Witam budowniczych.
Mi też marzy się "kurna chata" i chciałbym sobie zbudować kokpit.
Też jestem elektronikiem-modelarzem i dodatkowo mam teścia stolarza

Mam też garaż, tylko problemem jest temperatura i wilgoć w zimie. W garażu mam taka fajną wnękę o długości 5m i szerokości coś ok. 1,6. Tylko nie wiem czy na szerokość wejdzie mi tam ten kokpit? A jak wejdzie, to jak ja do niego wejdę....
Mam wstępne pytanie. Ile miejsca zajmują wasze kokpity (szerokość i długość na podłodze)?
Oto moje przedsięwzięcia:
1. Doprowadziłem do garażu internet.

2. Zakupiłem panele TM-MFD oraz na ebay'u kupiłem panele LCD; Pod MFD polecam panel 8" w formacie 4:3. Na wysokość pasuje idealnie.
Mój aktualny biurkowy kokpit załączam na zdjęciu

Na zdjęciu widać:
- uruchomiony symulator FSX z samolotem VRS F/A-18E,
- panele Saitek'a (oczywiście z tym samolotem one za bardzo nie działają)
- wspomniane TM MFD,
- i jak widać mam Wathoga... no cóż będę musiał poszukać Cougara, a może TM zrobi poprawiona wersję Cougara do czasu aż nie zrobię kokpitu...?
Kolejne kroki jakie planuję:
- zaplanowanie kokpitu do garażu, tak aby był on w miarę możliwości przenośny (łatwo rozbieralny),
- budowa szkieletu kokpitu,
- budowa CP (chyba w wersji block 60, t.j. proponował
mj),
- fotel - tu nie wiem jeszcze jak podejść do tematu,
- pozostałe panele boczne + zakup Cougara,
- zaplanowanie wizualizacji. Tu jest kilka możliwości:
1. 3 monitory
2. duży telewizor 46-52"
3. projektor
Oczywiście można też pomyśleć o prawdziwym HUD'zie

jak będzie kasa...
Nie wiem na ile uda mi się to wszystko zrealizować. Nie jestem jeszcze zupełnie zdeterminowany na budowę kokpitu stricte pod F-16 (choć jestem wielkim fanem tego samolotu). Może zdecyduje się na rozwiązanie w miarę uniwersalne, tzn. pod Falcon'a, DCS'a, FSX'a. Zostawię Warthoga, a panel CP zbudowany na monitorach będzie na tyle uniwersalny, że będzie pasował do rożnych symulatorów. No cóż... zobaczymy... muszę zacząć grać w totka