Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #510 dnia: Marca 21, 2012, 21:26:37 »
moders, nie wiem jak to zrobił mavericks, ale wiem jak jest w kokpicie vito. Jeśli nic nie przerobił i trzymał się projektu, pochylenie fotela to około 35*, jak na obrazku:

« Odpowiedź #511 dnia: Marca 21, 2012, 21:31:05 »
Tutaj EGHI wkleił zdjęcia symulatora w Krzesinach
http://www.il2forum.xt.pl/index.php/topic,9985.msg248907.html#msg248907
Wydaje mi się, że dają pojęcie o odległości pomiędzy fotelem a przyciskami celownika. Kabina ma bardzo ergonomiczne rozmieszone przełączniki i dźwignie. Pomimo optycznego wrażenia ciasnoty i skrepowania siedzi się i operuje bardzo wygodnie.

Fotel jest nachylony pod kątem 30 stopni. Dzięki temu organizm nie odczuwa tak przeciążenia pionowego ponieważ rozkłada się częściowo na przeciążenie poziome co zwiększa tolerancje wytrzymałości organizmu pilota.

No zobacz to  ! EGHI mnie ubiegł :003:

« Odpowiedź #512 dnia: Marca 21, 2012, 22:30:45 »
Faktycznie, szczególnie jak się patrzy na to zdjęcie z postu wyżej, to widać że jest wygodnie i nie ma problemu z obsługą kokpitu. Zdjęcia kokpitu bez pilota tego nie oddają.
Pochylenie 34° to całkiem sporo. Wydaje mi się, że dużo do ergonomii dodaje też umieszczenie joysticka z boku po prawej, zamiast centralnie z przodu. U mnie pochylenie wyszło 17°. Określałem je na podstawie zdjęć oraz doświadczalnie. Wyszło mi, że przy większym pochyleniu byłyby już problemy z "wypychaniem" drążka od siebie - byłyby za krótkie ręce.

« Odpowiedź #513 dnia: Marca 21, 2012, 23:22:12 »
Jak patrzę na zdjęcia kabiny Miga to mam wrażenie, że drążek jest tam umieszczony relatywnie wysoko:

Więc ze swobodą ruchów nawet pod większym kątem umieszczenia fotela nie powinno być problemów. Z konstrukcji MiG-ów ekspertem nie jestem, nie wiem co masz w planach i na jakim MiG-u chcesz oprzeć projekt. Pisząc o tym i tak już wychodzę poza ramy wątku. Pomyśl też o samym wchodzeniu do kokpitu. Rozwiązanie na drugim zdjęciu z panelami otwieranymi w lewo jest warte uwagi bo wdrapywanie się do kokpitu po drabince tak jak w moim przypadku z czas robi się trochę upier...iwe  :001:

Faktycznie Aces II w F16 jest zainstalowany pod ekstremalnym kątem w stosunku do pozostałych maszyn ale z tego co wiem to na życzenie też samych pilotów. 
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2012, 15:20:02 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #514 dnia: Marca 22, 2012, 19:10:07 »
Pisząc o tym i tak już wychodzę poza ramy wątku.
Masz rację. Jak nie masz nic przeciwko to proponuję, żeby tego oraz poprzedniego posta przenieść do "Kokpit na elementach z MiG-21". Tu będzie porządek, a i tam też będzie pasowało.
Takiego "otwieranego" rozwiązania to jeszcze nie widziałem. Jest faktycznie ciekawe, ale i tak zdania nie zmienię - czyli będzie drabinka  :002:.

« Odpowiedź #515 dnia: Maja 09, 2012, 00:00:28 »
Witam, od czasu wizyty w miejscu na K. chodzi mi po głowie budowa jak najwierniejszej kopii urządzenia tam stojącego.

