Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mickey81

• Gość
Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #300 dnia: Maja 14, 2009, 12:54:25 »
Jak zawsze - świetna robota!

« Odpowiedź #301 dnia: Czerwca 06, 2009, 21:15:29 »
Witam,
u mnie nic się nie dzieje,czekam na nowy pc.Gdy go otrzymam będę robił testy.CP będzie trochę podobne do tego z zdjęcia.Jest teraz tworzona kolejna opcja kokpitu.
Cena jest też odpowiednia.
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=4846.0;topicseen

« Odpowiedź #302 dnia: Czerwca 07, 2009, 20:18:30 »
Jeśli kogoś interesuje prawdziwy kokpit to polecam ten link
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=4777.0;topicseen

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #303 dnia: Czerwca 07, 2009, 20:49:08 »
Fantastyczne :) Szkoda tylko, że nie ma zdjęć przednich paneli i zegarów.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #304 dnia: Czerwca 08, 2009, 14:51:27 »
A to ci ciekawostka, ten Falcon korzysta z systemu nawigacyjnego INS.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #305 dnia: Czerwca 08, 2009, 15:02:04 »
A to ci ciekawostka, ten Falcon korzysta z systemu nawigacyjnego INS.
Jak każdy inny. I co w tym takiego ciekawostkowego?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #306 dnia: Czerwca 08, 2009, 15:04:41 »
Jak każdy F-16. To, że nie we wszystkich widać taki panel (ten przypomina model Delco Carousel IV), nie znaczy, że nie używają systemów inercyjnych.
[EDIT] No i Gerrah mnie ubiegł ;)

« Odpowiedź #307 dnia: Czerwca 08, 2009, 15:09:58 »
Chodziło mi tu o panel który kojarzy mi się bardziej z classic jetami an nie z samolotem bojowym.
Pozdrawiam i przepraszam za pomyłkę.

« Odpowiedź #308 dnia: Czerwca 20, 2009, 12:52:00 »
Witam po dłuższej przerwie.Ponieważ działam obecnie w innym temacie (wątku) to ten jest trochę zaniedbany co nie znaczy,że przestałem budować kokpit dla F16.Aby dalej realizować ten temat musiałem kupić nowy komputer.Przy aktywnej pomocy KosiMazaki wybrałem konfigurację i zrealizowałem zakup.W tym miejscu chciałbym podziękować koledze za pomoc i konsultacje.
Gdy będę po testach MFD oraz FalconGauges to się okaże czy wybrałem prawidłową konfigurację pc.
procesor IntelCore i7-920
płyta główna Gigabyte GA-EX58-UD3R
RAM 2x2 GB
zasilacz Corsair CMPSU-650TXEU
obudowa Antec Three Hundred
karta graficzna Sapphire HD 3870
Kartę wybrałem celowo z średniej półki ze względu na MFD Exractor.Oczywiście WinXP,aby uniknąć kłopotów z Falconem.

« Odpowiedź #309 dnia: Czerwca 26, 2009, 18:31:29 »
Witam,
jestem po testach programu FalconGauges(FG).Program pracuje prawidłowo,chociaż od czasu do czasu zapalaja się tzw."flagi" w przyrządach w CP.Myślę,że to da się wyeliminować.Na załączonym zdjęciu widać na drugim monitorze CP.

Mam dwa monitory ustawione na rozdzielczość 1024x768 oraz Falcona na 1600x1200.Jest to istotne gdy ustawiamy parametry w FG.Jest tam ważny parametr WinX,który określa w którym miejscu na monitorze 2 będzie wyświetlany obraz.W moim przypadku ten parametr wynosi 1600 pixeli pomimo,że monitor 1 w normalnej pracy jest ustawiony na 1024.
Gdybyśmy dołożyli jeszcze jeden monitor nr3 to WinX=1600+1024.
Jeśli monitor nr2 jest ustawiony w Catalyst control Center z prawej strony to warość przesunięcia jest z znakiem plus,jeśli z lewej to z znakiem minus.
Docelowo monitor nr2 będzie o przekątnej 10.4'' i ma pełnić role CP w kokpicie.
Rozpocząłem testy z MFD Extractor i napotkałem na problemy.Myślę,że je pokonam.

