Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpnia 25, 2009, 15:12:30 »
Some1,

Bardzo dziękuję za informację.

Pozdrawiam

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #211 dnia: Sierpnia 25, 2009, 15:17:10 »
Jeżeli chodzi o wydajność procesorów graficznych w laptopowych platformach to polecam stronę Notebookchceck.pl, na której znajduje się ranking kart graficznych a dokładnie tutaj.
Obecnie jeżeli chodzi o rozwiązania ze średniej półki najbardziej wydajne wydają się być Radeony 4650/4670, niestety mało jest laptopów z tymi kartami...

EDIT:
Znalazłem również test najnowszego dziecka Asusa czyli G71GX. Wprawdzie jest on wyposażony w jeden z najszybszych (a co za tym idzie najdroższych) układów Nvidii montowanych czyli GTX 260M (właściwie odpowiednik GF 9800 GT z blaszaków), ale jak pokazały testy jest wolniejszy (niewiele bo niewiele ale jednak) od Mobility Radeona 4850...
Radeony górą :011:
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2009, 15:25:07 wysłana przez Ros »
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #212 dnia: Sierpnia 25, 2009, 15:54:34 »
Ros,
  Dziękuję za wiadomość i poświęcony czas, K70IO wybrałem ze względu na wielkość
matrycy, gdyż będę go używał głównie do pracy, natomiast uruchomienie symulatora
planuję w wolnych chwilach (jeśli takowe się znajdą).

Stronę Notebookcheck.pl znami i jest dobrym źródłem informacji, jednakże nie zastąpi
ona wiedzy jaką posiadająOsoby które mają doświadczenie z symulatorami i na niejednym
komputerze uruchamiali symulatory, dlatego tutaj zadałem pytanie.
Za wszelkie informacje dot. K70IO będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,

Metman

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #213 dnia: Września 24, 2009, 05:51:35 »
Panie i Panowie.
Parametry, wydajność, serwis i takie tam... Przeszliśmy już przez to, dokonaliśmy zakupu i cieszymy się / żałujemy dokonanych wyborów. Ale oto stajemy przed przykrym faktem: jak fura którą dopiero co wyjechaliśmy z salonu zdążyła stracić na wartości tak bateria naszego nowego dziecka nigdy już nie będzie taka sama. Szczęśliwcy, używający sprzętu firmowego mają to w nosie lub gdzie indziej, ale my płacący własną krwawicą być może zechcemy doszkolić się w tymże temacie. Miłej lektury (szukajka tego nie znalazła na tym forum):

http://www.batteryuniversity.com/index.htm

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: Października 12, 2009, 22:40:55 »
Potrzebuję porady. Będę kupował laptopa - chyba wstrzymam się do stycznia bo ceny po świętach spadną i będzie już windows 7 po polsku. Wybór padł na Lenovo idapad serii Y. Kryterium są tu matryca podświetlana LED nie większa niż 16 cali, pamięć ddr3 i HDMI. Czy możecie podać ewentualnych konkurentów z innych firm? Jaki procesor brać pod uwagę (stosunek wydajność/cena)?

Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: Listopada 01, 2009, 16:58:30 »
Dzięki Mirage9. Jednak skoncentruję się na Lenovo v550.
1. Chciałem spytać z jakim procesorem mam go kupić żeby było optymalnie (cena/wydajność).
Do wyboru mam:
T4200 2 x 2,0GHz 64bit 1MB Cache FSB 800 za ok. 2580 zl
T6500 2 x 2,1GHz 64bit 2MB Cache FSB 800 za ok. 2900 zl
P7350 2 x 2,0GHz 64bit 3MB Cache FSB 1066 za ok.3300 zl
P7550 2 x 2,26GHz 64bit 3MB CacheFSB 1066 za ok. 3700zl
Są jeszcze czasem z procesorem 2.53 ghz ale powyżej 4000 zl więc chyba odpuszczę sobie.

2. Wiem, że w tych modelach możliwy jest darmowy upgrade visty do windows 7. Czy dotyczy to także 7ki 64 bitowej?

3. Czy bardzo stracę jeśli kupię taki laptop w tym tygodniu niż poczekałbym do stycznia?

Z góry dziękuję. Pozdrawiam!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #217 dnia: Listopada 01, 2009, 17:20:21 »
Ad.1 Spokojnie do codziennej pracy starczy Ci ten T4200. Pod uwagę można wziąć jeszcze T6500 aczkolwiek moim zdaniem te 300zł nie jest warte 100MHz i 1MB Cache'u więcej.

Ad.2 http://www.lenovo.com/us/en/windows7/  <-- jak poprosisz o zamianę to pod koniec tego przewodnika okaże się, że wymiana jest 1 do 1 czyli za Vistę Home Premium 32-bit dostaniesz Windows 7 Home Premium 32-bit.

