Dziękuję Panowie za sympatyczne komentarze
Zacznę od celu tego wątku:
vito_zm
1. Soft jak dotąd napisany został pod F4AF lub wersje F4 BMS do wyboru. Nie zauważyłem przy OF czy RV jakiś różnic w obsłudze współdzielonej pamięci. Powinien działać także przy FF C1.1. Pewne braki w AF powodują niewyświetlanie kilku lampek - np. brak lampek podwozia (wypuszczone i zablokowane).
2. Nie oferują wskaźników. Trzeba je zrobić samemu lub kupić. Np w
www.simmeters.com - mają aktualnie remanent na stronie. Moim wycinanym i laserowo grawerowanym zegarom w peletonie pitoholików dałbym 3 z długim minusem. Ludzie skupują używane oryginalne wskaźniki i wskrzeszają w swoich pitach! Niepojęte

3.i 4. - zdecydowanie NIE. Za 800 zł kupisz dwa nowe zestawy głośników Logitecha Z-10, wymontujesz oba piękne miodowe wyświetlacze z elektroniką i zamontujesz w kokpicie, a program do ich obsługi już istnieje. Obciąża procka 5% -wym obciążeniem.
Wyświetlanie MFD dotychczas zapewniała jakaś firma której nazwy nie pamiętam, ze swoim programowym interfejsem "wyciągającym" z F4AF oba MFD i HUD w trybie 2D za ok. 100 zł. Potrzebne są jeszcze trzy kolorowe LCD 6" i dodatkowy komp z kartami graficznymi dual-header. Jak to wpłynęłoby na obciążenie procka - nie wiem. Zastępczo można, po skompletowaniu LCD-eków, dodatkowych kart graficznych wyciągnąć MFD i HUD poprzez zarządzanie ekranami i edycję pliku dat danego kokpitu. Nie wiem czy w ogóle sie tym zainteresuję, tęsknię za normalnością :>
vito_zm, zanim podejmiesz decyzję - zastanów się. Naprawdę dobrze Ci radzę. Szacun można szybciej zdobyć będąc mistrzem joya, a nie lutownicy. Opęta Ciebie obsesja i nałóg. Ostatnie zaskórniaki będziesz obracał w kieszeni, zamiast wydawać je na panienki i piwo, a z latania wogóle zrezygnujesz.
vowthyn
Zwykły 15" LCD przekładany z biurka obok na podstawę za czytnikiem UGear. Ale jeśli ktoś ma na zbyciu fajny, sprawny LCD 19" za stówkę, chętnie kupię

Kiedyś korzystałem też z projekcji kolimatorowej przy pomocy szkła powiększającego Fresnella kanadyjskiej firmy, ale szkłu wzięło się i stłukło z niewyjaśnionych do tej pory w rodzinie przyczyn;) Zdjęcia ciemne, bo bez lampy kokpit na zdjęciach wychodzi w sposób najbardziej zgodny z rzeczywistym wrażeniem jakie sprawia.
PolBaj
Niestety licencja kart (GNU?) wymaga uzgodnienia z Hiszpanią warunków sprzedaży ich produktów w komercyjnym kokpicie. Tanio by to nie wyszło, pomimo tego, że udostępniają wszystkie informacje do samodzielnego wyprodukowania ich kart na domowy użytek. Myślałem o salkach do szkolenia wstępnego i taktycznego dywizjonu. Złoty interes, gdyby istniał darmowy symulator o takich możliwościach jak Falcon. Pora wypuścić podwozie i dotknąć kołami pasa

Boczek
Nawet nie pytaj chłopie... nawet nie pytaj...