Autor Wątek: Train Simulator (i inne kolejosimy)  (Przeczytany 41742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Microsoft Train Simulator 2
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 22, 2008, 22:23:53 »
Co racja to racja. Ja w obecny zestaw do latania zdążyłem wpakować prawie tysiąc, a chciałbym jeszcze trackIRa i yoke'a ;). Swoją drogą, jak ktoś lubi sobie popływać w Ship Simulatorze, to ta sama firma szykuje HOTAS dla sterników :021:.

http://www.raildriver.com/products/shipdriver.php

« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 23, 2008, 13:20:34 »
Mam pytanie w temacie ale nie dotyczące MSTS2.
Czy próbował ktoś Rail Simulator? Często mówi się, że jest to następca pierwszej części Microsoft Train Simulator, gdyż zrobił go ten sam team który stworzył pierwszą część MSTS. MSTS2 robi podobno już ktoś inny.
Jeżeli ktoś grał to niech podzieli się wrażeniami.

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 23, 2008, 13:58:41 »
Powiem bez obijania w bawełnę. IMO po prostu niewypał. Grałem w to, po pierwsze jest strasznie wolna, za duże wymagania jak na tak niedorobiony silnik, który potrafi się czasami krzaczyć. Po drugie interfejs - jeśli myślicie, że interfejs w Lock on jest do kitu to po zobaczeniu tamtego będziecie chwalić LO. Opcji w grze jest chyba z 5, żadnych zaawansowanych ustawień. Po trzecie mało misji, chyba jest ich ok. 5 albo 7 (grałem dość dawno w to).

Podsumowując jest to niedokończony produkt, robiony chyba w pośpiechu jak Lock on, który ma potencjał, ale jak zwykle został zmarnowany. Jedynie na plus mogę zaliczyć mu wygląd linii z prądem, jakoś spodobały mi się. Ale szczerze wolę w 110% wrócić do Trainza czy MSTS niż wybrać ten produkt.

ŻAAAAL :D

peter5on

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 12, 2008, 18:55:40 »
Mam pytanie ponieważ naszło mnie żeby pojeździć pociągiem. Nie wiem niestety jaki tytuł wybrać bo trochę tego jest. Chodzi mi o to żeby był na maksa realistyczny, żebym sobie wciskał myszką przyciski żeby była jakaś fajna fizyka itp. Grafa nieistotna.

Ogólnie ma być realizm aż do bólu. Kiedyś grałem w pierwszą część trainz i był spoko tylko wydajność kulała. Więc do wyboru mam Trainz tylko która część najlepsza?? Microsoft Train Simulator, bądz rail simulator ale wyżej ktoś napisał że jest lipny. Polska produkcja o nazwie Maszyna odpadła na starcie bo nawet nie chce mi się uruchomić. W MSTS nie grałem więc niewiem jak to jest ale zakładam że tak jak we flight symulatorze. Czyli pewnie da się coś powciskać. (Fajnie jakby się dało węgiel wrzucać do lokomotywy)  :002:

Więc co wybrać???

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 12, 2008, 19:00:12 »
Moim zdaniem najciekawszy jest ten:

http://www.auran.com/TRS2004/default.htm

najdłuzej grałem i podobały mi się smaczki jak popychające wagony ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 12, 2008, 19:55:54 »
Lepiej pokombinuj z tą Maszyną. To jest prawdziwy symulator :001:. Bez instrukcji panie to nie ma szans na odpalanie, a co dopiero ruszenie lokomotywą  :karpik. No i te polskie klimaty  :003:.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 14, 2008, 14:50:52 »
TRS nie jest symulatorem kolei, tylko makiety kolejki. Mapy są strasznie małe, a próba ściągnięcia jakichś większych zakończy się raczej na nie kończącej się liście zależności i dodatkowych modeli (osobno) które trzeba mieć żeby toto wyglądało.

Ale jeśli chodzi o tabor to jest kilka fajnie wykonanych polskich maszyn mających ekstra bajery ponad to co jest w "defaulcie", zwłaszcza EN57 i EU07:

http://www.trainz.org/ptt/index.html
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 14, 2008, 14:57:37 »
To właśnie wielki minus - te zależności na mapach. To był główny powód zaprzestania przeze mnie gry w tą grę. Do każdej mapy może być tyle dodatków (szczególnie jak ściągałem polskie trasy), że ich ściąganie trwa wieki (o ile są jeszcze źródła, gdzie można ściągnąć wszystkie pliki bo ogólnie jest burdel...). Ale przyznam, że grafika mi się podoba i polski tabor ładnie wygląda.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 21, 2008, 08:27:19 »
Pojawiła sie nowa wersja strony MSTS2 (chyba jeszcze nad tym pracują, bo niektóre strony nie wchodzą):

www.tsinsider.com

Oraz nowe screenshoty:

Więcej na forum UKTrainsim:

http://forums.uktrainsim.com/viewtopic.php?f=186&t=85328

oraz na forum Trainz:

http://forums.auran.com/trainz/showthread.php?t=28580url

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 01, 2008, 17:53:20 »
W ostatnich dniach uaktualniona zostala oficjalna strona. Pojawily sie m.in. nowe screeny plus kilku minutowy film.
http://tsinsider.com/Articles/WorkInProgress/default.aspx

Kabiny lokomotyw robia wrazenie, ladne tekstury w duzej rozdzialce. Jest jedno zdjecie ze srodka wagonu pasazerskiego, tez niezle odpicowany. Ciekawe jak bedzie z wydajnoscia w porownaniu z FSX? To zdaje sie ten sam engine. Na jednym z ujec widac ze dodali uber trawe. Uber woda to juz wszedzie standard :)

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 01, 2008, 18:45:04 »
Ciekawe jak bedzie z wydajnoscia w porownaniu z FSX? To zdaje sie ten sam engine.

Silnik to nie wszystko - jest jeszcze parę czynników (na plus i minus), które wpływają na potrzeby sprzętowe. Wykorzystanie FSX jako bazy dobrze zapowiada powstawaniu dodatków do sima - zapewne np. trasy będą łatwiejsze do tworzenia niż w starym MSTS.

Co prawda symulator kolei nie generuje tylu obiektów w polu widzenia co symulator lotniczy, ale wg mnie sytuacja jest jasna - symulatory Microsoftu zawsze wymagają sprzętu z najwyższej półki do czerpania przyjemności z dobrej wizualnej jakości. Tak było przy każdym FS-sie (są robione zwykle na komputery, których jeszcze nie ma) i tak było przy pierwszym MSTS-ie.

Raczej nie spodziewał bym się rewelacji przy korzystaniu z tzw. "przeciętnego sprzętu" (cokolwiek to znaczy, bo dla każdego pewnie coś innego), ale z drugiej strony takie simy są robione na wiele lat i muszą trochę wyprzedzać swoje czasy, aby być dalej atrakcyjne za lat kilka. Żywot MSTS był (w zasadzie jest) długi i pewnie podobnie ma być z MSTS2 - więc sprzęt będzie potrzebny dobry.

Jednak nie obawiałbym sie tak bardzo, jak ktoś stara się mieć sprzęt dostosowany do osiąganie wysokich ustawień w nowo wydawanych FS-ach to zapewne i MSTS2 mu pójdzie bez problemu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 01, 2008, 18:59:39 »
MS robi to celowo. Dwie pieczenie na jednym ogniu piecze. Bez optymalizacji w grze skraca się czas produkcji, a przy okazji wymusza wyścig zbrojeń. Grę i tak kupisz, a potem polecisz i trzy razy zmienisz graty w kompie aby to jakoś latało. To nie jest kwestia dodatków, bo przecież i bez nich chodzi jak kupa.

Można w zasadzie bankowo założyć, że MSTS2 będzie dokładnie tak samo działał. "Mikromientki" ma taką politykę i nie ma znaczenia czy to dotyczy FSXa, TS2 czy Visty.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 01, 2008, 19:59:59 »
To nie jest kwestia dodatków, bo przecież i bez nich chodzi jak kupa.

Przecież nie twierdzę, że wysokie wymagania to sprawka dodatków (choć niektórych jednak tak - np. pogodowych). Uważam (mam nadzieję), że bazowanie na FSX ułatwi produkcję dodatkowych tras w stosunku do poprzedniego MSTS.

Grę i tak kupisz, a potem polecisz i trzy razy zmienisz graty w kompie aby to jakoś latało.

A to się akurat zgadza, ale taka już dola maniaka symulatorów ... w końcu był czas przywyknąć do regularnych wymian kompów :karpik

empeck

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 01, 2008, 22:49:20 »
Z tego co pisał Phil Taylor, który 'rządzi' Core Teamem, czyli zespołem pracującym nad silnikiem który napędza wszystkie ich symulatory (FS TS i ESP), Aces wyciągnęło wnioski z FSXa i teraz ponoć mają się przyłożyć do poprawy wydajności w nadchodzących tytułach.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 02, 2008, 01:05:57 »