Pogratulować kolegom wkładu, pracy i pomysłowości przy rozwiązywaniu takich czy innych problemów.
Moja przygoda jest na etapie zbierania wszelkich materiałów no i jest tego trochę po kilku miesiącach poszukiwań.
Mój największy sukces upolowanie planów kokpitu w wersji dwg z podziałem na części. Aby nie było zbyt prosto to mają usunięte wymiary.
ale za to są wszystkie panele i fotel. Co do Fotela to mam również dokładne plany z szablonami w skali 1:1.
Wspomniane rysunki DWG są właśnie skalowane przez mojego kolegę ( bo ja z CAD'em raczej nie jestem za pan brat )
Jeśli ktoś czegoś potrzebuje piszcie na priv podzielę się.

Przyszedł czas na moją prośbę do was :)
Poszukuję wszelkich materiałów o MFD, zegarach opartych na serwomechanizmach.
Gdzie kupić przyciski przełączniki, których używaliście w swoich konstrukcjach.

Chcę rozpocząć od budowy głównej tablicy przyrządów bo jak każdy mam ograniczenia głównie miejsca. Dlatego panele i elektronika wydają się być właściwym początkiem budowy "klocków"

Z góry dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #516 dnia: Maja 09, 2012, 09:02:11 »
Witam w klubie. Nasze rozwiazania są pokazane na stronie http://www.f16pit.dbv.pl/news.php
Gotowe rozwiązania paneli z zegarami można kupić na stronie http://www.viperpits.org/smf/index.php Jest to podstawowa strona, gdzie są opisane różne projekty kokpitów F16. Zegary, które są w kokpitach EGHI oraz moim wykonał EGHI. Tylko on posiada takie zdolność do tego typu prac. Można zrobić wersję elektroniczną na licznikach. Jedna generalna uwaga. Pomijając problem pieniędzy oraz wiedzy jest to proces długotrwały zajmujący kilka lat (oczywiście można kupić gotowe rozwiąznie). Nasze kokpity jeszcze nie są gotowe w 100 % a realizujemy je od kilku lat.

« Odpowiedź #517 dnia: Maja 09, 2012, 14:03:50 »
Witam,

Nie przeraża mnie czas trwania projektu - jestem modelarzem i elektronikiem. Myślę że teraz macie dwóch kolegów ze zdolnościami manualnymi.
Sądzę że tutaj też będę mógł pomóc. Mój największy problem to jak na razie brak miejsca. Bo jeszcze mieszkam w bloku, ale za to widzę jak F-16 latają nad Poznaniem :)
Jest dla mnie jasne że to potrwa i nie jest proste, budowa samego kokpitu rozpocznie się tak naprawdę dopiero kiedy przeprowadzę się do domu a właściwie garażu, który powstaje obok domu i ma przewidziane miejsce na symulator. Moja wersja ma się z założenia nadawać do transportu. Projekt zaczynałem będąc jeszcze w RPA zebrałem kilka modeli kartonowych F16 aby na ich podstawie wykonać model kabiny w skali 1:8. Niestety fiasko. Oba dostępne na naszym rynku modele papierowe ( Mały modelarz, oraz Haliński ) są niedokładne jeśli chodzi o wnętrze kabiny ( Zadziwiło mnie to szczególnie jeśli chodzi o Halińskiego bo jego model Mil-24 Hind to szczyt modelarstwa kartonowego posiadający każdy wskaźnik i każdy przełącznik ) Tak rozpoczęły się poszukiwania planów, które znalazłem na stronie dotyczącej A10.
Najważniejsze że są teraz się skalują i wkrótce można będzie budować model i jeśli wszystkie części w skali 1:6 będą trzymać rozmiary zacznę budowę kabiny 1:1.
Staram się być perfekcjonistą w tym co robię, dlatego nie mogę rozpocząć bez dokładnych planów konstrukcyjnych - sprawdzonych i pewnych. Poza tym jeśli będą plany będzie można łatwo zrobić zestaw części dla kogoś innego, a jak jeszcze powie za to "dzięki za twoją pracę" to już będzie mi niezmiernie miło.

« Odpowiedź #518 dnia: Maja 09, 2012, 18:15:40 »
Tak rozpoczęły się poszukiwania planów, które znalazłem na stronie dotyczącej A10.
Dokładne wymiary są do kupiena na wspomnianej stronie viperpits. Dla naszych projektów wymiarowanie wykonał EGHI. Robi teraz teatr dla BMS4, ale może znajdzie trochę czasu na konsultacje. Gdybym miał coś doradzić to rozpocznij od zakupu ramek  oraz monitorów dla MFD. BMS4 ma opcję sterowania MFD, dlatego nie ma z tym problemu. Ramki (przyciski) są widziane w setup BMS4 i też nie ma problemu. Następnie można zrobić środkową kolumnę gdzie są wskaźniki. U nas są to dwa kolejne LCD 10" oraz 4''. Tutaj nie robiliśmy analogowych wskaźników. Wskaźniki są sterowane programem MFD "extractor" tutaj też nie ma problemów.
Jeśli mieszkasz w Poznaniu to są sklepy na Łąkowej, gdzie można kupić potrzebne elementy jeśli nie to przez internet. Tyle na początek, może koledzy coś uzupełnią.

« Odpowiedź #519 dnia: Maja 09, 2012, 18:41:37 »
Zacząłem od kupna Cougar'a - udało się kupić w RFN w dobrym stanie ( nic nie pościerane ) teraz czas na MFD i pedały i tu jest kilka do wyboru.
Łąkową odwiedzam od czasu kiedy skończyłem 12 lat.
Zarejestrowałem się na f16pit.pl a co do viperpits to rejestracja tam to katastrofa od 6mc-y czekam na akceptacje przez admina.
Będę się starał wykonać kopię naszej maszyny - na ile to się uda zobaczymy. Co do planów ja wiem że tam je można kupić za dość okrągłą sumkę - generalnie nie miałbym z tym problemu ale jest czas więc można postarać się o plany a kasę użyć na części do zegarów.
Co mnie bardzo nurtuje to jakich wyświetlaczy użyć pod ramki MFD bo te wkładki chyba nie bardzo jak dla mnie :karpik

Offline mj

• *
« Odpowiedź #520 dnia: Maja 09, 2012, 19:00:05 »
Poszukaj na ebayu sklepu vitrolight. Mają wszelkie rozmiary lcd do wyboru. Zastanów się, czy zamiast tradycyjnego CP nie zrobić wersji z trzecią ramką i wyświetlaczem (CPD, jak w block 60 - oprogramowanie jest gotowe i dostępne za darmo). Moim zdaniem lepsze to niż wyświetlane zegary analogowe pod maskownicą. No chyba, że chcesz sam zrobić ADI i HSI. Miałem okazję pobawić się tym ostatnim w muzeum lotnictwa w (chyba) F-105. Nie ma porównania do wyświetlaczy ;). Jeśli chodzi o VP, to jest tam informacja, żeby pisać do admina w sprawie aktywacji.

« Odpowiedź #521 dnia: Maja 10, 2012, 00:47:36 »
Pisałem ze dwa razy.

Dzięki za info o wyświetlaczach.

Zegary analogowe - zbieram materiały na ten temat.

