Takie pytanko, na ile wyłączenie opcji BD PROCHOT jest bezpieczne?
Z tego co wyczytałem, jest to można powiedzieć drugi bezpiecznik, przed PROCHOT. Zazwyczaj producenci ustawiają BD PROCHOT niżej niż sam PROCHOT, z tym, że niby ten BD uzależnia temperatury ogólne, a PROCHOT sam procesor. I tak wg. mnie w laptopie mam ustawiony PROCHOT na 95st.C, a BD PROCHOT na 93stC.
BD PROCHOT – dwukierunkowy wskaźnik temperatury. Parametr PROCHOT wyraża temperaturę, przy której zaczyna się obniżanie zegara procesora. Niektóre laptopy mają jednak dodatkowy BD PROCHOT, który dodatkowo uzależnia występowanie throttlingu od temperatury innych komponentów, na przykład grafiki. Wyłączając tę funkcję, można się niniejszej zależności pozbyć.
Wciąż testuję różne ustawienia RDR2 na PC, niestety ten tytuł jest mocno zasobożerny i objawia się to throttlingiem (zatem spada takowanie do 0,8 GHz) na chwilę co jakiś czas.
Zacząłem bawić się Throttle Stop. Już paręnaście testów za mną i najlepiej wypada to:

Obniżyłem takowania też procesora do 3GHz (default 4,1) i jest lepiej (sam undervolting u mnie nie pomaga z tym tytułem), ale znowu ten BD Prochot i tak co jakiś czas się włącza jako limit, więc go wyłączyłem i jest OK już (brak throttlingu). Do za to 95st.C nigdy nie doszło (przeważnie Package 88-93st.C, GPU do 87st.C maks) podczas grania na ustawieniach wysokie/średnie.
Tu trochę więcej na temat ustawień.