Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #540 dnia: Maja 12, 2012, 21:02:48 »
Nie myślałem nad zawiasami, chyba drabinka - pomyślę.

Tak jak sądziłem z pokrętłami - Muszę tam ze swoim starym przyjacielem Panem Stanisławem pogadać mam też karty katalogowe przełączników lotniczych - Nie za dużo gadam. Poczekajcie na fotki ICP wtedy wrócimy do przełączników itp.

Dziś zacząłem mój projekt - proszę zanotować w kajeciku :)

Powstaje ICP fotki podam troszkę później.

« Odpowiedź #541 dnia: Maja 12, 2012, 23:15:31 »
No tak fotka symulatora to mniej więcej to o co mi chodzi.
Zerknąłem na to dzieło z Niemiec ( nie widziałem ani tej fotki wcześniej, ani filmu ) U mnie raczej drabina.

Oto moje początki, muszę na razie robić małe części

To jest Model elementu w skali 1:1 w stadium przygotowania. Sam element zostanie odlany z żywicy, tak samo jak przyciski i pokrętła.
Jeśli nie uda mi się znaleźć takich jak potrzebne pokręteł to wezmę noty katalogowe na ich podstawie wykonam model pokrętła i odlewy.
Takie rozwiązanie ma kilka zalet.

1. Element można dopracować w miękkich i szybkich do obróbki materiałach
2. Raz wykonana silikonowa matryca pozwoli wykonać więcej takich samych powtarzalnych elementów
3. Jak ktoś będzie potrzebował to się w kilka godzin zorganizuje idealne części.

« Odpowiedź #542 dnia: Maja 13, 2012, 07:01:56 »
Dobrze rozpocząłeś, ICP jest dosyć trudne do wykonania. Ja zrobiłem 2 warianty ICP, ale jest ono dalekie od doskonałości. Spełnia swoje funkcje, ale brak np. podświetlania. Część swoich paneli zrobiłem sam, ale większość zamówilem u Skalarki. Jest on na stronie http://www.f16pit.dbv.pl/news.php. Jego panele są o połowę tańsze od tych na viperpits. Są wycięte laserem, dlatego bardzo dokładne.
Próbowałem zrobić pokrętła z żywicy, ale nie mam praktyki w robieniu form do odlewu, dlatego zrezygnowałem.
W ICP jest kilka problemów do rozwiązania np. podświetlane przyciski. Na viperpits znajdziesz różne rozwiazania ICP. Na naszym forum też jest kilka rozwiazań. Rozwiązanie Flankera jest interesujące.   

« Odpowiedź #543 dnia: Maja 13, 2012, 08:21:26 »
Myślę nad tym

http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=1282.0

Wygląda interesująco, udało mi się również znaleźć wsad w wersji 2.0 do pica, który dodatkowo może obsłużyć MFD. MFD nie chce mi się robić będą z TM są już w drodze jeśli mogę czegoś nie robić to nie robię szkoda czasu.
Co sądzicie o tym rozwiązaniu ?

Możesz mi zmierzyć średnicę pokręteł bocznych - proszę.

Gdzieś widziałem też opis budowy całego "klocka" HUD ( Jeszcze w RPA ) straciłem trochę danych i nie mogę znaleźć linka - może macie coś u siebie muszę jakoś ten ICP spasować do mocowania.

« Odpowiedź #544 dnia: Maja 13, 2012, 11:17:05 »
Tak na szybko, rozwiązanie jest ciekawe. Ma zalety oraz wady. Do zalet można zaliczyć zintegrowane sterowanie ICP tzn. modułowość. U mnie jest także dekompozycja sterowania na MJoju, ale sterownik jest umieszczony obok ICP. Nie widać całości ICP tylko pcb, dlatego trudno ocenić jak wygląda po montażu. Nie mam pojęcia, czy są podświetlane przyciski z pcb trudno wywnioskować.
Na Twoim miejscu szukałbym wszystkich dostępnych rozwiązań na viperpits. Jest tego dużo, są także wymiary. Wspomniałem o gotowej płycie czołowej zrobionej z 3 warstw plexy przez Skalarki. Mając płytę czołową można pomyśleć o pcb tak aby przyciski były umieszczone w odpowiednim miejscu.
Panel ICP jest na tyle ważny, że opłaci się zrobić dobre rozeznanie tego tematu. W tym przypadku warto pościęcić trochę więcej czasu.
Moje pokrętła boczne nie są wymiarowe, ponieważ kupiłem je na Kwiatowej i wypełnilem je wew. żywicą. Poszukaj na forum lub załóż wątek. Widziałem oferty na forum takich pokręteł z wbudowanym wew. enkoderem, ale nie pamiętam w jakim wątku.
HUD ma u siebie EGHI. Jeśli będzisz miał wymiarowy ICP to nie będzie problemu z obudową. Ja mam trochę inne wymiary ICP ze względu na elementy. Najważniejszy to przełącznik 4 kierunkowy DCS. Oryginalne są bardzo drogie i trzeba to zrobić samemu. Z tym są zwiazane wymiary.
Reasumując poświęć jeszcze czas na poszukiwania dostępnych rozwiązań ICP, zadecyduj co z płytą czołową, jak rozwiazać DCS a na końcu sterowanie, które jest w tym przypadku najmniejszym problemem.
Przyciski w ramkach MFD mają swoją elekronikę i są widziane przez setup BMS4. Tyle moich ogólnych uwag. Może ktoś z kolegów doda coś od siebie.

« Odpowiedź #545 dnia: Maja 13, 2012, 12:11:21 »
Tutaj jest podświetlanie dlatego płytka jest interesująca wymiary samego pcb są takie jak mojego panelu ale jeszcze to sprawdzę wydrukami. rozmiary panelu potwierdzałem w kilku miejscach, jego wygląd na kilku fotkach w książkach i internecie oraz własnych zrobionych osobiście.
Przełącznik DCS będę próbował namierzyć chcę mieć oryginał.
Tu jedyny myk to odpowiednie wykonanie klawiszy z żywicy poliuretanowej, która po zaschnięciu wygląda jak szkło - Czyli przewodzi światło.
Krótko mówiąc do wnętrza matrycy naleje ok 1mm żywicy poczekam aż lekko chwyci następnie umieszczę tam wydrukowany emblemat przycisku doleje żywicy do pełna. w ten sposób powstanie klawisz z odpowiednim mocowaniem ( mały kołnierz który nie pozwala wypaść klawiszowi w przód ) na końcu oraz popychaczem mikrostyku.

Oto przykład emblematów wykonanych w podobnej technice za pomocą żywicy poliuretanowej.

Takie rozwiązanie ma bardzo dużą zaletę - klawisze nigdy się nie zetrą bo nadruk jest pod 1mm warstwą żywicy, która chroni wydruk przed zużyciem.

Jeśli wszystko pójdzie jak do tej pory to myślę że będziecie zaskoczeni wynikami.

« Odpowiedź #546 dnia: Maja 13, 2012, 14:52:45 »
w ten sposób powstanie klawisz z odpowiednim mocowaniem ( mały kołnierz który nie pozwala wypaść klawiszowi w przód ) na końcu oraz popychaczem mikrostyku.
Podobnie rozwiązał Flanker tzn. kołnierz jako ogranicznik ale klawisz wycięty z plexy oraz dioda wew. klawisza (mogę się mylić). To rozwiązanie z wtopionym opisem jest bardzo nowatorskie. Pozostaje tylko problem umieszczenia LED-ów. Można je umieścić na pcb tak aby odpowiednio podświetlały klawisze. Widzę, masz wszystko przemyślane. Bardzo jestem ciekawy efektów Twojego działania. Jeśli to wypali to będziesz miał naśladowców. DCS można kupić, ale trzeba polować na okazję. Możesz śmało pytać na viperpits. Niektórzy sprzedają części. Życzę powodzenia.

