Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85546 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #420 dnia: Lipca 31, 2017, 18:22:47 »
Throttling to w dzisiejszych czasach standard, a w kilku letnim lapku to żeby tego uniknąć bankowo bym zaczął od wymiany pasty termoprzewodzącej i ewentualnie termopadów. Chłodzenia w nich są jakie są i marka tu nie gra roli. Widziałem już akcje jak w dole obudowy wiercili ludzie otwory żeby ultrabooka schłodzić :P. Zerknij sobie na to:

http://allegro.pl/msi-gl62-i5-6300hq-8gb-1tb-gtx960-15-6-gw-i6902882426.html

Nie napisałeś nic o cenie, wielkości matrycy... stąd strzelanie w ciemno. Niemniej przejrzyj sobie używki MSI na Allegro.

Inna opcja to Lenovo z serii Y700/710 ale to już klocek 17 calowy, np:

http://allegro.pl/lenovo-y700-8gb-ddr4-256ssd-1tb-gtx960-17-3-i6900708298.html

W 15-tu calach to chyba seria Y5xx była.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #421 dnia: Lipca 31, 2017, 18:29:07 »
No tak to może uzupełnię dane. Cena do około 2000 zł, matryca matowa, od biedy błyszcząca.
Co do throttlingu to jest różnica kiedy laptop ograniczy wydajność o kilka%, a o kilkadziesiąt. W moim poprzednim Asusie praktycznie nigdy nie występowało obniżanie taktowania bo lapek się nie grzał.
W obecnym Samsungu temperatury CPU rzędu 90 stopni to nie jest ewenement, nie mówiąc już o GPU przy 101. Nawet po wymianie pasty i odkurzeniu temperatura spada max na 80 CPU i 90 GPU. Obecnie mam GT 520MX i ta karta potrafi nawet fajne gierki obsłużyć, ale co z tego jak 5 minut od rozpoczęcia grania laptop narzuca taki throttling, że nie da się z niczego korzystać. Po prostu słaby projekt i tego chcę uniknąć, z mojego doświadczenia poprzedni Asus był jak zimny kloc. Da się? Da  =)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #422 dnia: Lipca 31, 2017, 18:35:32 »
A pavulony były gorące jak piekło. Wszystko zależy jak komu wyjdzie i do czego lapek był używany. Tydzień temu kumplowi w ultrabooku Samsunga z Antkiem A4 wymieniłem pastę na MX-2. Rożnica kolosalna ale samo chłodzenie w nim to jakaś kpina.

Grafika taka sobie ale za tą kasę:
http://allegro.pl/laptop-msi-gp60-2pe-leopard-i6911814314.html
http://allegro.pl/msi-leopard-pro-gp60-i5-4210h-gtx850m-8gb-ddr3-ssd-i6905095149.html

Jeszcze:
http://allegro.pl/lenovo-y50-70-i7-4710hq-8gb-1tb-gtx860m-w10-i6902606943.html

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #423 dnia: Sierpnia 01, 2017, 16:30:48 »
Dzięki za propozycję.
Cytując twą wypowiedź
Grafika taka sobie ale za tą kasę:
domniemywam, że lepiej byłoby dołożyć te 500 zł na coś z lepszą GPU tak? Jeśli to miałeś na myśli to jestem w stanie to zrobić byleby dostać zimnego lapka w dobrej konfiguracji (w sensie bez throttlingu 5 minut po rozpoczęciu gry).
Aby zsumować:

- matowa matryca (nie jest wymogiem, ale lapek musiałby mieć fenomenalne inne podzespoły bym z tego zrezygnował);
- rozdzielczość Full HD lub niższa;
- rozmiar do ~17 cali;
- min 8 GB RAM;
- min 2 GB VRAM (najlepiej DDR 5 :D);
- dobra bateria (w trybie oszczędnym np. byleby przeglądać neta);
- dysk bez znaczenia gdyż mam swój 250 GB SSD
- napęd DVD nie musi być, w sumie to przeżytek
- audio bez większego znaczenia

Jakbyś podał pozycje do ok. 2500 zł, obejrzę sobie recenzję tych lapków i potem byś swoim okiem powiedział co ty byś wybrał ^^

« Odpowiedź #424 dnia: Sierpnia 16, 2017, 21:56:48 »
Zwracam się z prośbą o poradę. Szukam laptopa dla żony jako sprzęt na studia, do Office-a, oglądania filmów, jakiś gierek flashowych. Ma być przenośny, więc okolice 15" wydają się być odpowiednimi wymiarami. Mam netbooka Samsung N130, którego używałem na wyjazdach na zaoczne, ale jednak ciężko mówić w tym przypadku o jakimkolwiek komforcie pracy. Problemem są nawet filmy HD.
Wymagania:
- matryca: ~15", mile widziana matowa;
- rozdzielczość: mile widziane coś powyżej 1336x768;
- grafika: w zupełności wystarczy integra o ile będzie w stanie odtworzyć film HD (powiedzmy z kodekiem x264);
- procek: co najmniej i3. Widziałem w którymś Media czy innym AGD jak pracują laptopy z Win 10 i Celeronem przy próbie włączenia byle Office-a i wczytania jakiegoś pliku. Na początku myślałem, że się zawiesił. ;)
- pamięć: powiedzmy 4 GB RAM;
- dysk: mile widziany SSD, ale pewnie realniej upolować HDD;
Zakres cenowy: najlepiej w okolicach 2 - 2,5 tysiąca.
Zapomniałem o najważniejszym kryterium... ma być ładny! :D ;)

Czy jest szansa upolować coś dobrego w tych kryteriach? Już olać ładność. ;) W jakie marki celować? Co się stało z Samsungami, że ich obecnie nie ma w ofercie sklepów?

Druga część pytania.
Czy jest sens kupować używki notebooków na Allegro? Są nawet z roczną gwarancją sprzedawcy. Na szybko znalazłem ciekawe propozycje:
http://allegro.pl/dell-e6520-i5-2520m-2-5ghz-4g-256ssd-1600x900-win7-i6921518397.html?fromVariant=6921554558
http://allegro.pl/laptop-dell-e5520-i5-4gb-250gb-nowa-bateria-win-7-i6813046299.html + dopłata 355 za 240 GB SSD

Na koniec.
Czy jest sens dopłacać kilkadziesiąt złotych do Win 10 w tego typu modelach? Czy w porównaniu do Win 7 jest lepsze zarządzanie energią, które skompensuje większymi wymaganiami stawianymi przez system operacyjny?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #425 dnia: Sierpnia 16, 2017, 22:23:10 »
Samsung wycofał się z produkcji laptopów, więc raczej ich nie spotkasz już. Zerknij sobie na Asusa R541UJ lub Lenovo IdeaPad 100-15IBD który w swojej podstawowej konfiguracji wypada całkiem spoko pod względem ceny. Co do "ładności" to nie pomogę (Lenovo Yoga albo Mac Pro?). To samo tyczy się marki. Moim zdaniem nie ma reguły. Powiedzmy, że lapki z biznesowej linii (Elitebooki, Probooki, te prawdziwe Thinkpady) mogą być nieco lepiej wykopane ale nie muszą. Używki to rzecz gustu. Wszystko zależy od sprzedawcy i tego co oferuje oraz w jakim stanie. Jeśli chodzi o wybór windowsa to wg mnie tylko dycha. To już jest standard i nic tego nie powstrzyma. Poza tym to bardzo przyzwoity system, nie gorszy od siódemki która straci za 2,5 roku resztę wsparcia (14 stycznia 2020 roku).

« Odpowiedź #426 dnia: Sierpnia 17, 2017, 22:36:17 »
Dzięki!
W Maca nie celuję, szukam czegoś w miarę taniego a dobrego. Jeszcze przeglądnę coś z nówek.
Może na koniec zaryzykuję używkę z roczną gwarancją. Nawet gdyby bateria już była kiepska, to na Allegro zamienniki są po około 100 - 150 zł.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #427 dnia: Listopada 13, 2017, 18:01:53 »
Informacyjnie, może się komuś przyda ta informacja.
Poszukiwania skończyły się na zakupie poleasingowego Della E6440 od Computer Partner. Żonie nie potrzeba bloku numerycznego, za to 14" jest trochę łatwiejszy w transporcie. Aukcja na Allegro: http://allegro.pl/laptop-dell-e6440-fhd-i5-4gen-8gb-128ssd-win7-gw12-i6936031907.html?fromVariant=6936045909 - ta promocja -80% jest śmieszna, ale na to nie patrzyłem.

