Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151589 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #390 dnia: Lipca 27, 2010, 19:52:27 »
dzisiaj dostałem przesyłkę od Skalarki,są to panele do kokpitu.
Widzę tam UHF panel. Cyferki będą świecić? Sprawdzałeś już, czy da się wydobyć z sharedMem... dane do wyświetlaczy?
Fotelik i podest wygląda świetnie. Mój stoi bez okucia i nie pomalowany, czas coś podłubać. Tutaj też pytanie- będzie wajcha Eject i Armed? Tą pierwszą zdecydowanie muszę zrobić :).
Co do elektroniki to czegoś nie rozumie, po co SVMapper czy Xpadder? Przecież jest doskonały DomowyKokpit codekinga ;). Chyba, że sprzęt Damosa nie da się sterować tą aplikacją ( nie skończyłem czytać ten wątek, to nie wiem).

« Odpowiedź #391 dnia: Lipca 27, 2010, 21:49:17 »
Sprawdzałeś już, czy da się wydobyć z sharedMem... dane do wyświetlaczy?
Cały czas byłem zajęty robieniem fotela oraz częściowo testowaniem SimOUT.Teraz będzie czas na elektronikę najpierw ogólna koncepcja potem szczegóły.

Tutaj też pytanie- będzie wajcha Eject i Armed?
Oczywiście  będzie.Tak jak wspomnialem chcę zaplanować w pewnym sensie sterowanie kokpitu od nowa,ale nie chcę rezygnować z tego co już jest sprawdzone i działa.Dotyczy to kart OC i częściowo MJoy lub DMJoy.
Przecież jest doskonały DomowyKokpit codekinga
Oczywiście,że DK rozwiązuje problem,podobnie jak projekt Damosa.Wspomniałem o SVMapper tylko dlatego,że mam już zrobione przypisania mojego starego hardware do tej aplikacji i chciałem to wykorzystać.
Generalnie wszystkie karty można wykorzystać pisząc odpowiednie skrypty lub robiąc przypisania elementów elektroniki do aplikacji.W moim przypadku najłatwiej jest zrobić mapowanie w SVMapper,następnie skrypyt w SIOC a na końcu skrypt w DK.Może to wynika z tego,że w DK zrobiłem bardzo mało skryptów ponieważ pojawił się później od pozostałych.

« Odpowiedź #392 dnia: Sierpnia 14, 2010, 11:24:05 »
Jestem na etapie projektowania elektroniki dla pełnej wersji kokpitu.Zrobiłem wstępne założenia.
1.Wykorzystuję panele z poprzedniej wersji co narzuca pewne ograniczenia.
2.Te ograniczenia oraz gotowe projekty typu skrypty oraz mapowanie w SVMapper powodują,że zachowałem niektóre karty OC oraz jeden stary MJoy.
3.Elektronika będzie rozproszona i umieszczona w różnych miejscach kokpitu.Co narzuca koncepcję stosowania oddzielnych sterowników kontrolujących określone panele.
4.Założenia punku 3 powodują,że sterowanie pozostałych paneli (nowych i częściowo starych) będzie realizowane przy pomocy kart SimOUT oraz DMJoy.
5.Pojawienie się kontrolera Damosa umożliwi realizację tej koncepcji.Ograniczenia programu SVMapper (4 kontrolery) powodują,że mogę zastosować tylko jeden stary MJoy.Pozostałe DMJoye będą miały możliwość konfiguracji bez potrzeby stosowania SVMappera.Dodatkowa zaleta to możliwość  ustawienia ID tak aby  były widziane w Windows na końcu kolejki kontrolerów.Jeśli to się nie uda to będę musiał zrezygnować z starego MJoya.
Na koniec chcę przedstawić zaletę "dekompozycji elektroniki" na przykładzie starego MJoya.Widać to na zdjęciu.Steruje ICP oraz panel HSI w CP.Oprócz wspomnianych paneli mogę jeszcze sterować 39 przyciskami oraz 4 przełącznikami.Połączenia kablowe są krótkie i to jest zaletą tego projektu.

« Ostatnia zmiana: Września 02, 2010, 20:00:45 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #393 dnia: Września 02, 2010, 19:26:58 »
Prace postępują bardzo wolno.Bardzo dużo problemów oraz parę niewiadomych.Staram się robić to co jest możliwe do zrobienia na tym etapie projektowania.Na zdjęciach jest przykład.Zrobiłem kilka rozdzielaczy sygnałów.

Na tym zdjęciu 3 są już zainstalowane.

Staram się wykorzystać stare rozwiązania w nowym projekcie,ale trzeba czasem trochę pozmieniać.Przykład karty OC są projektowane pod wspólną katodę,SimOUT pod wspólną anodę itd.Najwięcej czasu zabiera mechanika tutaj pomoc EGHI jest niezbędna.Elektronika sprawia mnie przyjemność,ale jest to tylko nieduży procent całości projektu.