Ad.3 Nikt nie jest wróżką - złe podejście. Albo kupujesz i zapominasz o sprawie, albo sobie możesz poczekać i kupujesz w styczniu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #218 dnia: Listopada 01, 2009, 17:23:11 »
Ad2. "prawie za darmo" ponieważ Lenovo pobiera opłatę za przesyłkę i obsługę w wysokości 17 € z groszami.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: Listopada 01, 2009, 18:56:34 »
Mazaku, a jak wpadnie mi do głowy "polatanie" w 1946 to ten procesor t4200 się nie "zatka"? Rozumiem że do innych nowszych symulatorów to nawet ten najmocniejszy nie starczy więc i tak pewnie kupię desktopa...W sumie grałem w iłka na amd 64 venice 3000 więc i tak będę zaskoczony skokiem wydajności :D

Z tym windowsem to nie jest tak że można ściągnąć win7 i przepisać numer licencji? Czy dostępna jest tylko przesyłka z płytką instalacyjną? Jeśli tak to jak długo się na nią czeka?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #220 dnia: Listopada 01, 2009, 19:17:13 »
Piniol wszystko tam masz opisane co do zamówienia teko Win 7. Jakbyś poczytał uważnie to znalazł byś:

"Please allow 1-2 weeks for delivery after your order is processed.

Wygląda na to, że dostaniesz płytkę gotowca. Coś pewnie ala "recovery disk".

Natomiast co do pytania o IŁka to zagrać zagrasz. Musisz brać poprawkę. że to laptop i w dodatku Lenovo które parametrowo nigdy nie powalały ale to też nie miało być ich główną cechą. One miały być tak jak IBM solidnymi wołami roboczymi, choć Ideapad próbuje z tym walczyć. Ponadto nawet gdy wybierzesz mocniejszy wariant procesora czyli T6500 to te 100MHz więcej nic Ci nie da.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: Listopada 01, 2009, 23:06:08 »
Roger.
Poczytałem trochę na innych forach odnośnie szyny:
"...Mam pamiec 1066MHz a mimo to system pokazuje ze pracuje ona z predkoscia 800MHz - dlaczego?

Twoj procesor posiada szyne 800MHz, dlatego pamieci nie sa w stanie pracowac szybciej i system pokazuje nizsza wartosc...."
Czy mam się tym bardzo przejmować biorąc pod uwagę że kupuję sprzęt z pamięcią DDR3 1066Mhz i nie wykorzystam jej możliwości przez procesor? Szyna 1066 jest dopiero w procesorach serii P.

Wyczytałem też że możliwe jest legalne przejście na system 64 bitowy a na stronie lenovo piszą że nie jest to możliwe.

"...Czy moge za darmo zainstalowac wersje 64bit? Jak tego dokonac?
Tak - wystarczy zainstalowac ta sama wersje Windowsa do ktorej posiadasz klucz licencyjny, ale w wydaniu 64bit (posiadajac wersje HomePremium 32bit mozesz legalnie uzywac HomePremium 64bit; posiadajac Ultimate 32bit mozesz uzywac Ultimate 64bit ... itp. itd. etc.) i przy instalacji wpisac go..."

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #222 dnia: Listopada 01, 2009, 23:57:41 »
Z tymi pamięciami, żeby nie wnikać w szczegóły jest tak, że dzięki możliwości ustawienia ich asynchronicznie z magistralą procesora producent może sobie kontrolować ogólną wydajność kompa co przekłada się na cenę i ogłupianie klienta (klient patrzy, widzi wyższą wartość ii dochodzi do wniosku, że więcej oznacza lepiej). Reasumując może być procesor z magistralą 333 (1333) i pamięciami puszczonymi na 200MHz (800). Na stacjonarnej puszce można to sobie dowolnie przestawiać w Biosie. Natomiast w lapku masz to na sztywno.

Generalnie najlepiej kupować taki konfig w którym wszystko chodzi 1:1. Wtedy jest działa to na swoich maksymalnych możliwościach. Przy ustawieniach asynchronicznych zawsze jedna albo druga strona działa jak hamulec i tracimy na wydajności.

Reasumując bezsensem jest brać procesor z magistralą 200 MHz (800) i pamięci 266/333 MHz (1066/1333) tak samo jak do C2D wybierać pamięci DDR3 266/333 MHz (1066/1333). W pierwszym przykładzie działa wspomniany "hamulec" w drugim dopłacamy za pamięci DDR3 które chodzą jak zwykłe DDR2 (DDR3 pokazuje pazura dopiero od 1600MHz i w górę).

Niestety w przypadku *lapków nie ma możliwości dowolnego konfigurowania (w kadłubkach były większe możliwości) dlatego to o czym napisałem traktuje się z przymrożeniem oka w myśl zasady albo rybka albo akwarium. Dla użytkownika nie odgrywa to większej roli, a różnice widoczne są jedynie w jakiś syntetykach. Dlatego nie zawracaj sobie gitary albo jak wolisz skrzypiec.

*w zasadzie jest możliwość ale ona podyktowana jest grubością naszego portfela.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #223 dnia: Listopada 02, 2009, 00:44:07 »
Ok, dzięki Mazak. Ja się prawie nie znam na komputerach więc zdaję się na waszą wiedzę. Czyli mam kupić jak najtańszy model i nie zawracać sobie głowy. Idę zatem do sklepu jutro. Pozdrawiam!

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #224 dnia: Listopada 03, 2009, 18:27:14 »
Panowie poproszę o podpowiedź, który "lapek" byłby lepszy pod względem wykorzystania go jako platforma go grania?
Samsung
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dane-techniczne-samsung-np-r522-js01pl-w7hp.bhtml#content_3c
Asus
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dane-techniczne-asus-x5din-sx161v-w7hp.bhtml#content_3c
Mam swój typ, ale liczę na Waszą obiektywną ocenę jak zwykle zresztą. :002:
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS