Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #465 dnia: Września 07, 2018, 21:47:27 »
Tylko zwróć uwagę, że on jest bez systemu ale cała reszta jest OK. Coś za coś. To nie powinien być wielki problem. A co do piwka to nie ma sprawy ;). A tymczasem borem lasem enjoy :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #466 dnia: Września 07, 2018, 21:59:06 »
A może Dell 7567? ;)
Finalnie taki właśnie model kupiłem. i5, GTX1050Ti, IPS, 256 GB SSD. Nie chce podawać linków ale jakby co, na priv mogę wysłać gdzie i za ile kupiłem.

Długo macałem w marketach te wszystkie Lenovo, Acery, Asusy i wykonanie było średnie.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #467 dnia: Września 08, 2018, 11:36:54 »
No wszystko ładnie, pięknie tylko jak wlazłem w interniety, to ten lapciop lata grubo powyżej 3k cebulionów, a ta granica miała być mocno nieprzekraczalna.  :evil:

« Odpowiedź #468 dnia: Września 08, 2018, 12:59:58 »
Hehe, znam ten ból. Zerknij jednak na moje wcześniejsze posty. Też szukałem laptopa za około 2800-3000 zł. Finalnie jednak stwierdziłem, że jak kupuję sprzęt na kilka lat, to warto dołożyć. Te Dell, o których mowa są po około 3200 zł (za swojego dałem 3500 zł ale tylko dlatego, że dołożyłem inną matrycę i inny dysk SSD).
https://allegro.pl/dell-inspiron-7567-i5-7300hq-8gb-128-gtx1050-win10-i7031389465.html
Do rozważenia, czy chcesz takiego laptopa, pochodzącego z Dell Outlet. Mój egzemplarz jest w stanie praktycznie fabrycznym. Zero jakichkolwiek śladów używania. Dysk SSD jest fabrycznie nowy, bateria jest fabrycznie nowa.
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #469 dnia: Września 08, 2018, 18:28:00 »
Z Dellami też różnie bywa. Klapy mają wykonane z tektury chyba. Nie ma co się sugerować marką, bo nikt nie oferuje w tej cenie nic powyżej minimum. Poza tym to jest mimo wszystko używka i tylko rok gwarancji. Jak coś pójdzie nie tak to kuzynka Tobie będzie suszyła głowę. Poza tym żadnych prawdziwych zdjęć produktu i firma może zniknąć w każdej chwili. X-com, Komputronik, Morele, ECS, eMag to duże sklepy i nie znikną z dnia na dzień, a nawet gdy znikną to masz możliwość atakowania producenta. Tu mogą być kruczki. Chytry traci dwa razy i osobiście jestem sceptycznie nastawiony do takich zakupów, a jednak 3 kołki to nie jest w kij dmuchał i dobrze by było żeby jej sprzęt przez te studia posłużył ;). Decydując się na nówkę kupujesz pełnowartościowy produkt bez wad, a nie kota w worku.

Parametry OK, jakoś wykonania też ujdzie i gdyby to była nówka pewnie bym się nie wahał i ją polecił. Natomiast wspomniany Lenovo za 3099 zł ma w zasadzie te same parametry co Dell tylko brak systemu. Windowsa sobie kuzynka zorganizuje - dokupi kiedyś tam albo może jej uczelnia da. Do tego dysk SSD jest na M.2 co daje troszkę lepsze osiągi.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #470 dnia: Września 08, 2018, 21:50:45 »
Fakt, acz firma, w której kupowałem nie działa od wczoraj. Są autoryzowanym partnerem Dell.
Lapek, który do mnie trafił jest jeszcze przez 4 m-ce na oficjalnej gwarancji Dell (sprzęt jest z końcówki 2017 roku) i tak jak mówię, jest wizualnie jak nowy.
Osobiście zaryzykowałem i kupiłem, a wcześniej przez kilka m-cy czytałem, oglądałem w marketach różne model: Lenovo Y520, HP Omen, Asus FX503, Acer Nitro 5. Żaden z nich nie przekonał mnie do wydania tych 3200-3500 zł. Wszystkie jakościowo mi nie pasowały (a to klawisze uginające się, jakby pod nimi nic nie było, a to matryca fatalna, a to plastiki uginające się przy każdym naciśnięciu, a to słaby system chłodzenia).

Oczywiście, każdy musi sam zdecydować. Sam też się wahałem. Nie uważam też swojego wyboru za chytrość. Ot przeanalizowałem plusy i minusy i wyszło mi jak wyszło. Jasne, że bałem się, że gdy otrzymam sprzęt, to np. bateria będzie przechodzona, dysk SSD (M.2) będzie już po iluś tam godzinach nalotu, będą jakieś rysy, itp. A tu wszystko nowe.

Co do gwarancji, tu akurat się nie martwię, bo rok mam spokój na gwarancji sprzedawcy. Potem kolejne 4 lata mam spokój, bo mam w ramach polisy za mienie gwarancję na elektronikę (w tym naprawa lub wymiana na nowy w razie awarii).

Niemniej, jeśli uczelnia sprezentuje system (albo można kupić jakąś tanią wersję dla studentów) to nie ma co się zastanawiać.

Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #471 dnia: Września 10, 2018, 08:22:07 »
Resellerem Della może zostać każdy, to nie problem. Kilka takich sprzętów sprzedałem (od desktopów po laptopy) ale nigdy nie ukrywałem, ze to sprzęt przechodzony. Większość z nich działa do dziś. Natomiast wiem, że sporo sprzedawców oszukuje i sprzedaje jako nowy ale nie o tym.

Konraf wcale nie mówię, że jesteś chytry. Jakiś czas temu kupiłem buty firmy Haix do testów z drugiego gatunku i niestety po trzech miesiącach chodzenia po mieście zaczęły pękać - rozumiesz analogie? :). W tamtej chwili pewnie to była dobra opcja i wybór był słuszny. Podjąłeś decyzję i luz. Niemniej uważam, że obecnie w tej ofercie nie ma nic fajnego co by mnie do niej przekonało. Patrząc na Delle w firmie wcale nie uważam, że są jakoś cudownie i lepiej spasowane od reszty. Co do chłodzenia to się nie wypowiem, bo po krótkim obcowaniu w sklepie niewiele da się powiedzieć.

Natomiast skoro laptop ma lecieć do kuzynki to wolałbym mieć spokojną głową i wybrałbym opcję nowy + długa gwarancja. Co by nie było problemów jak coś się posypie.

« Odpowiedź #472 dnia: Września 15, 2018, 22:01:42 »
Witam. To ja też poproszę o pomoc w kupnie laptopa. Planuję zakup dla syna (17-latka), który uparł się na "gamingowy" sprzęt :659:. (dało mu się wytłumaczyć :569: :090:, że laptop nie może być gamingowy ;-) ). Młody zarobił przez wakacje trochę kaski i chce je wydać. Razem z bonusem od starych ma do dyspozycji ok. 4000 zł. Szukam od dwóch tygodni, przeglądam strony, porównuję i...jestem w kropce :583:. Jedyne co udało mi się mniej więcej ustalić czego chcę to: procesor i7 generacji 7 lub 8, 16 lub 32 GB RAM, ekran o przekątnej do 16", bez napędu DVD, dysk SSD M.2 minimum 128GB + HDD 1TB. Celowałem w nowe laptopy, ale czytając wątek doszedłem do wniosku, że używany (poleasingowy) też mógłby być (ale z 12 miesięczną gwarancją). Modeli jest w pip od różnych producentów. Jak każdy nie chciałbym żeby wydane w sumie duże pieniądze poszły w błoto (szczególnie, że część nie moja :005:). Dlatego byłbym wdzięczny za pomoc (odwdzięczyć się mogę tylko dobrym słowem :564:). Kilka moich luźnych opcji

https://allegro.pl/lenovo-legion-y520-i7-16gb-256ssd-2tb-gtx1050-4gb-i7402601286.html

https://www.x-kom.pl/p/448404-notebook-laptop-156-dream-machines-g1050-15-i7-8750h-16gb-2401tb-gtx1050.html (ale bez systemu operacyjnego)

https://allegro.pl/gamer-dell-7577-i7-gtx1050ti-32gb-128ssd-1tb-w10-i7562889436.html#thumb/16

Pozdrawiam.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #473 dnia: Września 16, 2018, 07:29:15 »
Poczytaj tutaj bo to raczej standardowy budżet. http://forum.pclab.pl/topic/1257776-4000-Laptop-do-gier-na-studia/

Do grania lepszy 1060 ale to moze w jakimś outletowym laptopie. Lenovo mozna obczaić w mediamarkt. Może zabierz tam syna?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #474 dnia: Maja 03, 2019, 00:10:37 »
Ponieważ w najbliższym czasie będę przez dłuższy czas w rozjazdach, w zasadzie ze sporadycznym kontaktem z własnym PC (błee), postanowiłem kupić laptop do typowego gamingu.
Po dość długim zastanawianiu się i porównywaniu wybór w zasadzie został jeden. Tanio nie było, ale jestem pi....ty na mózg ;).

i7 8750H (do 4,1 GHz), 24 RAM 2666, RTX 2080 Max-Q, Dysk NvMe M.2 512Gb.
Wisienką na torcie jest monitor 144Hz, G-sync, 3ms, 1960x1080pxt.

No i muszę przyznać, że daje radę. Szczerze to nawet jestem w lekkim szoku. BFV z RTX on - 70-90 klatek (chociaż ten tytuł nie ma super optymalizacji), na poligonie do 120, na ustawieniach wysoki, Metro Exodus działa w 80-90 FPS. Też na wysokich (Ultra, albo Ultra wysoki już mam odczuwalny zjazd poniżej 50). Zabrałem się wreszcie za Kingdom Come: Deliverance, tu na wysoki (przeważnie)/średni od 60 do przeważnie 80-90 fps. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, świetna platforma mobilna do giercowania.

Wrzuciłem też Iłka, jazda czołgami około 90-100 (Balanced, ale reszta na maks właściwie) w Quick Mission.
Temperatury inne niż na PC, trzeba tak dodać z +15-20 stopni. Oczywiście nie ma to wydajności RTX 2080Ti z PC ale GPU jest na tę rozdzielczość naprawdę świetny.
Wg. mnie laptop powinien uciągnąć też bez problemu DCS, czy sprzęt VR klasy Rift/Rift S.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #475 dnia: Maja 03, 2019, 07:51:47 »
Nie napisałeś najważniejszego, czy są ledy RGB? Bo bez tego to żaden gejming. :D

A na serio niezłego potworka kupiłeś. Rozdzielczość fhd też pomaga w utrzymaniu wysokich klatek a większa przy laptopowym rozmiarze w sumie zbędna. To teraz tylko druga walizka na hełm VR i można latać, choćby na gamepadzie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #476 dnia: Maja 03, 2019, 10:16:29 »
Wszystko fajnie pięknie do czasu aż się zrobią zimne luty ;). Nie życzę i co kto lubi ;). Enjoy!

« Odpowiedź #477 dnia: Maja 03, 2019, 14:46:22 »
"Laptop do grania" to jak dla mnie oksymoron. ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #478 dnia: Maja 03, 2019, 14:57:48 »
Może kiedyś, dziś to jedna z najprężniej rozwijających się gałęzi biznesu :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #479 dnia: Maja 03, 2019, 15:03:59 »
Jak wszystko co ma w słowie "dla graczy", aczkolwiek od lat nękane tymi samymi problemami. Jedne mniej drugie więcej ale zawsze jest. Najważniejsze aby działało długo i Yoyek był zadowolony. Szkoda tylko, że nie napisał co to za model tak na wypadek jakby ktoś szukał czegoś podobnego.