Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #465 dnia: Kwietnia 30, 2011, 12:22:39 »
Witam, przedstawiam nową klawiaturę dla łączności radiowej dla OF. Technologia wykonania jest przedstawiona na zdjęciach.

Uploaded with ImageShack.us

Koszt materiałowy wyniósł około 35 zł, klawiatura 24 zł, obwód drukowany 9 zł i reszta.
Opisy są trochę pomieszane, może je zmienię. Te oryginalne są dobrze widoczne, dlatego je zostawilem.

« Odpowiedź #466 dnia: Maja 02, 2011, 14:00:30 »
No. teraz nowa klawiatura prezentuje się zawodowo. Tylko... Ten kabelek tak na zewnątrz pozostanie?

« Odpowiedź #467 dnia: Maja 02, 2011, 17:15:35 »
W chwili obecnej nie jestem pewien czy będzie w tym miejscu, dlatego kable są na zewnątrz. Kokpit jest rozwojowy i prawa góra nie jest jeszcze gotowa. Czekam trochę na pomysły EGHI jak to zagospodarujemy. Klawiaturę pomocniczą potrzebuję, ponieważ rozpocząłem treningi w OF. W OF pojawiają się nowe problemy, które chcę rozwiązać, ale jeszcze nie wiem jak to zrobić. Najgorzej być "pionierem" w jakiejś dziedzinie. Może koledzy z viperpits pomogą je rozwiązać, dzięki za zainteresowanie moim tematem.

« Odpowiedź #468 dnia: Maja 02, 2011, 21:52:47 »
Zaglądam tu często. Choć tyle mi pozostało, bo nie mam chwilowo czasu na dokończenie własnego kokpitu.

« Odpowiedź #469 dnia: Maja 06, 2011, 17:07:56 »
Witam ponownie. Rozpocząłem testy a raczej naukę Falcona OF od budowania prostych misji. Dopiero w własnych misjach można programowo usunąć w 3D kokpit z ekranu, można także usunąć HUD jeśli mamy hardwarowy. Jak widać na zdjęciach MFD działają, na ekranie głównym jest widok 3D oraz HUD.

Teraz mógłbym zastosować kamerę i track własnej konstrukcji, ale najpierw muszę przejść przez manual OF, ponieważ są różnice w porównaniu do AF. Na zdjęciu widać w tle DED na LCD od G15 dla opcji AF. Dla OF DED na G15 nie działa ciekawe dlaczego? W moim przypadku dla OF DED jest na tym samym LCD co RMFD.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #470 dnia: Maja 06, 2011, 17:10:26 »
Vito szacunek :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #471 dnia: Maja 06, 2011, 22:28:50 »
Jestem pod wrażeniem. Wygląda, że tak powiem "kozacko"  :001:

« Odpowiedź #472 dnia: Maja 15, 2011, 14:03:12 »
Ponieważ funkcje są zdublowane to trzeba zdecydować które stosować w Cougarze a które w panelach kokpitu. Funkcje dostępne w joystiku pozostaną dostępne w dalszym ciągu, ale nie będę z nich korzystał.

CMS w Cougar
Można go załączać w 4 kierunkach. Można dodatkowo przypisać mu 8 funkcji związanych z przytrzymaniem przełącznika (hold) oraz z przyciskaniem dodatkowo przycisku ozn. S3 (FOV). Czyli mamy zaprogramowanych 12 funkcji.
         Funkcje podstawowe.
Podstawowe funkcje związane z krótkim naciśnięciem przycisku 4 pozycyjnego CMS. Są to:
poz. góra (forward)  - uruchomienie wybranego programu EWS
poz. gół (backward) - włączenie ECM ON (włączenie jammera)
poz. w prawo        -  wybór CMDS w poz. Man (set CMDS manual) oraz ECM OFF (wyłączenie jammera)
poz. w lewo       - wybór CMDS w poz. Auto
         Funkcje dodatowe opcja hold.
Ta opcja jest związana z przytrzymaniem przycisku w określonym położeniu.
poz. góra (forward) - zmiana kategori Cat I/III
poz. gół (backward) - zmiana świateł (aircraft lights on/off)
poz. w prawo        - następny steerpoint (next steerpoint)
poz. w lewo        - poprzedni steerpoint (previous steerpoint)
         Funkcje dodatowe opcja z przyciskiem S3.
Ta opcja jest związana z przytrzymaniem przycisku S3 w trakcie przełączania hat CMS.
poz. góra (forward) - wybór programu 1 EWS
poz. gół (backward) - wybór programu 3 EWS
poz. w prawo        - wybór programu 2 EWS
poz. w lewo       -  wybór programu 4 EWS   

Mając uruchomione panele w kokpicie nie musimy korzystać z wszystkich dostępnych funkcji związanych z CMS.
Mamy dostępne w panelu CMDS dwa przełączniki. W jednym mamy wybór programu EWS a w drugim ozn. Mode wybór opcji.
Mamy także przełącznik Cat I/III oraz przełącznik next/previous steerpoint w ICP, mamy także załączanie świateł.
Pozostają tylko podstawowe funkcje CMS tzn. uruchomienie wybranego wcześniej programu oraz załączanie i wyłączanie ECM.
Wynika z tego także jeden wniosek. Mając dobry profil do Cougara można zrealizować dużo funkcji w samym joystiku nie budując paneli. Mając panele nie musimy zapamiętać dodatkowych informacji z wiązanych z Cougarem.
Jeszcze jedna uwaga związana z EWS. Jest różnica między AF oraz OF związana z pozycją BYP, ale to jest inny temat.