« Odpowiedź #547 dnia: Maja 13, 2012, 15:16:37 »
Pół roku myślenia nad szczegółami czytania oglądania fotografii, budowy nieudanych modeli w skali ( z powodu niedokładnych części modeli papierowych ) To ostatecznie też jest model tylko w skali 1:1

LED'y są smd na PCB. dlatego przeźroczysty odlew załatwia problem.

Dziękuję za miłe słowa.

« Odpowiedź #548 dnia: Maja 13, 2012, 16:08:13 »
Tyle popełniłem dzisiaj:

Jutro jadę nabyć nabyć silikon i zobaczymy jak wyjdą matryce.

« Odpowiedź #549 dnia: Maja 13, 2012, 16:10:49 »
Zapowiada się istny majstersztyk  :002: Zaczynam szykować miejsce w lewym panelu na naszej stronie  :001: Jeśli ja bym tak dbał o szczegóły to by mi życia nie starczyło  :004: Liczymy na dokumentację zdjęciową z postępu prac.

pozdrawiam 

« Odpowiedź #550 dnia: Maja 13, 2012, 17:09:30 »
Dzięki Mav - Fotki się robią umówmy się że na naszym forum będziemy umieszczać szczegółowe opisy panel po panelu ( czyli etapami ) Lubię się dzielić wiedzą i doświadczeniami, daje mi to satysfakcje. Nie ze wszystkiego jestem w pełni zadowolony pokrętła dopiłowywałem ręcznie - trudno zrobić wszystkie idealnie tak samo dlatego są cztery. Po odlaniu zobaczymy, które wyjdzie najlepiej i to będzie replikowane. Tak aby wszystkie wyglądały zadowalająco i były identycznie takie same.

« Odpowiedź #551 dnia: Maja 13, 2012, 19:32:16 »
Twoja perfekcja mnie załamuje :006: Tak na poważnie, jeśli Tobie wypali ten projekt ICP to robię nowe ICP w moim kokpicie. Następny problem to elektronika, tutaj mogę coś doradzić. Tak jak wspomniał Mav musimy otworzyć na formum polskich pitbuilderów wątek związany z Twoim projektem. Ponieważ startujesz od zera to jest okazja pokazać jak powstaje kokpit. Tak jak sugerowałeś na forum FMS będziemy umieszczać bardziej ogólne informacje, tak aby go nie zaśmiecać a szczegóły na  http://www.f16pit.dbv.pl/news.php. Jak tak dalej pójdzie to znajdą się na naszym forum nowi pitbuilderzy.

« Odpowiedź #552 dnia: Maja 13, 2012, 20:17:05 »
Jeśli Tobie wypali ten projekt ICP to robię nowe ICP w moim kokpicie
Jeśli Tomu wypali projekt ICP i Vito zrobi nowy ICP to ja kupię od Vito jego stary: ICP :021:  :010:  :010:

« Odpowiedź #553 dnia: Maja 13, 2012, 20:22:31 »
To sobie weźmiesz klocki z odlewów i zbudujesz nowy za grosze. Ten od Vito opchniemy i pójdziemy oblewać sukces przy grillu :)
Renault E IV po przeróbkach mojego projektu i wykonania.

http://img72.imageshack.us/img72/6910/97800412.jpg

« Odpowiedź #554 dnia: Maja 14, 2012, 08:51:59 »
Panowie zerknijcie na to:

http://www.tme.eu/pl/details/micro-joy-b/joysticki/#tc00c50e9c9ae5cc54e1aca7f739d761c

Przecież to prosi żeby z tego zrobić DCS ma cztery styki wewnątrz plus piąty naciśnięcie na środku, jakieś opinie ?

http://www.tme.eu/html/PL/joysticki-smd/ramka_6830_PL_rys.html#image_10967

Najpiękniejszy jest koszt 7-8 PLN i małe jest 10x10 mm