Co do tej pustyni to zainstaluj jako podstawkę UTX (+ SP1 i SP2 do niego), a następnie XClass. XClass wrzuć pomiędzy UTX vegetation i UTX Urban. Jak Ci nie będzie pasowało, deaktywuj go, zostanie sam landclass UTX (który imho jest świetny).
Przez pustynne tekstury to nie wiem do końca co rozumiesz. Jeżeli chodzi Ci o brązowe tekstury pojawiające się w całej Europie od października do marca/kwietnia, to musisz zainstalować pakiet tekstur Adama Millsa.
Oprócz nich są "całoroczne" tekstury o odcieniu brązowym, które są podpięte pod region śródziemnomorski w FSX i na nie lekarstwa nie ma (chyba że coś załata XClass). Generalnie, polecam troszkę poeksperymentować w newralgicznych regionach Europy

Ja mam tak, że normalnie mam odpalony sam landclass z utx, gdy wybieram się na Wschód, aktywuję sobie do tego XClass, który pokrywa całą geograficzną Europę, a nie tylko wybrane państwa. Nie używam tekstur Millsa, bo gdy latam wysoko, to mam kichę - pode mną zielono, a dalej, gdzie kończy się granica tekstur z detalem, jest brązowo. Przyzwyczaiłem się do defaultu. Powiem więcej, gdy oglądałem zdjęcia satelitarne na google maps, które wykonano zimą, to paleta kolorów jest bardzo zbliżona.