Przy czym ten egzemplarz ma matrycję Full HD na IPS (z modelu E7440). Lepsze kąty widzenia, lepsza jakość obrazu, ale przy natywnej rozdzielczości na tych 14" trzeba używać lupy. ;) Zmniejszenie rozdzielczości do 1600x900 ułatwia pracę. Popularniejsze są matryce: 1366x768 i 1600x900 chyba na TN-kach. Także do 14" spokojnie wystarczy rozdzielczość natywna 1600x900.
Dysk SSD podmieniłem na Samsunga EVO 850 120 GB też używkę. Pewniejszy niż montowane u nich Silicon Power s55. W razie awarii mam rok gwarancji a później najwyżej kupię coś fabrycznie nowego.
Wbudowane głośniki są naprawdę fajne, całkiem głośno i wyraźnie (bez zniekształceń) grają.
Bateria trafiła się całkiem dobra - 10% zużycia z 65 Wh.
Klapa była nieco porysowana, jak i na obudowie widać miejscami przytarcia. Touchpad miał widoczne ślady "smyrania", ale poza tym całość sprawuje się dobrze. Zainstalowany Win 7 Pro sprawuje się bardzo dobrze, nie miałem pędu do Win 10 z kolejnymi wymuszonymi patchami psującymi to i owo. System na SSD i 8 GB RAM sprawiają, że wszystko co trzeba zapiernicza. :)
Minus - masa. Niby tylko 2.1 kg, ale jak się dłużej go ponosi w ręcę, to go czuć. No, ale klapa, to metal a nie plastik.

Ogólnie, to polecam Della E6440 jako mały, dość mobilny laptop zwłaszcza z matrycą Full HD na IPS!
Taaaa...

« Odpowiedź #428 dnia: Listopada 13, 2017, 18:23:51 »
Ogólnie, to polecam Della E6440 jako mały, dość mobilny laptop zwłaszcza z matrycą Full HD na IPS!

Dodam ze swojej strony jako, że posiadam i interesuję się laptopami DELL-a, laptopy mają wbudowane narzędzie diagnostyczne o nazwie ePSA i PSA Error Codes, narzędzie  to umożliwia przetestowanie wszystkich podzespołów laptopa i potrafi wskazać wadliwy element.   

Pozdrawiam.   

No popatrz, a klawiatury nie sprawdza to narzędzie, bo masz "alt" i s"pację" popsutą od dawna. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2017, 18:39:14 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #429 dnia: Listopada 13, 2017, 20:51:20 »
To ja trochę dziegciu doleję.
Jako wieloletni użytkownik laptopów (z 4 generacje przerobione, wypasione, zamiast komputerów typu desktop), uważam, że do grania, zwłaszcza w zaawansowane graficznie gry laptop nie ma sensu. I nie chodzi tu o moc komponentów, bo dają sobie radę, do dziś na mojej (chyba już cztero, czy pięcioletniej) Toshibie Qosmio gram w FHD i w DCS-a i w Falcona i w Xplane 10 i 11. Ale problemem jest przegrzewanie i co z tym związane większa awaryjność, a od niedawna zauważyłem jeszcze jedną rzecz, a mianowicie ograniczoną ilość wejść USB. W lapku 4, a od niedawna (wraz z inwestycjami poczynionymi w sprzęt firmy na T :) )potrzebuję tylko do latania 7 i hub aktywny jakoś średnio daje radę i potrafi się kiełbasić.
Więc kolejny mój komputer do latania będzie na 100% typu desktop, a kolejny laptop, będzie jak najmniejszy, jak najcieńszy i najlżejszy, by rzeczywiście nadawał się do przenoszenia, a nie ważył tonę i stał w zasadzie tylko na biurku, zastępując jak widać nie idealnie większy komputer biurkowy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #430 dnia: Listopada 13, 2017, 22:14:43 »
Dell Dellowi nie równy, podobnie jak każda inna firma. Raz jednemu wyjdzie jeden lepszy model, a potem kolejny jest totalnym badziewiem. Trzeba jednak sobie powiedzieć, że lapki z linii biznesowych są wykonane lepiej, przeważnie mają lepszą gwarancję. Ten wspomniany Dell jest z takiej linii, podobnie jak Thinkpady zwłaszcza te stare z serii np. "R" i "T" czy HP Probook czy Elitebook. Nikomu przy zdrowych zmysłach nie poleciłbym Pawulona czy jakiegoś Latitude, choć w tym drugim przypadku zdarzają się wyjątki. Sam na co dzień używam Della XT2 i pomimo latek i monitu o sypiącej się baterii wciąż 3h na aku żyje, a mały procek+SSD ciągnie Windowsa 10 bez problemu.

Addiction dobrze prawi ale jest to prawda znana od dawna. Laptop do grania nie nadaje się. Prędzej czy później zacznie się przegrzewać, to doprowadzi do zimnych lutów, ubitej baterii albo innych problemów np. throttlingu. Owszem będzie to działać ale te laptopy powstały za modą, tak samo jak świecące zasilacze, płyty, słuchawki. Wszystko po to aby wyciągnąć od użytkownika kilka groszy więcej. Nie da rady do lapka wpakować, do tak małej przestrzeni, CPU czy GPU który musi być normalnie chłodzony przez solidny radiator i jeszcze napędzać to 200W zasilaczem. To wszystko musi być jeszcze najlepiej bezgłośne.

