Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #510 dnia: Września 12, 2019, 13:01:58 »
Backup trzeba robić tak czy siak. Wypadki chodzą po ludziach (i komputerach) ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #511 dnia: Września 15, 2019, 14:20:37 »
Dobra, decyzja zapadła. Samsung 970 Evo Plus 500 GB. Choć ponoć potrafi się grzać to najwyżej go zwrócę :)
Jest dużo droższy od Adaty, który kosztuje ok. 350 zł (a Samsung 500 zł), ale przekonały mnie osiągi buforowane TurboWrite no i marka :D Od zawsze mam telefony, pamięci, tv i mikrofalówki Samsunga, laptopy tylko Asusa :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #512 dnia: Września 15, 2019, 14:40:11 »
Taka luźna refleksja mi się nasunęła po twoim poście. Skoro taki ukierunkowany i pewny tego Samsunga/Asusa jesteś to po co pytałeś o to wcześniej? Nie zrozum mnie źle, bo twój dzień, twoja woda i twoja kasa... niech służą jak najlepiej ale skoro jesteś fanboyem i sprzęt miałeś wybrany od początku to nawet referaty na forum nie przekonają Cię do zmiany na innego producenta ;). Tyle, że trochę  czasu straciliśmy pisząc o tym na forum. No cóż, jedyny plus jest taki, że może ktoś inny skorzysta z tych propozycji.

Jestem po prostu ciekaw i nic więcej :).
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2019, 14:45:21 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #513 dnia: Września 15, 2019, 14:47:25 »
:D Akurat tak się złożyło, że mam wiele produktów Samsunga, z których jestem zadowolony :) Ale kupowałem je bo spełniały moje wymagania (np. Note 9 z rysikiem i połączeniem DEX, czy mikrofalówka z opcją chrupiącego podgrzewania). Tak samo patrzyłem na SSD, przeglądam różne oferty również np. Adata XPG Gammix S11 Pro, ale to Samsung jakoś wydał mi się dopracowany.
Ale co do laptopów to Asus i tyle. Miałem doświadczenie z Samsungiem i tu w ogóle się ta firma nie sprawdziła. Laptopy Asusa natomiast zawsze i tak mi zostało :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #514 dnia: Września 15, 2019, 14:57:53 »
Hehehe no spoks, rozumiem i szanuję ale dalej nie odpowiada to na moje pytanie tzn. pytasz o alternatywę, a i tak kupujesz to do czego masz zaufanie. No nic, nie wnikam, baw się dobrze i enjoy. Jak to mówił Sheldon: "we will never know" ;)).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #515 dnia: Września 16, 2019, 08:58:31 »
Heh, throttling powrócił za sprawą jednego tytułu: GreedFall.
Widać jest on jakiś bardziej wymagający, może ma dużo wątków (bo nawet i z grafiką na niskie laptop się przegrzewa po paru-parunastu minutach grania, czego nie doświadczyłem od paru miesięcy). Tu jest przykład skoku:

Kontynuując temat undervoltingu znalazłem taki program Intel Extreme Tuning Utility.
Tu przykład ustawień default.

W ramach testów które przeprowadziłem wychodzi, że najlepiej działa u mnie obniżenie tych wartości (propozycję znalazłem gdzieś w sieci). Faktycznie, throttlingu nie zauważyłem (jeszcze). Oczywiście tym samym spadło mi takowanie, za tym poleciały FPS'y w tej grze ale na dalej znośny poziom, powiedzmy z okolic 96-120 na 74-82 więc jest ok. Jako, że nie jestem za bardzo obeznany w tych wszystkich V i W może jeszcze jakieś rady? :)

• Core Voltage Offset: -0.150V (było 0.000)
  • Turbo Boost Power Max: 25W (było 45)