« Odpowiedź #394 dnia: Września 04, 2010, 20:37:04 »
F16 IN Super Viper:
http://www.lmaeronautics.com/f16in/F-16IN%20Spherical%20REZED%208-26.html
Może ktoś pokusi się na budowę takiego kokpitu?  :001:
Czwarta generacja bardzo ułatwia realizację, wymienię kilka plusów które uproszczą budowę.
Odpada panel TWP ( skomplikowane przyciski z diodami).
Brak RWR, czyli jeden monitor mniej.
DED wkomponowany w panel ICP, tutaj można użyć 5 cali monitor umieszczony za panelem.
W końcu najważniejsze, nie ma żadnego wskaźnika analogowego, więc nie trzeba się bawić w serva itp.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #395 dnia: Września 05, 2010, 07:49:52 »
Czy podobny projekt nie powstaje na viperpits,nie pamiętam nazwy wątku.CP jest na LCD można na tym monitorze wyświetlać mapę.Są też inne zmiany w kokpicie.Co do mnie to wolę stare gaugesy tak z sentymentu,chociaż trudno je wykonać.

« Odpowiedź #396 dnia: Września 05, 2010, 15:42:17 »
Czy podobny projekt nie powstaje na viperpits,nie pamiętam nazwy wątku.
Powstaje ramka z przyciskami, chyba już można zamawiać. Pobrałem aplikację  Center Pedestal Display, wygląda to tak:

Zrobiłem krótki lot, działa fajnie, ale obciąża procesor bardziej od MFDExtractor. Napisałeś, że można wyświetlać mapę? Można przypisać przyciski w opcjach, może któryś z nich przełącza ekran, sprawdzę to.
Znalazłem też filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=6XIMrhGBpL4
Ciekawe na czym działa ten kokpit, chyba nie Falcon 4.

« Odpowiedź #397 dnia: Września 05, 2010, 17:31:51 »
Znalazłem ten wątek
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=4295.0
Jest tam uwaga o mapie
Moving Map
The current moving map implementation on the TAD page is not intended to be the go-forward strategy. As such, it is purely eye candy for the short term until it is replaced with a more useful representation
Wydaje mnie się,że jest to dla Falcona pytanie dla jakiej wersji.Nie wiedziałem,że aplikacja działa bez odpowiedniego hardware.Z tego wynika,że można to częściowo testować bez przycisków tak jak w Twoim przypadku.

« Odpowiedź #398 dnia: Września 11, 2010, 18:55:48 »
Witam, robię w tej chwili "przekładkę" paneli oraz elektroniki z starego do nowego kokpitu. Na zdjęciu jest pokazany panel LG oraz CMDS oraz ich sterowanie:

Jak widać jest tego dosyć dużo i pracy też. Mam nadzieję, że to ruszy.
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2010, 18:16:05 wysłana przez KosiMazaki »

Offline ZAKAPIOR

• *
  • LO:FC2/DCS<>FSX.
« Odpowiedź #399 dnia: Września 12, 2010, 10:34:11 »
Gościu podziwiam cię za to że masz taki zapał do tej samodzielnej konstrukcji Cockpitu F-16,ja bym za cholerę takiej rzeźby nie zrobił. Po prostu nie chciało by mi się rzeźbić :004:

6+ w kółeczku dla ciebie  :002:   

« Odpowiedź #400 dnia: Września 22, 2010, 17:55:25 »
Na zdjęciu widać CP z przymocowanymi bokami.

Teraz muszę wymierzyć boki,zrobić szablony i wykonać "glare" (osłony boków.)Jak widać na zdjęciu jest dosyć dużo elektroniki.Kable są jeszcze niepodłączone.

« Odpowiedź #401 dnia: Września 26, 2010, 10:27:14 »
Na zdjęciu są pokazane osłony (glare).Zrobiłem je z pcv posługując się prostymi narzędziami.Profilowałem pcv przy pomocy podgrzewanej dwoma lutownicami rurki aluminiowej umocowanej w imadle.W imadle umieściłem izolację termiczną.

Miałem dylemat czy próbować zrobić osłony z aluminium czy z pcv.Ponieważ miałem pewne doświadczenia z formowaniem pcv (pierwsza wersja kokpitu) wybrałem tę opcję.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2010, 19:31:25 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #402 dnia: Września 28, 2010, 16:35:40 »
Kolejny etap zakończony.Przymocowałem osłony (glare).Teraz podłączam kolejne sterowniki oraz rozgałęźniki.Jest tego dosyć dużo.Następny etap to testy tych podłączonych elementów.

« Ostatnia zmiana: Września 28, 2010, 19:30:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #403 dnia: Października 05, 2010, 19:55:45 »
Witam,
 miałem kilka wolnych dni i więcej czasu na kokpit. Jednak nie dłubałem, nie lutowałem, wycinałem itp. Postanowiłem polatać na tym co już mam. Pokusiłem się mały filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=ZIrXb4qCowU&playnext=1&videos=C-WsVyU9TEQ&feature=mfu_in_order
Jakość tradycyjnie marna, nagranie z kamery internetowej podłączonej do starego kompa. Nie potrafię też montować, ale chcę to pokazać bo zabawa naprawdę przednia. :)

Zamieszczam w tym wątku, moje ustrojstwo chyba już można nazwać eCockpit.   :004:
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2010, 20:05:06 wysłana przez EGHI »

« Odpowiedź #404 dnia: Października 06, 2010, 06:56:36 »
Zamieszczam w tym wątku, moje ustrojstwo chyba już można nazwać eCockpit
Jest to już prawie full kokpit,gratulacje.Rozumiem,że jest to OF w 3D z usuniętym kokpitem oraz HUD,czy dobrze myślę?
Rzeczywiście duży ekran plus kokpit z wbudowanym HUD daje duże możliwości.