Do grania tylko desktop albo jak komuś zależy jakiś komputerek typu SFF i będzie to działać lepiej niż nie jeden laptop za 8k czy 10k kołków. Do pracy laptop lub ultrabook jak komuś zależy na czymś zgrabnym.

« Odpowiedź #431 dnia: Listopada 23, 2017, 13:36:19 »
Witajcie,
Muszę rozejrzeć się za laptopem do pracy, koniecznie 17 cali FHD, przeszukałem sklepy i jedną z opcji jest też poleasingowy Dell:  https://amso.pl/product-pol-48888-DELL-M6600-i7-2620M-16GB-256GB-SSD-nVidia-Quadro-3000M-RW-Windows-10-Professional.html .
Macie może jakieś doświadczenie z tego typu sprzętem (a może i tym sprzedawcą)?

« Odpowiedź #432 dnia: Kwietnia 19, 2018, 16:29:41 »
Kupuję sobie lapka. Upatrzyłem tego i chcę go zamówić: https://www.x-kom.pl/p/393519-notebook-laptop-173-msi-gv72-i7-7700hq-16gb-1tb256ssd-gtx1050ti.html

Dobre to?

Kobieta w X-Komie powiedziała mi, że jednak więcej zwrotów ma MSI, aniżeli Asus, z którym mam dobre doświadczenie bo ich lapek do dziś służy będąc zimnym i wolnym od throttlingu. Niestety podobna konfiguracji nie ma w podobnej cenie w Asusie.
Nie podoba mi się też dysk HDD, bo tylko 5400 obrotów bez możliwości zmiany.

W ogóle wielcy gracze na rynku traktują Polskę jak buntustan, nigdzie nie ma autoryzowanych sklepów np. MSI tylko trzeba się posiłkować pośrednikami typu x-kom, który też jako pośrednik do najwyższych lotów nie należy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #433 dnia: Kwietnia 19, 2018, 17:02:00 »
Pierdu pierdu... ujmę to tak. Jak ma się spałować to się spałuje i marka tu nie gra roli. Zwłaszcza, że to "gejmingowy" laptop z mocną grafika i procem, więc grzała (wiem, wiem to tylko GTX1050 lepszy byłby GTX1060). Znajdziesz tyle samo zwolenników co przeciwników obu tych marek. Przede wszystkim minusem dla mnie jest to, że to cegła 17 cali, więc mało mobilne ale co kto lubi. HDD to nie problem, bo masz 256GB SSD na M.2, a w lapkach rzadko już stosuje się coś szybszego niż 5400 obr./min. Ten dysk zawsze można wymienić na kolejny SSD. Dlatego jeśli lapek Każdy kiedyś musi iść do komunii, więc jak Ci pasuje to wciągaj. Jak coś zacznie się z nim dziać to masz gwarancję.

Co do sklepów to co za różnica czy kupujesz w oficjalnym sklepie MSI czy sklepie X-com. Ta druga opcja o tyle lepsza, że większy wybór. Nie spocisz się biegając po sklepach ;).

Popatrz sobie jeszcze na HP Omen, Acer Helios, Acer Nitro, Hyoerbook, MSI Ge62, Lenovo Legion Y520 etc. Może coś upolujesz w dobrej cenie :).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2018, 17:37:17 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #434 dnia: Kwietnia 19, 2018, 18:15:18 »
Przez wiele lat używałem tylko lapków i do grania i do pracy. Po doświadczeniach z trzema w miarę podobnymi gamingowymi (jeden mój, dwa Dzieciaków), 18`, i7, geforce`y, RAM 16GB, z których jeden padł ostatecznie, jeden był dwukrotnie naprawiany, a jeden jednokrotnie doszedłem do wniosku, że przy współczesnych prockach i kartach graficznych lapki się potrafią niemiłosiernie grzać, co wpływa negatywnie na ich żywotność.
Wobec czego od grudnia jestem po latach przerwy, posiadaczem zestawu stacjonarnego, a jeśli będę potrzebował do pracy czegoś przenośnego to kupię jak najlżejszego i najcieńszego, a nie kobyły pokroju gamingowych laptopów ważących pod 4kg, z baterią umożliwiającą pracę jeśli do 2 godzin to dobrze.
Po latach doświadczeń według mnie gamingowe laptopy to ślepa odnoga.