Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #105 dnia: Maja 15, 2008, 21:02:34 »
Co do kadłubka się zgodzę ale to zdanie powyżej trochę naciągane :P. Pewnie miałeś na myśli sytuacje w której dostajesz lapka z Vistą. Bezbólowo przy odrobinie czasu można zrobić downgrade do Xpka. Sterowniki się od innych podpasuje :).

Ależ Kosi, teraz z Vistą sprzedaje się przytłaczającą większość notebooków. Oczywiście dla chcącego, który nie ma nic innego do roboty, nie będzie większego problemu z dopasowaniem sterów od innego modelu... ale, jak już koledzy wspomnieli, nie zawsze się da.

No offence Labi nie ma racji, ja ostatnio przerobiłem Pavulona, kilka Toshib i wszystkie dały się przerobić pomimo braku supportu od producenta. Trzeba tylko podpasować sterowniki od innych modeli, bo przeciez hardware się nie zmienia ;).

Non taken Kosi.
Generalnie jednak coraz częściej napotykam na modele, które nie dają takiej możliwości, bo Windows XP preinstalowany jest na coraz mniejszej ilości notebooków... często tylko wybranych.

Poza tym niektórzy nie chcą po prostu sterowników do Windows XP, ale np. do Linuxa czy do Visty 64bit, bo nie wiedzieć czemu producenci pakują wciąż niemal do każdego notebooka z Vistą, jej wersję 32bit... co by je jeszcze bardziej zamulić. Mówię o modelach, które z trudem dźwigają ten system i pomijam starsze procesory Intela oczywiście :roll:

Pozdrawiam

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #106 dnia: Maja 15, 2008, 21:16:11 »
Dokładnie. Co prawda Mazak ma po części rację bo można szukać sterów po hardware, tylko akurat moją uwagę pisałem z punktu widzenia serwisu, bo klient musiałby mi za taką usługę bardzo słono zapłacić biorąc pod uwagę, że taka dłubanina często trwa godzinami i w konsekwencji nie jest to opłacalny interes. Co innego, jeśli bierzemy notka dla siebie i mamy jakieś pojęcie o tej dłubaninie, wtedy możemy zainwestować więcej czasu, jednak w dalszym ciągu jest to kłopotliwe, i przecież nie jednorazowe przedsięwzięcie, bo od czasu do czasu stery wypadałoby updateować.
Co do Visty to oczywiście rację ma Labienus, 98% notków które sprzedaję ma preinstalowaną x32, mało kto wie, że pomiędzy nią a x64 jest ogromna różnica w sprawności działania systemu, i instalowanie x64 opłaca się zwłaszcza na słabszych sprzętach typu choćby wspomnianego T2310. Co do sterów pod inne systemy, to już broszka producentów aby udostępnić specyfikację urządzeń. Są firmy, które o to dbają (choćby IBM) a są takie, które zdają się nie wiedzieć o istnieniu takiego oprogramowania. Zresztą może i faktycznie tracą na tym niewiele, bo np Acer zdecydował się sprzedawać Extensę z Pingwinem, i od tej pory hurtowo zajmuję się zdejmowaniem partycji linuksowych i instalacją xp'ka, bo zwykli klienci, którzy zakupili notebooki z darmowym systemem w marketach, czy licho wie gdzie odkrywają w pewnym momencie, że nowy system nie do końca spełnia ich oczekiwania, a przeinstalować go sami już nie potrafią :-)
Jeszcze co do XP, to daremne żale. Jest skazany na powolne odejście, jak kiedyś 98. W jego wypadku było identycznie, narzekano na XP że jest beznadziejny itp. ale w pewnym momencie jest się postawionym przed faktem dokonanym i alternatywy po prostu nie ma. Z Vistą będzie podobnie, i z każdym przyszłym systemem Microsoftu, jeśli nadal pozostaną monopolistą. Jakkolwiek kiepskiego systemu by nie zmajstrowali, to jeśli będzie on jedynym możliwym do wyboru dla "zwykłego użytkownika" stanie się standardem, nawet jeśli pociągnie za sobą, a zapewne tak bedzie - potrzebę kolejnej wymiany kompa na nowego.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2008, 21:22:01 wysłana przez vowthyn »