« Odpowiedź #310 dnia: Czerwca 28, 2009, 17:54:17 »
mój cytat
Program pracuje prawidłowo,chociaż od czasu do czasu zapalaja się tzw."flagi" w przyrządach w CP.Myślę,że to da się wyeliminować
Byłem zbyt dużym optymistą.Walczę z tym problemem od paru dni i go nierozwiązałem.Pomaga mi kolega Arek,ale narazie bez rezultatu.Zrobiłem dodatkowe testy chcąc zlokalizować przyczynę tych zakłóceń lub raczej krótkich przerw.FalconGauges bez współpracy z FalconemAF wyświetla w teście wybrane wskaźniki,które się obracają i co chwila zapalaja się tzw. kolorowe "flagi".U mnie to wyglada w ten sposób,że FG pracuje poprawnie,ale co jakiś czas zapalają się na moment flagi i drgają wskazówki w instrumentach.Mam podejrzenie,że jest to chwilowa utrata synchronizacji pomiędzy programami FG oraz FalconAF.
Zrobiłem dodatkowe testy z dwoma PC poprzez LAN.FG pracowało stabilnie tylko w przypadku gdy nowy PC był ustawiony jako serwer a stary jako client.Gdy odwróciłem funkcje to programy utraciły synchronizację,FG zachowywał się tak jakby nie otrzymywał danych od FalconaAF.
Ja nie mam już pomysłów co może być źle w PC.Konfigurowałem nowy PC po to aby uniknąć problemów i przedobrzyłem.Najgorsze jest to,że w servisie nie mam szans na wymianę karty na np.NVidia,mogę jedynie kupić nową.Dziwne jest to,że inni nie mają problemów z FG lub nie chcą o nich pisać.Czekam jeszcze na reakcję z viperpits,ale narazie brak odpowiedzi,ciężkie jest życie pitbuilders.

« Odpowiedź #311 dnia: Lipca 02, 2009, 17:02:52 »
Witam,
dopiero dzisiaj odniosłem sukces w prawidłowym uruchomieniu programu FalconGauges.Szczegóły tej nierównej walki opisałem w wątku
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=1401.msg70172;topicseen#new
Problem powstał dlatego,że nie ma instrukcji uruchomienia FG,dopiero facet z Australii zainteresował się moim problemem i napisał krótką instrukcję uruchomienia tego programu.Chciałbym przy tej okazji podziękować KosiMazaki za pomoc oraz konsultację.Nie wiedziałem czy problem jest po stronie hardware nowego PC czy aplikacji FG.Były różne rady z strony viperpits,które trzeba było korygować i tutaj pomoc KosiMazaki była niezbędna.Jeśli w przyszłości powstanie problem z uruchomieniem tej aplikacji to instrukcja jest pod wspomnianym linkiem.

« Odpowiedź #312 dnia: Lipca 03, 2009, 19:27:15 »
Witam ponownie.Jestem w trakcie testów programu MFD Extractor.Ponieważ mam FalconaAF to mogę testować tylko w opcji 2D.3D jest dostępne dla OF.W opcji 2D ekran jest kopiowany na drugi monitor.Trzeba powyliczać koordynaty wyświetlanego fragmentu obrazu z głównego ekranu i je wpisać do programu MFD.W chwili obecnej mam objawy podobne do zrywania synchronizacji poziomej.Jeszcze trochę się tym pobawię i zapytam na viperpits o szczegóły.Myślę,że ten program ma sens tylko dla OF.
Zdjęcie z testów.

« Odpowiedź #313 dnia: Lipca 04, 2009, 08:52:09 »
Po wykonaniu kolejnych testów mogę stwierdzić,że mam tzw."flicker"czyli migotanie obrazu na drugim monitorze w opcji 2D.Ma to miejsce dla NVidii,dla ATI miało być dobrze,ale także występuje to zjawisko.Kupiłem ATI między innymi dlatego aby uniknąć tego problemu.Można usunąć to migotanie przechodząc na tryb okienkowy tzw.windows mode.Aby to zrobić muszę przejść z 32 bit na 16 bit w jakość kolorów.Jakość obrazu na obu ekranach jest bardzo zła.
W związku z czym pytanie dla specjalistów od PC,czy można w trybie okienkowym windows uzyskać dobrą jakość obrazu?
Następny wniosek jest taki,że stosowanie MFD Exporter ma sens tylko dla OF oraz opcji 3D.

damos

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: Lipca 04, 2009, 09:26:38 »
W związku z czym pytanie [...],czy można w trybie okienkowym windows uzyskać dobrą jakość obrazu?
Oczywiście, że można! Możesz odpalić większość gier w okienku bez utraty jakości (co najwyżej spadnie fps). Nie wiem, w czym tkwi problem i jak jest zrobiona aplikacja. Najprostsza rzecz, jaka przychodzi mi do głowy to zmiana głębi kolorów windows ( prawy przycisk myszy na pulpicie -> właściwości -> ustawienia ). Zmień z 16bit na 32bit. Wtedy odpalany program też powinien pracować w 32bit.