« Odpowiedź #522 dnia: Maja 10, 2012, 07:07:36 »
Moja rada. Napisz na stronie  f16pit.pl  na pw do EGHI. Jego plany są podobne do tych z viperpits. Nie wiedziałem, że są problemy z rejestracją. Ta strona jest kopalnią wiedzy na temat budowy kokpitu.
Tak jak wspomniał mj można zrobić wersję bloku 60, ale jest także oparta na LCD.
Poszukaj na ebayu sklepu vitrolight.
To prawda, tam kupowaliśmy LCD. Wybór jest duży. Co do wymiarów to nie unikniesz problemów z dopasowaniem ramki do LCD, ale to można rozwiązać. Zegary dla CP nie jest łatwo wykonać lepiej je zrobiić na LCD. Nie ma problemu z zegarami na prawej konsoli. Możesz je zrobić wg. projektu EGHI (serwo). Części są tanie silniczek oraz zębatki, sterownik można kupić, skrypty są napisane. Testowałem te wskaźniki ale na prostych mechanicznie modelach, można to znaleźć w tym wątku. Projekt wykonał EGHI, trzeba precyzji przy wykonywaniu detali. Możesz wykonać wskaźniki na projekcie EGHI. Wiem, że Mavericks też jest tym zainteresowany.
Szkoda, że pojawiłeś się tak póżno, łatwiej jest tworzyć wspólnie na etapie założeń. Z drugiej strony jest to najlepszy czas na zrobienie kokpitu, ponieważ dopiero od pewnego czasu można sterować MFD oraz BMS4 jest zaprojektowany w dużym stopniu pod pitbuilderów. Jest to zasługa między innymi RedDoga z viperits.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: Maja 10, 2012, 13:56:31 »
Witam budowniczych.

Mi też marzy się "kurna chata" i chciałbym sobie zbudować kokpit.

Też jestem elektronikiem-modelarzem i dodatkowo mam teścia stolarza  :002:

Mam też garaż, tylko problemem jest temperatura i wilgoć w zimie. W garażu mam taka fajną wnękę o długości 5m i szerokości coś ok. 1,6. Tylko nie wiem czy na szerokość wejdzie mi tam ten kokpit? A jak wejdzie, to jak ja do niego wejdę....

Mam wstępne pytanie. Ile miejsca zajmują wasze kokpity (szerokość i długość na podłodze)?

Oto moje przedsięwzięcia:
1. Doprowadziłem do garażu internet. :003:
2. Zakupiłem panele TM-MFD oraz na ebay'u kupiłem panele LCD; Pod MFD polecam panel 8" w formacie 4:3. Na wysokość pasuje idealnie.

Mój aktualny biurkowy kokpit załączam na zdjęciu

Na zdjęciu widać:
- uruchomiony symulator FSX z samolotem VRS F/A-18E,
- panele Saitek'a (oczywiście z tym samolotem one za bardzo nie działają)
- wspomniane TM MFD,
- i jak widać mam Wathoga... no cóż będę musiał poszukać Cougara, a może TM zrobi poprawiona wersję Cougara do czasu aż nie zrobię kokpitu...?

Kolejne kroki jakie planuję:
- zaplanowanie kokpitu do garażu, tak aby był on w miarę możliwości przenośny (łatwo rozbieralny),
- budowa szkieletu kokpitu,
- budowa CP (chyba w wersji block 60, t.j. proponował mj),
- fotel - tu nie wiem jeszcze jak podejść do tematu,
- pozostałe panele boczne + zakup Cougara,
- zaplanowanie wizualizacji. Tu jest kilka możliwości:
 1. 3 monitory
 2. duży telewizor 46-52"
 3. projektor
 Oczywiście można też pomyśleć o prawdziwym HUD'zie  :002: jak będzie kasa...

Nie wiem na ile uda mi się to wszystko zrealizować. Nie jestem jeszcze zupełnie zdeterminowany na budowę kokpitu stricte pod F-16 (choć jestem wielkim fanem tego samolotu). Może zdecyduje się na rozwiązanie w miarę uniwersalne, tzn. pod Falcon'a, DCS'a, FSX'a. Zostawię Warthoga, a panel CP zbudowany na monitorach będzie na tyle uniwersalny, że będzie pasował do rożnych symulatorów. No cóż... zobaczymy... muszę zacząć grać w totka  :002:

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #524 dnia: Maja 10, 2012, 19:03:06 »
Panowie do waszych wypowiedzi wrócę późniejszym wieczorem, a teraz mam szybką prośbę. Zamawiam MFD i chcę zamówić pedały orczyka - Pamiętajcie że mam Cougara. Jakie najlepsze?