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #516 dnia: Października 06, 2019, 12:29:19 »
Dysk zakupiony i Windows zainstalowany. Wszystko działa póki co dobrze, lecz była masa problemów ze sterownikami do laptopa bowiem Asus ma burdel na stronie i trzeba było ich szukać okrężną drogą - chodzi o np. podświetlenie klawiatury czy panel sterowania ROG.
Przy kupnie SSD nastąpił nagły zwrot akcji - byłem napalony na Samsunga Evo lecz zauważyłem fajną ofertę Corsair Force MP510 960 GB. Dopłaciłem 150 zł i kupiłem 2x większy dysk, który według recenzji na portalach jest w porządku. Tak więc jestem zadowolony i laptop wreszcie pracuje jak powinien, tj. HDD nie spowalnia pracy :) Aż dziw bierze, że rewolucja w tej materii zajęła tyle lat bowiem SSD nie są może nowością, ale wszystko szło do przodu prócz dysków, które przez lata powodowały spadki responsywności (nie znam polskiego odpowiednika) aplikacji, szczególnie jak apka coś mieliła na dysku.
Teraz zostało ino zrobić kopię dysku 1:1 i wrzucić na HDD, gdzie trzymam różne rzeczy oraz służy jako dysk zapasowy bowiem tam wciąż stoi Windows więc można zrobić podmianę w razie awarii :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #517 dnia: Października 28, 2019, 22:07:40 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #518 dnia: Listopada 09, 2019, 15:00:19 »
Takie pytanko, na ile wyłączenie opcji BD PROCHOT jest bezpieczne?
Z tego co wyczytałem, jest to można powiedzieć drugi bezpiecznik, przed PROCHOT. Zazwyczaj producenci ustawiają BD PROCHOT niżej niż sam PROCHOT, z tym, że niby ten BD uzależnia temperatury ogólne, a PROCHOT sam procesor. I tak wg. mnie w laptopie mam ustawiony PROCHOT na 95st.C, a BD PROCHOT na 93stC.

BD PROCHOT – dwukierunkowy wskaźnik temperatury. Parametr PROCHOT wyraża temperaturę, przy której zaczyna się obniżanie zegara procesora. Niektóre laptopy mają jednak dodatkowy BD PROCHOT, który dodatkowo uzależnia występowanie throttlingu od temperatury innych komponentów, na przykład grafiki. Wyłączając tę funkcję, można się niniejszej zależności pozbyć.

Wciąż testuję różne ustawienia RDR2 na PC, niestety ten tytuł jest mocno zasobożerny i objawia się to throttlingiem (zatem spada takowanie do 0,8 GHz) na chwilę co jakiś czas.
Zacząłem bawić się Throttle Stop. Już paręnaście testów za mną i najlepiej wypada to:

Obniżyłem takowania też procesora do 3GHz (default 4,1) i jest lepiej (sam undervolting u mnie nie pomaga z tym tytułem), ale znowu ten BD Prochot i tak co jakiś czas się włącza jako limit, więc go wyłączyłem i jest OK już (brak throttlingu). Do za to 95st.C nigdy nie doszło (przeważnie Package 88-93st.C, GPU do 87st.C maks) podczas grania na ustawieniach wysokie/średnie. Tu trochę więcej na temat ustawień.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #519 dnia: Listopada 09, 2019, 15:37:06 »
Dla twojego proca granicą jest 100C, jak nie będziesz non stop siedział na tej lub wyższej temperaturze to nie powinno to jakoś negatywnie wpłynąć. Może za kilka lat. Do górnej granicy masz  jeszcze niewielki zapas. Ryzyko uszkodzenia zawsze istnieje ale myślę, że póki co to możesz to wyłączyć. Do tego ustaw sobie wyświetlanie temperatury w grze na OSD i możesz latać. Zadbaj o wentylację i będzie dobrze.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #520 dnia: Listopada 13, 2019, 07:41:53 »
Heloł, mam jeszcze starszego laptopa na i3 jeszcze i dysku talerzowym (więc dość muli, zwłaszcza zanim się rozkręci po załadowaniu, idzie jak babcia na pasach, chce ale nie może ;D). Gdzieś leży dysk SSD u mnie i sobie pomyślałem, żeby go przyspieszyć chociaż przez wymianę dysku (i wcześniejszym zgraniu całego systemu na niego) na ten SSD. Na coś w szczególności zwrócić uwagę przy takiej operacji?

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #521 dnia: Listopada 13, 2019, 08:30:29 »
Na pewno go przyśpieszy. W zasadzie nie musisz na nic szczególnego zwracać uwagi, bo robisz klona 1:1. Natomiast po całej operacji możesz sprawdzić czy działa TRIM, wyłączyć defragmentację, opcjonalnie indeksowanie itd. Jest sporo poradników o ustawianiu systemów pod SSD, a czasami soft od producenta potrafi jednym kliknięciem załatwić temat. No i pamiętaj o trybie AHCI dla dysku. Pewnie masz go włączony ale wspominam dla pewności.

« Odpowiedź #522 dnia: Listopada 13, 2019, 17:05:14 »
Polecam ten program (darmowy):
https://www.dobreprogramy.pl/SSD-Fresh,Program,Windows,48266.html
Jeden klik i wszystko ustawione jak trzeba.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #523 dnia: Listopada 13, 2019, 18:50:01 »
Dzięki chłopaki.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #524 dnia: Listopada 15, 2019, 08:46:49 »
Świetny program.
Dzięki za namiary
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards