Autor Wątek: Film "Dywizjon 303"  (Przeczytany 16065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Film "Dywizjon 303"
« dnia: Grudnia 21, 2007, 09:13:20 »
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=42477

Co o tym myślicie? Bo ja jakoś nie widzę Władysława Pasikowskiego jako reżysera tego filmu  :004:.
Motto obrony plot.: najpierw zestrzel - poukładasz sobie już na ziemi.

NoGutsNoGlory

• Gość
Odp: Film "Dywizjon 303"
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 21, 2007, 10:42:16 »
Uważaj k**wa,na szóstej k**wa,ja pie***le k**wa,kopci sie k**wa,do k**wy jeb***j,w k**we mać! czuje porażkę przez duże P,nie tylko ze względu na kury różne co moją awersje do reżyserii tego Pana.

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 21, 2007, 10:59:37 »
Oł Dżisas! Tylko nie Pasikowski. Znowu będą co drugie słowo "dynamizatory", jakieś brytyjskie siksy kupione za skrzynkę Johny Walkera i B. Linda w roli Henneberga albo Krasnodębskiego. Do tego Pazura jako František - "wszyscy jesteście po...bani, lecę se nad Kanał postrzelać do wracających bombersów".
Czy w Polsce nie ma kogoś innego, kto by się podjął nakręcenia tego filmu?

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 21, 2007, 12:18:52 »
Czepiacie się Panowie  :002: Ja już wolę Pasikowskiego niż jakiegoś tetryka, któremu demencja starcza pipcy w mózgownicy, dzięki temu może ten film będzie _jakiś_. Od niżej wymienionych panów L. i P. bardziej obawiał bym się gówniaterii wziętej z jakiegoś serialu,tylko po to żeby nastki do kin poleciały.

Rozwalił mnie za to inny tekst:
"Polski Instytut Sztuki Filmowej na rozwój tego tematu przeznaczył 100 tysięcy złotych [...]."
Za tyle to im Baggins może z minutę filmu zrobi, no chyba że przeznaczą tę furę szmalu na zbudowanie replik samolotów  :002: A może nagramy im kilka filmików ze szturma - wyjdzie taniej i pewnie lepiej...

P.S. A co do "Psów" - niby nikt ich nie lubi a jakoś wszyscy na wyrywki znają teksty Bogusia i Czarusia  :021:
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

303_Indy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 21, 2007, 12:22:46 »
Ja gdzieś przeczytałem że ma powstać film na podstawie powieści Lynne Olson i Stanley Cloud "Sprawa Honoru" -ale to chyba jeszcze trzeba poczekać. Brzmi ciekawie bo książka jest niesamowita.
Co do tego filmu to boję się że film nie będzie nastawiony na historie - nie mniej jednak fajnie że w końcu powstanie film o naszych dzielnych lotnikach i miejmy nadzieje że niebędzie on tylko o 303'cim.
Pozdrawiam

empeck

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 21, 2007, 12:23:42 »
Kanwą scenariusza Władysława Pasikowskiego jest więc bohaterski epizod z udziałem polskich lotników w bitwie o Anglię w 1940 roku. Ale to nie wszystko. Scenariusz filmu poszerzony został o akcję rozgrywającą się współcześnie, której bohaterem jest wnuk jednego z pilotów.

Po co ta 'akcja rozgrywająca się współcześnie'?  :008:

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 21, 2007, 13:05:25 »
Mnie bardziej boli to, co ich zdaniem jest dobrym filmem.  :005:
Czy polscy twórcy dorównają swoim czeskim kolegom, którzy o swoich lotnikach z czasów II wojny światowej nakręcili bardzo udany "Ciemnoniebieski świat"? Czas pokaże.
ZenoPL

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 21, 2007, 14:40:55 »
Ciekawy film może z tego wyjść. Mam tylko nadzieję że reżyser słownictwo dobierze prawidłowo, nie mówię tu o kurach i innych ptokach, bo to byłoby nie do pomyślenia ale o słownictwie z epoki którego raczej nikt nie już nie używa. Co do efektów specjalnych i scen walk to naprawdę trzeba by zatrudnić totalnych lamerów żeby to skopać w stylu Pearl Harbor. Przy obecnym postępie technologii i informatyki, niedługo na domowych blaszakach będzie można podobne efekty wyczarować, jak te co w kinie były na początku stulecia.
Ważne żeby nie schrzanili klimatu, bo tego większość z forumowiczów by nie darowała i suchej nitki na produkcji by nie zostało  :021: Jak będzie, czas pokaże. Pozostaje mieć nadzieję że wyjdzie dobrze.
Pamiętacie tą scenę z filmu "Battle of Britain" z udziałem Polaków, klimat w niej jest niesamowity i jakie słownictwo. Ja bym właśnie tak to widział.
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 21, 2007, 14:55:40 »
Uważaj k**wa,na szóstej k**wa,ja pie***le k**wa,kopci sie k**wa,do k**wy jeb***j,w k**we mać! czuje porażkę przez duże P,nie tylko ze względu na kury różne co moją awersje do reżyserii tego Pana.

No, jak Wosiek ma w tym filmie zagrać to ja serdecznie dziękuję....
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Rolam

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 21, 2007, 16:19:20 »
Projekt ciekawy nie powiem... :)

Ale:
- czy wybrano już aeroklub z którego Zliny będą "grały" ?  ;>
- czy już znaleziono studenta do opracowania grafiki 3D
- czy ustalono już producenta modeli do makiet (filmowania pleneru) ? Hasegawa,Eduard, Tamiya?..

Nie uznawajcie tego za brak patriotyzmu, ale średnio widzę taki film w wykonaniu polskiego przemysłu filmowego . Obawiam się mocno że nie osiągnie nawet połowy poziomu "Ciemnoniebieskiego światu..."
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 21, 2007, 16:23:26 »
Osobiście właśnie widzę Pasikowskiego (mogło być gorzej - Wajda..)  w tej produkcji tylko, jakoś nie wyobrażam sobie środków na sfinansowanie clue tematu.. Książkę czytałem bardzo dawno i z całym szacunkiem dla polskiej kinematografii, ale to ją zdecydowanie przerasta. Skąd sprzęt? Gdzie zdjęcia?
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 21, 2007, 17:27:33 »
Miałem okazję spędzić z Pasikowskim kilkanaście wieczorów przy barze ;) Następnym razem mogę go zapytać o tą produkcję.
PFS_milo

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 21, 2007, 19:22:48 »
"Ciemnoniebieski świat" to wg mnie najlepszy film jaki na razie wyszedł z tej tematyki. Prosta historia opowiedziana w realiach 2 WŚ, bez zbędnego taniego para - patriotyzmu serwowanego nam w hollywodzkich produkcjach.
Pasikowski może być gwarancją, że główni bohaterzy nie zostaną namalowani z przesadzoną "czystością" postaci... tylko żeby nie odbił za bardzo w drugą stronę.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 21, 2007, 19:34:39 »
NIe wszystko co z Pasikowskim związane musi od razu w bluzgi lecieć. Był współscenarzystą Katynia Wajdy, coby o tym filmie nie mówić, to psopodobny nie był :).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 21, 2007, 21:01:20 »
Był także reżyserem takiej "perełki" jak "Operacja Samun"....