W chwili obecnej testuję swój kokpit tworząc w tym celu proste misje. W czasie testów wychodzą pewne mankamenty związane z niedoskonałością Falcona OF oraz współpracującego z nim softu. Testy pozwalają ocenić, które elementy kokpitu są niezbędne a które są rzadko używane. Jeszcze jeden wniosek wynikający z testów, co można dodatkowa dorobić jako udogodnienia, których nie ma w realu, ale są przydatne w symulatorze.
Chciałbym opisać krótko o problemie, który próbuję rozwiązać i mam problemy.
Można zrobić HUD na odzielnym ekranie nie związanym z głównym monitorem obrazu. Tak ma zrobione EGHI. Ja mam HUD na monitorze. W związku z czym Aeyes zrobił program w którym można usunąć z widoku w 3D kokpit i zostawić tylko HUD lub go także usunąć. To rozwiązanie daje dobry widok w 3D, ale ma jedną wadę (w mojej ocenie). Jego program eliminuje w widoku 2D kokpit. Pokażę to na zdjęciu. Jestem przyzwyczajony do porównywnia ustawień przełączników w kokpicie fizycznym oraz tym w 2D. Tutaj takiej możliwości nie ma.
U mnie wystąpił dodatkowy problem słabych kontrastów napisów w HUD. Jest to też pokazane na zdjęciu. Jestem w trakcie różnych testów zwiazanych z polepszeniem kolorów w HUD oraz zmianą jego gabarytów w 3D (jest za mały a nie chcę powiększać całego widoku 3D).
W tym rozwiązaniu, które mam obecnie nie mogę stosować programu Aeyes, ponieważ nie widzę HUD (zmiana kolorów nie jest skuteczna).
Widok w 2D

Uploaded with
ImageShack.usWidok w 3D

Uploaded with
ImageShack.us