Informacyjnie, może się komuś przyda ta informacja.
Poszukiwania skończyły się na zakupie poleasingowego Della E6440 od Computer Partner. Żonie nie potrzeba bloku numerycznego, za to 14" jest trochę łatwiejszy w transporcie. Aukcja na Allegro:
http://allegro.pl/laptop-dell-e6440-fhd-i5-4gen-8gb-128ssd-win7-gw12-i6936031907.html?fromVariant=6936045909 - ta promocja -80% jest śmieszna, ale na to nie patrzyłem.
Przy czym ten egzemplarz ma matrycję Full HD na IPS (z modelu E7440). Lepsze kąty widzenia, lepsza jakość obrazu, ale przy natywnej rozdzielczości na tych 14" trzeba używać lupy.

Zmniejszenie rozdzielczości do 1600x900 ułatwia pracę. Popularniejsze są matryce: 1366x768 i 1600x900 chyba na TN-kach. Także do 14" spokojnie wystarczy rozdzielczość natywna 1600x900.
Dysk SSD podmieniłem na Samsunga EVO 850 120 GB też używkę. Pewniejszy niż montowane u nich Silicon Power s55. W razie awarii mam rok gwarancji a później najwyżej kupię coś fabrycznie nowego.
Wbudowane głośniki są naprawdę fajne, całkiem głośno i wyraźnie (bez zniekształceń) grają.
Bateria trafiła się całkiem dobra - 10% zużycia z 65 Wh.
Klapa była nieco porysowana, jak i na obudowie widać miejscami przytarcia. Touchpad miał widoczne ślady "smyrania", ale poza tym całość sprawuje się dobrze. Zainstalowany Win 7 Pro sprawuje się bardzo dobrze, nie miałem pędu do Win 10 z kolejnymi wymuszonymi patchami psującymi to i owo. System na SSD i 8 GB RAM sprawiają, że wszystko co trzeba zapiernicza.
Minus - masa. Niby tylko 2.1 kg, ale jak się dłużej go ponosi w ręcę, to go czuć. No, ale klapa, to metal a nie plastik.
Ogólnie, to polecam Della E6440 jako mały, dość mobilny laptop zwłaszcza z matrycą Full HD na IPS!