« Odpowiedź #473 dnia: Maja 24, 2011, 14:28:34 »
Teraz kolej na tzw. "udogodnienia". Słuchawki są już zawieszane na wieszaku z lewej strony fotela. Zamiast drabinki do wchodzenia do kokpitu jest stołeczek oraz zrobiłem półkę pod mysz.

Miałem problem gdzie ją umieścić i w jakim ma być kształcie. W końcu jest z prawej strony CP, co widać na zdjęciu. Teraz zakup bezprzewodowej myszy.

« Odpowiedź #474 dnia: Czerwca 13, 2011, 21:56:49 »
Jak tam prace vito? Zaglądam tu często w poszukiwaniu motywacji i czekam na jakiś wolniejszy czas, żeby złożyć swoją zabawkę. A mi już niewiele zostało - włożyć zasilacz komputerowy do pudła i podpiąć kabelki...

« Odpowiedź #475 dnia: Czerwca 14, 2011, 06:49:20 »
Chwilowo jest przestój z kilku powodów. Czekam na Damosa projekt związany z DMKeys, czekam także na EGHI na jego pomysły. Ja teraz testuję OF a raczej go poznaję i znajduję dużo niedoróbek związanych z hardware. Przykład: jeśli jestem w opcji 3D lub HUD only nie działają wskaźniki ILS w ADI (LCD w CP) co utrudnia ladowanie na przyrządach. Pozostają ILS na HUD.
Jest problem z  ręcznym ustawianiem częstotliwości TACAN. Teraz próbuję rozwiązać problem "bladych" kolorów HUD po przeróbce kokpitu przez Aeyes w 3D.
Mój problem polega na tym, że na naszym forum nikt się tym nie zajmuje ze względu na brak kokpitów tych fizycznych.
Z kolei na viperpits temat był aktualny kilka lat wstecz i ludzie zapomnieli już o tych problemach.
Tu nasuwa się wniosek. Jeśli pojawi się jakiś nowy sim to powinno się zaangażować w jego poznawanie od samego początku biorąc udział w dyskusjach oraz testach. Jeśli minie jakiś czas to temat jest już nieaktualny i zapominany.

« Odpowiedź #476 dnia: Czerwca 15, 2011, 06:59:13 »
W chwili obecnej testuję swój kokpit tworząc w tym celu proste misje. W czasie testów wychodzą pewne mankamenty związane z niedoskonałością Falcona OF oraz współpracującego z nim softu. Testy pozwalają ocenić, które elementy kokpitu są niezbędne a które są rzadko używane. Jeszcze jeden wniosek wynikający z testów, co można dodatkowa dorobić jako udogodnienia, których nie ma w realu, ale są przydatne w symulatorze.
Chciałbym opisać krótko o problemie, który próbuję rozwiązać i mam problemy.
Można zrobić HUD na odzielnym ekranie nie związanym z głównym monitorem obrazu. Tak ma zrobione EGHI. Ja mam HUD na monitorze. W związku z czym Aeyes zrobił program w którym można usunąć z widoku w 3D kokpit i zostawić tylko HUD lub go także usunąć. To rozwiązanie daje dobry widok w 3D, ale ma jedną wadę (w mojej ocenie). Jego program eliminuje w widoku 2D kokpit. Pokażę to na zdjęciu. Jestem przyzwyczajony do porównywnia ustawień przełączników w kokpicie fizycznym oraz tym w 2D. Tutaj takiej możliwości nie ma.
U mnie wystąpił dodatkowy problem słabych kontrastów  napisów w HUD. Jest to też pokazane na zdjęciu. Jestem w trakcie różnych testów zwiazanych z polepszeniem kolorów w HUD oraz zmianą jego gabarytów w 3D (jest za mały a nie chcę powiększać całego widoku 3D).
W tym rozwiązaniu, które mam obecnie nie mogę stosować programu Aeyes, ponieważ nie widzę HUD (zmiana kolorów nie jest skuteczna).
Widok w 2D

Widok w 3D

« Odpowiedź #477 dnia: Czerwca 15, 2011, 13:18:36 »
Mały sukces, mam widok kokpitu w 2D mając mod Aeyes. Teraz muszę rozwiązać problem z kolorami HUD w 3D.

« Odpowiedź #478 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:06:59 »
Tak jak wspomniałem w poprzednim post mam widok kokpitu w 2D. Nie udalo mi się poprawić kontrastu, ale znalazłem sposób na powiększenie HUD w 3D, co daje już możliwość zastosowania modu Aeyes. Na załączonych zdjęciach są pokazane efekty moich działań. Może jeszcze coś uzyskam, ale nie wiem w jakich plikach to można zrobić. Na forum viperpits jest cisza.
2D

3D

« Odpowiedź #479 dnia: Czerwca 23, 2011, 14:03:51 »
Witam w moim wątku. Kolega EGHI przerobił swoją stronę i wprowadził opcję forum.
http://www.f16pit.dbv.pl/forum/index.php
Jeśli kogoś interesują zagadnienia budowy kokpitów to ją polecam. Jest skromna w porównaniu do podobnych, ale jest związana z polskimi rozwiązaniami. Większość krajów ma takie strony wspomnę tylko o Hiszpani lub Grecji.
Postaram się na stronie EGHI (na forum) opisywać testy mojego kokpitu z OF oraz AF.