2 lat i touchpad wraz z przyciskiem jest w opłakanym stanie. Niewiele tutaj można zrobić poza kupnem zewnętrznej myszki. Klawiatury w Asusach też potrafią znikać częściowo, ale to zależy od zdolności użytkownika. ;) Jeszcze odnośnie marki to nie odrzucałbym na starcie Acera. W domu śmigają obecnie 2 i żadnych problemów, ale tutaj już wchodzi bardziej "religia" i wszelkie romanse z producentami. Zależy co kto lubi. Raz stracone zaufanie do producenta trudno odbudować. ;)
Ja np nie mogę już kupować dysków Samsunga, mimo że są chyba najcichsze i równie wydajne co Seagate, a do tego się mniej grzeją. :D
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #121 dnia: Lipca 01, 2008, 02:07:16 »
Hornet, jakby udało Ci się dozbierać prawie 300 więcej, to poleciłbym http://www.allegro.pl/item392275762_toshiba_a200_23p_t7500_2gb_200gb_ati_hd2600_kam_bt.html.
Posiadam aktualnie Compala IFL90 z T7500, 2GB RAM, GF8600GT 512 i jestem z niego zadowolony od pół roku, ale jakbym miał teraz wybierać to brałbym tą Toshibę. Może ma słabszą kartę graficzną, ale reszta wydaje mi się lepsza. Compale mają matryce o wąskich kątach widzenia, głośniki gorsze i touchpad również. Klawiatura to kwestia gustu, nie wspominając o wyglądzie.
Porównywałem swojego Compala do takiej Toshiby (z wolniejszym procesorem) mojego kolegi i jeśli miałbym wybór to dopłaciłbym te prawie 300 zł więcej.
PFS_milo

« Odpowiedź #122 dnia: Lipca 01, 2008, 08:21:27 »
Ale znając życie to do tej Toshiby sterów nie ma do Xpka. I trzeba szukać modzić i się męczyć.
Faktycznie w tym asusie jest karta gs nie zwróciłem na to uwagi ale na pewno nie dużo drożej znalazł by się komputerek z 8600GT 512Mb i wtedy za ok. 2,5k sprzęt wymiata. Ewentualnie rozglądnął bym się za jakimś Compalem.

Compale mają matryce o wąskich kątach widzenia, głośniki gorsze i touchpad również.
No fakt wygląd ma nieco "inny" chociaż może się podobać. Ale w końcu będziesz patrzeć na to co jest na monitorze a nie przyglądał się obudowie. Co do kątów widzenia to w sumie i tak nikt nie patrzy na monitor "z za winkla". W końcu to laptop jest lekki i da się go szybko tak ustawić, żeby był idealnie przed oczami.
Korzystanie z touchpada na co dzień było by chyba trochę zbyt męczące a w używanie go w Autocadzie to wg mnie pomyłka. Myszka zewnętrza i tak będzie potrzebna.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #123 dnia: Lipca 01, 2008, 11:16:01 »
Oj z tym "wycieraniem się" to jest różnie. Znajomy intensywnie używa Asusa od niecałych 2 lat i touchpad wraz z przyciskiem jest w opłakanym stanie. Niewiele tutaj można zrobić poza kupnem zewnętrznej myszki. Klawiatury w Asusach też potrafią znikać częściowo, ale to zależy od zdolności użytkownika. ;)

Ja na Tira sprzedanych różnych Asusów nie miałem z nimi, żadnych problemów M(ani technicznych, ani z wycieraniem). Nawet teraz obok mnie leży M51SE i się do mnie uśmiecha ;). Przy odrobinie zdrowego rozsądku nie powinno się nic dziać. Oczywiscie, ja tez znam ludzi którzy po touchpadzie biegają paznokciem i tak samo uderzają nim w klawisz. Póxniej się niestety dziwią, że im farba złazi i każdy lapek jest "be". Z klawiaturami też nie odnotowałem problemów.

Niemniej zgodze się, ze co lapek to inna historia i wszystko w rękach użyszkodnika.
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2008, 11:21:16 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #124 dnia: Lipca 01, 2008, 12:20:17 »
Co do kątów widzenia to w sumie i tak nikt nie patrzy na monitor "z za winkla". W końcu to laptop jest lekki i da się go szybko tak ustawić, żeby był idealnie przed oczami.
Miałem na myśli głównie kąty widzenia w pionie. Siedząc przed Compalem w odległości często poniżej metra tylko na środku ekranu mam poprawny kolor. Najbardziej widać to, kiedy na ekranie jest czarno, wtedy góra i dół ekranu są siwe.
PFS_milo

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Lipca 05, 2008, 10:06:39 »
Dzięki wszystkim za pomoc

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #126 dnia: Lipca 05, 2008, 11:13:47 »
... Wykorzystać go będę głównie do pisania, autocada, blendera, słuchania muzyki więc grafika nie musi być bardzo wydajna bardziej zależy mi na procesorze ew. pamięci. Sprzęt może być bez systemu bo oryginalnego WinXP mam na wydziale za darmo ...

Nie znam się na laptopach, ale trochę znam się na cadzie.
Jeśli chcesz miec laptopa do bezproblemowej pracy na tym programie to :

-duża przekątna ekranu - im większa tym lepiej
-duża ilosc pamięci operacyjnej.
-touchpad czy inne wynalazki są zupełnie zbędne w tym przypadku. Myszka (najlepiej z kablem-  wirelessy to tylko dobrze wyglądają) to podstawa.
-karta graficzna to rzecz drugorzedna w tym przypadku. No chyba że robisz symulacje w programach typu CAM (SolidEdge, SolidWorks, Inventor) - wtedy to bardziej przydają się Matroxy ... no i pamięci operacyjnej nigdy za mało :-)

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #127 dnia: Lipca 31, 2008, 14:30:44 »
Przymierzam się do zakupu lapka.
W grę wchodzą Compal i... Compal :)

Ostatnio pojawiła się nowa linia oznaczona JHL90.
Do wyboru matryce WXGA+ (1440x900) i WSXGA+ (1680x1050).