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #107 dnia: Maja 15, 2008, 21:29:39 »
Vista 64 ma wyższe wymagania od Visty 32 jeśli chodzi o użycie pamięci, więc w przypadku laptopów z RAMem < 2GB wcale nie byłoby lepiej. :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #108 dnia: Maja 15, 2008, 22:06:13 »
Dobrze gada!!
Ja mam Compala od 4 miesięcy. Sam instalowałem XP, stockwo był bez systemu.
Do lapka dodają cd ze sterami do XP i Visty więc problemów nie ma, a podzespoły póki co w zupełności starczą.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #109 dnia: Maja 15, 2008, 22:10:15 »
Wszystko zależy od systemu jaki się przyjmie. Raz znalezione stery do jednego katalogu i z głowy ;). Nie zmienia to faktu, że się da [;
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #110 dnia: Maja 15, 2008, 22:15:13 »
Dobra, a wracając do tematu. Co dokładnie macie przeciwko Gatewayowi? Bo muszę przyznać, że to 8800GTX w cenie 4000 naprawdę kusi.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #111 dnia: Maja 15, 2008, 22:36:34 »
W sumie nic, poza tym że to firma znana na polskim rynku z kiepskiej jakości bardzo tanich monitorów, a takiego laptopa nikt tutaj chyba nie macał.

Skoro kusi, to zapytaj wujka googla: http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=Gateway+P-6831FX+review, poczytaj recenzje a zwłaszcza opinie użytkowników na forach, plus zainsteresuj się kwestią gwarancji. Tak chyba najpewniej dowiesz się czy warto :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #112 dnia: Maja 16, 2008, 07:33:28 »
Tutaj recenzja, gdyby ktoś był jeszcze zainteresowany. Wygląda nieźle http://www.notebookcheck.pl/Gateway-P-6831FX-recenzja-uzytkownika.8001.0.html

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 30, 2008, 20:23:26 »
To może jeszcze mi pomożecie w wyborze laptopa.

Szukam komputera  do 2500zł i musi być możliwość kupna na raty. Powinien mieć wifi i bluetooth. Wykorzystać go będę głównie do pisania, autocada, blendera, słuchania muzyki więc grafika nie musi być bardzo wydajna bardziej zależy mi na procesorze ew. pamięci. Sprzęt może być bez systemu bo oryginalnego WinXP mam na wydziale za darmo. Wygodna klawiatura jak i przyjemy w dotyku touchpad będzie dużym plusem (ale opinie tylko od osób które już coś takiego mają) Co do matrycy to wolałbym matową bo mam słabe oczy i nosze okulary więc boję się, że odblaski będą mnie męczyć. Komputer będzie głownie stał w domu więc nie musi być bardzo lekki. Sprzęt dodatkowy jak kamera czytnik kart pamięci i inne cuda są mi obojętne.

Co do markowości to jest to mi w gruncie rzeczy obojętne byle tylko był dobrze wykonany ... i się za szybko nie wytarł. (mój stary Fujistu Siemens wygląda paskudnie)

Na starcie odpadają marki  ACER, MEDION, FUJITUSU SIEMENS.

Osobiście zastanawiałem się nad IBMem ale nie dostane w tej kwocie nic nowego więc wydaje mi się, że lepszym wyborem jest nowy składak niż sprzęt leasingowy.

Jak macie jakiś pomysł to jestem otwarty na propozycje

« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 30, 2008, 20:38:00 »
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 30, 2008, 22:20:47 »
Klasyczny kadłubek w wydaniu Asusa. Można brać :)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 30, 2008, 22:31:00 »
Proponuje Compala za tą kasę. Ma taką samą jakość ale karta w Compalu to 8600GT a nie GS jak w Asusie. Róznica w wydajności jest znaczna.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 30, 2008, 23:06:16 »
Skoro ma się nie wycierać to może lepiej to:
http://www.bluemobility.pl/product_info.php/products_id/1763
?

Dobierasz sobie jeszcze za 170zł w sumie WiFi i Bluetooth oraz ewentualnie 100zł za gwarancję door-to-door i masz za 2330zł składaka o parametrach znacznie wyższych niż markowe w tej cenie. Gwarancja D2D wydaje się być odpowiednim ubezpieczeniem wobec niemarkowości tych laptopów.

Tak, jak powiedział przedmówca - różnica między mobilnym GF8600GT a GS jest znacza, albowiem ten drugi to de facto GF8400 tylko "odpowiednio" nazwany.

Pozdrawiam

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 30, 2008, 23:20:37 »
Wyrwałęś chwasta :D A tak na poważnie... poniżej 4k, to poskładaj sobie highe-end'a stacjonarnie, bo laptopów Ci nikt nie poskłada.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 30, 2008, 23:26:26 »
Labi. Asusy się nie wycierają...trust me. Nie wiem co trzeba zrobić aby zmemłać tego laptopa.