Witajcie.
Mam dość duży problem z FSX który posadzony jest na Vista64!
Problem już wcześniej opisywałem w innych wątkach ale wydaje mi się że jest on tak ciekawy i złożony że warto mu poświęcić oddzielny wątek, drugim powodem jest fakt że może nie doczytały go osoby które znają rozwiązanie.
Może zacznę od konfiguracji komputera:
Płyta gł. ASUS P5E
Procesor: Intel C2D E6750
Karta graficzna: ASUS GF 8800GT 512MB
Pamięć RAM: 2 x 2GB 800Mhz CL4
Dysk: 320GB 16MBKonfiguracja systemu (podam kolejność instalacji bo jestem świeżo bo instalacji)
Dysk podzielony na 2 partycje C:-windows XP / D:-Vista 64
Kolejność:
-Vista64
-sterowniki płyty głównej
-sterowniki karty graficznej 169.02
-zainstalowane aktualizacje windows 41 szt
-sterowniki TrackIR
-Sterowniki joy Saitek Cyborg Evo Force
-MS FSX
-Active Sky
-AS sp1
-As sp2
-Xgrafics
-XG sp1
-XG sp2
-FSX sp1
-FSX Aceleration
rozdzielczość 1024x768 wszystko na max anizo i antyaliazing włączony
Robiłem drugą instalację Visty dziś w nocy gdyż moje zdenerwowanie brakiem pomysłów na rozwiązanie problemu osiągnęło apogeum! Szukałem rozwiązań wszędzie nawet na stronach anglojęzycznych lecz mój słaby anglik mocno mi utrudniał zrozumienie dlatego dziś piszę ten temat, może znajdzie się życzliwa osoba która mi coś podpowie.
Problem polega na tym że jeśli włączę w FSX DX10 tracę wygładzanie co się objawia postrzępionymi krawędziami samolotu w oknie wyboru samolotu(w locie tego nie widać) a dodatkowo cienie które przesuwają się po kabinie samolotu są mocno postrzępione.Bez Dx 10 jest ok ale nie ma cieni. Popatrzcie na poniższe fotki.Postrzępienie w oknie wyboru samolotu (nie zważajcie uwagi na to że samolot jest bez tekstury)

Cienie w kabinie są postrzępione:
Kombinowałem na różne sposoby:zmiana sterów grafiki na najnowsze, zainstalowany Nhancer, różne kombinacje z ustawieniami grafiki, różne pliki CFG.
Najciekawsze jest to że po pierwszej instalacji na samym początku miałem dobrze aż do momentu kombinowania z ustawieniem grafiki i podmiankami CFG, a teraz nawet format nie pomógł. Podejrzewam że dzieje się coś z kartą (może trzeba dograć nowy bios), albo źle ustawiam grafikę i któraś funkcja powoduje taki konflikt.A może ktoś miał podobny problem ale w innej grze?
APEL
Moja wiedza nie pozwala już na wymyślenie niczego sensownego dlatego proszę szanownych kolegów o zainteresowanie się problemem i pomoc przy rozwiązaniu problemu, inaczej może się to odbić na moim zdrowiu psychicznym
Może ktoś z Was wyczyta na innych forach anglojęzycznych rozwiązanie, nie wierze ze jestem jedyny na całym świecie z takim problemem. Z góry dziękuję tym którzy poświęcą czas i postaram się odwdzięczyć w przyszłości.