W odróżnieniu od poprzednich modeli (JFL92 i inne), ten posiada złącze HDMI, ale za to jedynie 3xUSB (starsze - 4). No i karta grafiki GF9600 GT 512MB.

I tu się rodzą moje dylematy.. Lapek poza pracą ma też służyć rozrywce Falcon OF/RV (bardziej zasobożerne) oraz AF + ew. HiTiles, może od czasu do czasu FS9 oraz okresowo coś w stylu CoD4, ArmA, Stalker.

1. Czy warto dopłacać do procesora T9300 lub T9400, czy lepiej nieco skromniej T8300, a może starczy nawet T8100 ?

2. Czy lapek z takimi matrycami będzie prawidłowo wyświetlał obraz po podłączeniu do TV LCD HDReady (1366x768) i która z tych matryc byłaby bardziej wskazana do takiego podłączenia (kabel HDTV) (czy wogóle ma to znaczenie) ?

3. Czy można bezproblemowo podłączyć koncentrator USB , aby zwielokrotnić ilość portów USB? Do podłączenia Saitek x36, Saitek PCDash2, orczyko-kierownica, kamerka A4Tech PK333MB (do freetracka) )

4. Czy warto zaoszczędzić kasy i zamiast JHL90 z HDMI wziąć starszego JFL92 z WXGA+ (jedynie złącze VGA) ?

Waham się też nad HDD.. Czy lepiej dorzucić do 7200obr., czy wystarczy 5400..

Dżizas.. jak się porobiło w laptokach... wybór taki, że aż zakupów się odechciewa.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #128 dnia: Lipca 31, 2008, 14:42:14 »
U mnie na forum jeden forumowicz zakupił ostatnio JHL90. Niestety nie wiem dokładnie jaki. Mogę popytać.
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?p=71545#71545
Osobiscie mam FL90 na T7500 (2.2 Ghz) z 8600GT. FS2004 śmiga na tym pięknie. Dysk mam 5400rpm. 7200rpm wiadomo będzię odczuwalnie szybszy przy operacjach na plikach ale jednocześnie bardziej się grzeje no i bardziej obciąża baterię. Jesli te dwie kwestie nie mają dla Ciebie znaczenia, to kup 7200.

Bartek
Aztec.pl

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Lipca 31, 2008, 14:52:08 »
Do wyboru matryce WXGA+ (1440x900) i WSXGA+ (1680x1050).

1680x1050 ? Na piętnastocalowym monitorku? Po co? :D

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #130 dnia: Lipca 31, 2008, 15:09:51 »
Któryś model Della ma matrycę FullHD nawet (1920x1080). Może da się przyzwyczaić, mi było ciężko i nie bardzo widzę zastosowanie takiej rozdzielczości w laptopie.
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Lipca 31, 2008, 15:10:51 »
3. Czy można bezproblemowo podłączyć koncentrator USB , aby zwielokrotnić ilość portów USB? Do podłączenia Saitek x36, Saitek PCDash2, orczyko-kierownica, kamerka A4Tech PK333MB (do freetracka) )

W przypadku laptopa to często nawet konieczność. Przynajmniej ja tak mam w moim staruszku, Acer Aspire 1356LMi. Przy podłączaniu X52 bezpośrednio pod USB komputera, joystick często tracił kalibrację (jakby na chwilę gubił zasilanie) - po prostu tam w środku i tak często siedzi już jakiś koncentrator, a i zasilanie laptopa, to nie to, co porządny zasilacz ze stacjonarnego. Po wykorzystaniu aktywnego huba D-Linka problem przestał istnieć - tzn. wszystko śmiga pięknie.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #132 dnia: Lipca 31, 2008, 15:21:51 »
2. Nie ma znaczenia

3. Może być ciężko, zwłaszcza jeśli to wszystko poprzez hub wepniesz do jednego portu. Ale pomocą są niedrogie huby z własnym zasilaniem na przykład: http://allegro.pl/item406476401_4_portowy_hub_usb_2_0_zasilacz_5v_2a_.html

HDD polecam 7200. Różnice w temperaturze i poborze energii pewnie są, ale bez programów diagnostycznych i tak ich nie zauważysz. Jakiś czas temu zamieniłem u siebie standardowego Fujitsu 5400 na Momentusa 7200.2 i trochę subiektywnej płynności w pracy systemu na tym zyskałem, choc jakichś praktycznych tesów nie robiłem, tylko HDTune, widać że nowy dysk oferuje znacznie niższy czas dostępu (ważne dla płynności systemu i obsługi dużej ilości małych plików) oraz wyższy o połowę średni transfer danych:

5400:

7200:

3,5" w stacjonarnym: ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2008, 16:40:39 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #133 dnia: Lipca 31, 2008, 15:51:52 »
Całkiem świeża recka JHL
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Compal-JHL90.9910.0.html
Moze się przydać.

BTW pamiętacie moze o co chodzi z tymi wadliwymi układami nVidia 8600GT w laptopach?
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #134 dnia: Lipca 31, 2008, 16:30:28 »

BTW pamiętacie moze o co chodzi z tymi wadliwymi układami nVidia 8600GT w laptopach?

http://itbiznes.pl/art33160.html
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"